Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD vânează 30 de puciști să răstoarne Guvernul. Care este strategia opoziției la moțiunea de cenzură

surse

PSD va depune o moţiune de cenzură pe 14 iunie. Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată, este nevoie de 234 de voturi. Partidele din opoziție pleacă cu un „handicap” de 30 de voturi în primul  demers din actuala legislatură pentru demiterea Guvernului.

„Pe 14 iunie depunem moţiune de cenzură având ca obiect principal eşecul Guvernului în privinţa PNRR", a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului.

Social-democrații acuză Guvernul Cîțu că ține la secret proiectele pe care vrea să le finanțeze cu cei 29 de miliarde de euro care pot reveni României prin mecanismul european de finanțare post-pandemie. 14 miliarde de euro sunt fonduri nerambursabile, în timp ce 15 miliarde sunt împrumuturi.

De asemenea, social-democrații spun că Guvernul ar avea și intenții ascunse privind măsuri de austeritate precum reducerea unor venituri și introducerea unor taxe sau eliminarea unor facilități fiscale.

PSD se bazează la moțiunea de cenzură și pe sprijinul AUR, al doilea partid parlamentar de opoziție. Împreună, cele două formațiuni au 201 senatori și deputați, față de necesarul de 234 de voturi pentru adoptarea moțiunii de cenzură. Adoptarea moțiunii de cenzură înseamnă demiterea întregului Guvern.

PSD ar putea reduce din „handicap” negociind sprijinul celor 18 deputați ai minorităților naționale, precum și al celor 4 parlamentari neafiliați.

Insuficient însă pentru răsturnarea Guvernului.

Moțiunea de cenzură nu poate să treacă decât dacă PSD convinge parlamentari din arcul guvernamental să schimbe armele. Fără un puci intern, cabinetul guvernamental va continua în actuala formulă. Din coaliția de guvernare fac parte PNL, USR PLUS și UDMR.

PSD consideră că sunt șanse să treacă moțiunea de cenzură pentru că „sunt 3 Guverne într-unul singur”, fiecare formațiune de la Palatul Victoria având propria agendă, ba chiar PNL și USR PLUS fiind în conflict direct.

Social-democrații mizează și pe faptul că în PNL și USR PLUS sunt ape învolburate din cauza alegerilor interne care urmează în fiecare formațiune.

Dacă moțiunea de cenzură ar fi adoptată, prima opțiune a PSD sunt alegerile anticipate și 'întoarcerea la popor'.

A doua variantă la PSD este un guvern de uniune națională în care formațiunea ar intra dacă ar da premierul, iar persoana pe care o susține în această funcție este Alexandru Rafila.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.