Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Publicația Wall Street Journal cere expulzarea jurnaliștilor ruși și a ambasadorului rus din SUA - Reacție la arestarea unui jurnalist WSJ în Rusia

The Wall Street Journal (WSJ)

Publicaţia americană The Wall Street Journal a cerut vineri expulzarea ambasadorului rus aflat la post în SUA, după arestarea unuia din jurnaliştii săi (american) în Rusia, sub suspiciunea de spionaj, potrivit AFP și Agerpres.

"Expulzarea ambasadorului rus din SUA, precum şi a jurnaliştilor ruşi care lucrează aici ar fi minimul pe care l-am putea face", afirmă cotidianul american într-un editorial publicat în noaptea de joi spre vineri.

"Momentul ales pentru arestare pare o provocare calculată pentru a umili SUA şi a intimida presa străină care lucrează în continuare în Rusia", se menţionează în editorialul WSJ.

Jurnalist WSJ arestat în Rusia

Evan Gershkovich, un reporter vorbitor de limbă rusă - născut în familia unor emigranţi sovietici în SUA (tatăl său fiind originar din Moscova, iar mama sa din Odesa) - în vârstă de 31 de ani şi cunoscut pentru rigoarea sa cu care şi verifică informaţiile, a fost arestat la Ekaterinburg, în Ural, pentru suspiciuni de spionaj. Kremlinul susţine că el a fost prins "în flagrant delict".

El a negat joi acuzaţiile aduse împotriva sa în cadrul unei audieri la un tribunal din Moscova, potrivit agenţiei de stat ruse TASS. Cu toate acestea, jurnalistul american a fost plasat în arest preventiv până la 29 mai, o măsură care ar putea fi prelungită până la un eventual proces.

Potrivit TASS, cazul a fost clasificat ca fiind "secret", ceea ce restricţionează publicarea informaţiilor pe acest subiect.

Singurele date disponibile în acest moment sunt că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat "dejucarea unei activităţi ilegale" prin arestarea lui Evan Gershkovich la Ekaterinburg la o dată neprecizată.

FSB susţine că Gershkovich strângea date despre activităţile uneia dintre întreprinderile complexului militar-industrial rus din Ekaterinburg, constituind secret de stat, conform media oficiale ruse.

Pentru acuzaţia de spionaj, Codul Penal rus prevede pedeapsa cu privarea de libertate de până la 20 de ani.

Dacă măsura preventivă rămâne în vigoare, jurnalistul american va petrece următoarele două luni în arest preventiv la închisoarea Lefortovo din Moscova.

Arestarea jurnalistului american în Rusia, o premieră după Războiul Rece, intervine în contextul unei represiuni în creştere în Federaţia Rusă împotriva presei după declanşarea ofensivei Moscovei în Ucraina, care a tensionat puternic relaţiile între SUA şi Rusia.

Casa Albă a denunţat o arestare "inacceptabilă", iar purtătoarea de cuvânt a acesteia, Karine Jean-Pierre, a calificat drept "ridicolă" acuzaţia de spionaj, în timp ce şeful diplomaţiei americane Antony Blinken s-a declarat "extrem de îngrijorat".

Uniunea Europeană, prin vocea şefului diplomaţiei Josep Borrell, "a condamnat" arestarea lui Evan Gershkovich de către Rusia, într-un tweet în care denunţă "dispreţul sistematic" al Moscovei faţă de libertatea presei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.