DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Puteau declanșa un RĂZBOI: Zeci de tone de articole pirotehnice au fost confiscate de poliție, în operațiunea 'Foc de artificii'

petarde artificii

Peste 64 de tone de articole pirotehnice, în valoare de aproximativ 1.300.000 de lei, au fost au indisponibilizate de poliţişti, în cadrul acţiunii naţionale ”Foc de artificii”, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice. Au fost constatate 460 de infracţiuni şi aplicate 229 de sancţiuni contravenţionale.

Poliţia Română anunţă că desfăşoară acţiunea naţională ”Foc de artificii”, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2019 – 2020.

Citește și: Ce i-a transmis Ludovic Orban lui Rareș Bogdan: ‘E haos în ministere’

”Astfel, în perioada 18 noiembrie – 26 decembrie 2019, poliţiştii au derulat 1.260 de activităţi de prevenire în şcoli, au controlat 585 de persoane fizice şi juridice autorizate şi au efectuat 1.520 de acţiuni şi controale în complexe, pieţe şi alte obiective. Astfel, au fost depistate 457 de persoane fizice şi juridice neautorizate, fiind constatate 460 de infracţiuni şi aplicate 229 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 284.619 lei. De asemenea, au indisponibilizate, în vederea confiscării, 64.154 kg. de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, F4 şi P1, în valoare de 1.311.900 de lei şi au fost retrase 6 autorizaţii”, precizează poliţiştii.

Din cauza nerespectării legislaţiei privind articolele pirotehnice, 8 persoane au suferit vătămări, una dintre ele decedând.

Citește și: Guvernul Orban, anunț pentru milioane de români! Decizie pentru 2020

În cadrul acţiunii, poliţiştii cooperează nemijlocit cu specialişti din cadrul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale – Inspectoratele Teritoriale de Muncă şi Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Poliţia aminteşte că orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

Citește și: Rareș Bogdan iese din scenă: „Ultima emisiune”!

Comercializarea către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege a articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

”În contextul apariţiei pe piaţa românească a articolelor pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, facem precizarea că acestea nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea lor fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau alte categorii profesionale care utilizează aceste articole pirotehnice în scop tehnic. În fapt, aceste articole pirotehnice anterior erau încadrate în categoriile de risc F2 şi F3, fiind destinate uzului profesional datorită periculozităţii deosebite, iar ulterior au fost certificate pentru introducere pe piaţă pe baza scopului declarat (combaterea atacului animalelor sălbatice)”, conform Poliţiei Române.

Citește și: Lovitură pentru cel mai cunoscut clan interlop din Româna!

De asemenea, persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate; nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din categoriile F2-F4, iar obiectele pirotehnice din categoria F1 pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului.

”Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean sau, după caz, al municipiului Bucureşti şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărui rază se execută jocurile respective”, subliniază Poliţia Română.

Citește și: Informație incendiară! „Le e o frică teribilă de DNA!”

Persoanele fizice, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deţine şi folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1 pe tot timpul anului. Articolele pirotehnice din categoriile F2-F4, P.1, P.2, T.1 şi T.2 nu pot fi confecţionate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice în scopuri de divertisment.

Nerespectarea prevederilor legale în aceste cazuri atrage sancţiuni de natură penală sau contravenţională, după caz.

Citește și: Ce i-a transmis Ludovic Orban lui Rareș Bogdan: ‘E haos în ministere’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.