Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD și UDMR schimbă proiectul Ligiei Deca: Amendamente admise la proiectul legii învățământului preuniversitar

Twitter
cresa

Creşele de stat vor fi arondate unităţilor de învăţământ cu personalitate juridică, prevede un amendament adoptat, miercuri, de Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, la proiectul legii învăţământului preuniversitar.

"În termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, creşele de stat cu personalitate juridică se reorganizează şi se arondează unităţilor de învăţământ cu personalitate juridică, care au nivel preşcolar cu program prelungit sau unităţilor de învăţământ care au în structură învăţământ preşcolar. Prin excepţie, creşele cu minimum 120 de antepreşcolari se pot reorganiza ca unităţi de învăţământ cu personalitate juridică", prevede amendamentul iniţiat de UDMR, adoptat cu 3 abţineri de comisie, notează Agerpres.

Alte amendamente adoptate

Potrivit unui alt amendament al PSD, învăţământul preuniversitar tehnologic se desfăşoară exclusiv în sistem dual pentru toate liceele tehnologice începând cu anul şcolar 2029-2030.

Un alt amendament adoptat de Comisia de învăţământ introduce rolul Ministerului Sporului în înfiinţarea şi reprofilarea cluburilor copiilor.

"Înfiinţarea şi reprofilarea în cadrul palatelor, cluburilor copiilor, cluburilor sportive şcolare de noi cercuri, respectiv discipline sau ramuri sportive, se realizează pe baza acordului ARACIP şi cu respectarea înregistrării în Certificatul de Identitate Sportivă emis de Ministerul Sportului. Procedura privind acordul ARACIP se stabileşte prin ordin al ministrului Educaţiei", prevede amendamentul iniţiat de PSD.

Potrivit unui alt amendament votat, înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților/reprezentantului legal, pentru elevul minor. Schimbarea acestei opțiuni se face tot prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților/reprezentantului legal, pentru elevul minor. Cererea scrisă este valabilă pe toată perioada de școlarizare în învățământul preuniversitar sau până la schimbarea opțiunii.Elevului care nu frecventează orele de religie i se va asigura prezența în unitatea de învățământ pentru perioada desfășurării cursurilor.

Forma examenelor

Încă nu au ajuns la examene, însă, potrivit unor surse, PNL și PSD s au înțeles ca la admiterea națională să rămână admiterea suplimentară la liceu, dar procentul locurilor dintr-o școală pentru cei care intră pe baza admiterii suplimentare să fie de 50%, nu de 60%, cum dorea inițial Ministerul Educației

La Bacalaureat, religia va rămâne materie opțională la anumite profiluri, acolo unde poate fi introdusă, adică la profil uman.

Despre reducerea materiilor obligatorii încă se mai discuta

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.