Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD și Pro România pregătesc o mutare de forță: Parlamentul numește conducerea CNAS pe un mandat de 9 ani, pe modelul Curții de Conturi - proiect

anonim

Prim-vicepreședintele Pro România, Nicolae Bănicioiu, ex-ministru al Sănătății, și liderul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Corneliu Buicu (PSD), au depus în Parlament un proiect de lege care prevede că până la finalul acestui an Casa Națională de Asigurări de Sănătate va trece sub control parlamentar.

Citește și: SONDAJ CURS - Viitorul Parlament va fi controlat la limită de o mare alianţă de dreapta

În prezent, conducerea CNAS este formată dintr-un Consiliu de Administrație numit pe o perioadă de 4 ani și este compus din 7 membri, astfel: unul este numit de Președintele României, 4 sunt numiți de prim-ministru, iar  2 membri sunt numiți de către confederațiile patronale reprezentative la nivel național.

Proiectul lui Bănicioiu și Buicu prevede o schimbare radicală.

Cei doi deputați își justifică propunerea spunând că schimbările dese ale șefilor CNAS au dus la „incoerenta in timp a deciziilor”, iar pe parcursul a 22 de ani, de la infiintarea si organizarea CNAS, au fost schimbati un numar de 20 de presedinti.

Schimbările pe care le doresc cei doi deputați Pro România - PSD:

  • Consiliul de administratie al CNAS se compune din 15 membri, cu un mandat de 9 ani, numiti de catre Parlamentul Romaniei, la propunerea comisiilor permanente pentru sanatate ale celor doua Camere. Mandatul nu poate fi prelungit sau reinnoit
  • Parlamentul Romaniei numeste presedintele si cei 2 vicepresedinti dintre membrii consiliului de administratie
  • Membrii consiliului de administrate sunt independent in exercitarea mandatului acestora.
  • Se interzice membrilor consiliului de administrate sa faca parte din partide politice sau sa desfasoare activitat publice cu caracter politic. Pentru a fi numit membru in consiliu de administrate, se cere indeplinirea urmatoarelor conditii: sa fie absolvent al unei instituti de invatamant superior medical, economico-financiar sau juridic, cu vechime de minimum 10 ani si pregatire si experienta profesionala temeinica.
  • Pe timpul executarii mandatului presedintele si vicepresedintii nu pot exercita nicio alta functie sau demnitate publica, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.
  • Membrii consiliului de administrate al CNAS, pe perioada exercitarii mandatului nu pot ocupa functii in structurile executive ale caselor de asigurari. Acestia nu pot exercita activitati la societati reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau la alte unitati care se afla in relatii contractuale cu casele de asigurari.
  • Salarizarea presedintelui, a vicepresedintilor precum si a membrilor consiliului de administrate al CNAS se stabileste in conformitate cu legislatia privind salarizarea personalului Curtii de Conturi, prin asimilare cu functiile de presedinte, vicepresedinte si de consilier de conturi.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.