Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin a semnat decretul: Rusia mobilizează o armată uriașă

45north
Putin semneaza

Președintele Rusiei a făcut public duminică, 31 martie, un decret prin care se precizează contururile recrutării de primăvară. Deşi Moscova afirmă că noii recruți nu vor lupta în Ucraina, acest nou apel vine "în contextul zvonurilor larg răspândite despre un nou val de mobilizare pentru ofensiva din Ucraina", observă presa străină.

”[Prin prezenta, decretez] înrolarea cetățenilor ruși cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, nerezerviști și eligibili pentru recrutare, între 1 aprilie și 15 iulie 2024, în număr de 150.000 de persoane".

Potrivit agenției de presă rusă TASS, aceștia sunt termenii unui decret prezidențial făcut public duminică, 31 martie, prin care Vladimir Putin a clarificat condiția chemării de primăvară pentru serviciul militar în Rusia.

Conform "The Independent", acest decret postat pe site-ul Kremlinului arată dorința de a întări forțele ruse pe frontul războiului din Ucraina și de a face "noi progrese".

În Rusia, toți bărbații trebuie să finalizeze un an de serviciu militar de la vârsta de 18 ani sau o pregătire echivalentă în timpul studiilor superioare, amintește cotidianul britanic. În iulie anul trecut, parlamentarii ruși au crescut vârsta maximă la care bărbații ruși pot fi chemați în armată de la 27 la 30 de ani. O prevedere în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

 

30 000 persoane pe lună mobilizate?

Serviciul militar obligatoriu este de multă vreme un subiect sensibil în Rusia, continuă "The Independent": mulți bărbați fac tot ce le stă în putință pentru a evita primirea documentului de recrutare. Vladimir Putin a chemat până la 130.000 de bărbați pentru recrutarea de toamnă în septembrie anul trecut și aproape 147.000 pentru recrutarea din primăvara anului 2023.

Vineri, 29 martie, Ministerul Apărării a anticipat publicarea decretului semnat de Vladimir Putin, dând asigurări că "nu vor fi trimiși recruţi către punctele de desfășurare a forțelor armate din noile regiuni ale Rusiei – republicile populare Donețk și Lugansk, regiunile Herson și Zaporijia - nici (trimişi) să îndeplinească sarcini în cadrul operațiunii militare speciale", așa cum continuă Moscova să numească războiul din Ucraina.

Deşi Kremlinul afirmă că noii recruți chemați în primăvară nu vor lupta în Ucraina, acest nou apel vine "în contextul zvonurilor larg răspândite despre un nou val de mobilizare pentru ofensiva din Ucraina", precizează un alt cotidian britanic, "The Daily. Telegraf".

"Rusia mobilizează probabil în jur de 30.000 de oameni pe lună", a mai indicat Ministerul britanic al Apărării în cel mai recent raport făcut public sâmbătă, 30 martie, și preluat de publicaţia ucraineană "Kyiv Independent".

Din februarie, pierderile rusești pe frontul ucrainean "par să fi crescut vertiginos", mai observă cotidianul german "Merkur Münchner". Moscova ar fi pierdut de fapt 3.000 de soldați pentru fiecare înaintare de 2,5 kilometri în regiunea orașului Avdiïvka, pierdut de Ucraina pe 17 februarie.

Ucraina estimează pierderile totale ale Rusiei la aproape 440.000 de soldați, amintește ziarul din München. Ministerul britanic al Apărării, la rândul său, estimează că aproximativ 355.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul războiului, în februarie 2022. Cifre care, însă, nu pot fi verificate independent.

Și conform raportului autorităților britanice făcut public pe 30 martie, "este foarte probabil ca (Rusia) să poată continua să absoarbă pierderile și să-și continue atacurile care urmăresc epuizarea forțelor ucrainene".

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.