Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pus la colț de șeful de partid. Ce ministru a provocat furia lui Tăriceanu. Implicații pentru români

bugetul.ro
Tariceanu

Intrat în istorie ca inițiatorul taxei de primă înmatriculare, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu se sfiește acum șă-și muștruluiască miniștrii care nu vin cât mai repede cu soluții pentru a aduce noi bani la buget.  Inclusiv printr-un nou timbru de mediu. La ultima ședință de partid a  venit  rândul ministrului Mediului, Grațiala Leocadia Gavrilescu să  cunoască  furia acestuia.

Tăriceanu este sătul să vadă cum numai miniștrii PSD au vizibilitate media în  Guvernul Tudose.  Reprezentanții ALDE în Executiv aproape că nu există mediatic, iar inițiativele acestui partid sunt în mod exclusiv  promovate  doar de șeful de partid.  La ultimul Birou executiv al partidului, Tăriceanu i-a căutat proprii miniștri la bilanțul de activitate.

Potrivit  unor  surse din conducerea ALDE,  ministrul Mediului a avut  nefericita inspirație să se prezinte mai mult cu scuze, decât cu măsuri. Motiv numai bun pentru Tăriceanu să ridice  tonul la ea și să-i ceară  fapte și nu vorbe.

"Tăriceanu a vrut să afle care e stadiul cu noul  timbru de mediu. Leocadia a început  să ne înșire ce  se face sau mai exact ce nu se face în grupul de lucru existent la minister, ce obiecții și observații au cei de la Price Water Coppers și alți colaboratori. Nimic  concret. Suficient ca șeful să-și piardă răbdarea și să-i zică să lase subterfugiile de acest fel că el a fost premier și este obișnuit cu ele", ne-au spus  sursele citate.

De atfel, Tăriceanu este foate  nemulțumit de faptul că nu se prefigurează un nou proiect privind timbrul de mediu care ar trebui plătit pe viitor  pentru înmatricularea  mașinilor.  În prezent, eliminarea taxei de timbru în februarie a accelerat creșterea importurilor de mașini rulate. În primele opt luni din 2017 au fost înmatriculate peste 337.000 de mașini vechi, cu 110% mai mult comparativ cu întreaga perioadă a anului trecut. Estimările ACAROM arată că se va trece de 500.000 pe întreg anul 2017, iar estimările APIA spun că ne-am putea apropia de 600.000 unități.

În trecut,  măsuri similare controversate adus miliarde de lei la  bugetul de stat. Bani cu atât mai necesari pentru actualul  buget împovărat de efectul creșterii salariilor și pensiilor.  Potrivit surselor citate, Leocadia Gavrilescu are ca termen finele  acestui an pentru a veni cu un proiect clar în domeniu care să poată fi aplicabil de la începutul  anului 2018.

Ori în momentul de față,  nu s-a trecut nici măcar la studiul de impact. Ministrul s-a limitat să  informeze că, la ora actuală, grupul de lucru constituit la nivelul Ministerului Mediului pentru stabilirea taxei auto a identificat două variante de aplicare a acesteia, fie taxarea o singură dată pe toată durata de viaţă a autovehiculului, fie anuală şi în funcţie de nivelul de poluare pentru tipul respectiv de autovehicul.

Noul timbru de mediu este cu atât mai necesar cu cât Guvernul Tudose nu are banii necesari să suporte restituirea  către români a contravalorii  diverselor taxe de poluare pe care ani de zile  au fost nevoiți să le plătească  pentru înmatricularea propriilor vehicule. Returnarea acestor sume a devenit posibilă în acest an. Cel puțin pe  hârtie, pentru că autoritățile  nu dispun  și de fondurile necesare pentru  a se achita de această obligație pentru toți români care au fost afectați de aceste  măsuri, ne-au mai dezvăluit sursele citate.

De frica infringementului UE, Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă ce permite restituirea taxei speciale auto, taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante şi a timbrului de mediu. Primele trei taxe vor fi returnate în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018, iar timbrul de mediu în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.  Suma estimată pe care statul român ar trebui să o returneze celor care au plătit timbrul de mediu se ridică la 6,4 miliarde de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.