Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD, între criza de identitate și valori pierdute, tineri vs bătrâni și egalitatea de (ne) șanse

Umorul încă este cea mai ieftină și terapeutică metodă de a scăpa de frustările pe care ni le provoacă acțiunile politicienilor. Cam așa a fost și cu alegerile interne din PSD. A trecut o săptămână în care social democrații au fost cap de afiș în mass media politică din România în urma alegerilor interne. Principiul a fost lăudabil, dar aplicat a ”la România”.

După asemănările cu liderul nord- coreean, Liviu Dragnea a dat dovadă de o nouă tendință autoritară în cadrul Congresului în care s-au ales vicepreședinții. Încă încerc să înțeleg modul în care “comunismul” a fost adus atât de ironic în discuție de către proaspătul președinte al PSD, Liviu Dragnea? Mă gândesc că a vrut să fie ironic la adresa opoziției sau poate  comunicarea politică nu e punctul său forte. Ce s-a întâmplat în această săptămână, din punctul meu de vedere a fost sinucidere politică.

Lupta dintre generații

Tineri ai PSD au început să-și de-a demisia din partid încă de la interimatul preluat de Liviu Dragnea, motivul principal fiind asocierea acestuia cu condamnarea din dosarul Referendumul. Însă evenimentele din săptămâna alegerilor au avut sau vor avea repercusiuni mai mari, cu bătaie pe termen lung.

Conform www.psd.ro, partidul își atribuie următoarele:

Doctrinar şi programatic, PSD este în acest moment un partid social-democrat modern, orientat spre viitor, de vocaţie europeană şi ancorat în realităţile naţionale, deschis spre modernizare şi dezvoltare socială, promotor ferm al democraţiei şi al reformei în toate componentele societăţii româneşti, cu un accent deosebit pe reforma economică. Idealurile şi acţiunile PSD sunt legate de principiile şi valorile fundamentale ale social-democraţiei moderne, cum sunt: libertatea şi demnitatea umană, egalitatea şanselor, respectul faţă de muncă şi proprietate, binele public, justiţia socială şi solidaritatea umană.

Atrag atenția asupra a trei valori importante enumerate de PSD: orientat spre viitor, promotor ferm al democraţiei, egalitatea şanselor.

Într-o ordine aleatorie, avem următoarele acțiuni:

  • Președintele TSD, Mihai Sturzu și-a exprimat ferm frustrarea față de faptul că PSD a avut candidat unic pentru postul de președinte, la aproximativ 2 minute din discurs a fost întrerupt live streaming-ul iar momentan încă nu se găsește restul discursului pe internet. (acțiune ce nu se reflectă în nici una din cele 3 valori selectate)
  • Un alt tânăr prezent la Congres, Andrei Nicolae Popa și-a exprimat pe pagina de Facebook frustrarea în asentiment cu Mihai Sturzu: “Astăzi am trăit cea mai neagră zi din viața mea. Astăzi am simțit cu adevărat pe pielea mea ce a însemnat comunismul în România și de ce Partidul Social Democrat este asociat cu comunismul. Astăzi, Mihai Sturzu a fost cenzurat în timpul discursului său în cadrul Congresului PSD (…) A fi ”psd-ist” în România înseamnă a fi corupt, comunist, secretoman, nomenclaturist. A fi social-democrat în România nu știu ce înseamnă, pentru că nu avem social-democrație. Cine vrea să o lanseze (pe ea, social-democrația progresistă) este linșat de aparatul de partid, cenzurat și executat.” (un pic forțat, aceleași 3 valori se arată a fi încălcate);
  • Președintele TSD a postat pe pagina de Facebook personală, cum alături de lista de candidați era capsată o foaie cu sugestiile de vot, cine să fie ales VP. (promotor ferm al democraţiei, egalitatea şanselor) 
  • sturzu sturzu2

Domnul Zgonea spunea că femeile din politică ar trebui evaluate printr-un sistem de meritrocație, perfect de acord, însă bărbații cum ar trebui să fie evaluați? Așadar, PSD, printr-un calcul pur matematic (probabil) a atribuit un număr de 4 locuri din 14, femeilor, care vor să facă parte din BPN (Biroul Permanent Național). Mai mult de atât, au fost urne separate pentru femei, buletine de culoare diferită (roz), cu voturi doar de la femeile din partid. (promotor ferm al democraţiei, egalitatea şanselor)

firea

Iar cireașa de pe tort vine din Sala Palatului, vechea sală de congrese a PCR, unde Liviu Dragnea cere membrilor prezenți (aproximativ 4000) următorul lucru: “Vreau să ne ridicăm în picioare și să ținem un moment de reculegere în amintirea victimelor dictaturii comuniste și să ne cerem iertare României și românilor că nu am făcut acest gest până acum”. "Vă mulțumesc", a spus imediat Dragnea, iar oamenii s-au așezat. "Din această clipă privim spre viitor" a spus apoi președintele PSD.

Nu știu ce poate fi mai îngrijorător, cele de mai sus sau declarația de grandomanie făcută de președintele executiv al partidului, Valeriu Zgonea, la Botoșani:

Eu n-am ce să vă spun. V-am ascultat, sunteţi pricepuţi. Să ştiţi că am întotdeauna dreptate, după 25 de ani de partid să ştiţi că am. Chiar dacă unora nu le place, să ştiţi că am. Tot îi plăcea lui Andrei limba engleză -am un sentiment de fatigue. Ştiţi ce înseamnă? De oboseală... Noi, în Oltenia, îi spunem efectul Real Madrid. L-am văzut la organizaţie, să ştiţi. Sunteţi organizaţia aia care îşi face poze selfie şi spune: me, myself, I'm the  best. Numai eu. Am un sentiment de fatigue şi mă sperie, un sentiment că numai noi suntem buni şi mă sperie, un sentiment că numai noi ştim ce e bine şi mă sperie. Asta e părerea mea şi dacă vă supără îmi cer scuze.

Deși partidele politice din România nu ne-au arătat viziuni și strategii (nu mai spun de rezultate) pe termen lung nici măcar în campaniile electorale, PSD sigur va pierde tineri valoroși din cauza acestor acțiuni. Va crea un nou val de antipatie din partea tinerilor, nu ca cel de la alegerile din urmă cu un an, dar acest val poate afecta mai mult deoarece îi dezamăgește pe tinerii capabili, cu potențial, tineri care se regăsesc în valorile social democrate, însă nu se regăsesc în valorile și acțiunile actualilor lideri de la centru. Dacă tinerii de mai sus vor fi sancționați, vom vedea. Dacă politicile și abordările PSD-ului la adresa membrilor și la adresa cetățenilor se vor schimba sau democratiza, rămâne la aprecierea lor.

Îmi permit o sugestie către conducerea partidului, să intre pe site-ul www.psd.ro și să citească cee ce au pus acolo: Social – democratia reprezintă doctrina politică privind organizarea și conducerea democratică a societății, având la bază principiile egalității și dreptății sociale, ale promovării intereselor producătorilor de valori materiale și spirituale, ale protecției sociale a categoriilor de cetățeni defavorizați, prin limitarea puterii claselor sociale avute, îndeosebi a monopolurilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.