Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin continuă pe mâna lui Mihail Mişustin - Cine este tehnocratul care ține pe linia de plutire economia Rusiei

Mihail Mişustin

Preşedintele rus Vladimir Putin a propus vineri reconfirmarea în funcţie a premierului Mihail Mişustin, un tehnocrat care l-a ajutat să treacă peste războiul din Ucraina şi peste provocările economice generate de sancţiunile occidentale impuse după invazia Moscovei, scrie Reuters, potrivit Agerpres.

"Preşedintele Vladimir Vladimirovici Putin a înaintat Dumei de Stat o propunere privind candidatura lui Mihail Vladimirovici Mişustin pentru postul de preşedinte al Guvernului", a anunţat preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, pe aplicaţia de mesagerie Telegram. "Astăzi (vineri - n.r.), deputaţii vor lua o decizie responsabilă în numele alegătorilor lor în această problemă", a declarat Volodin.

Aprobarea de către Duma de Stat a discretului Mişustin este aproape sigură, deoarece nu există practic nicio opoziţie în parlament, care l-a susţinut pe Putin în toate deciziile sale, inclusiv în invazia din 2022.

Aşa cum cere legea, guvernul şi-a dat demisia chiar înainte ca Vladimir Putin, liderul suprem al Rusiei timp de aproape un sfert de secol, să depună, marţi, jurământul pentru un nou mandat de şase ani, după ce a fost reales în martie cu un scor zdrobitor.

Potrivit Reuters, nu există niciun indiciu că Putin plănuieşte o remaniere de amploare a guvernului, din care fac parte veteranul Serghei Şoigu, responsabil de apărarea Rusiei din 2012, şi ministrul de externe Serghei Lavrov, care conduce diplomaţia rusă de două decenii.

Păstrarea guvernului intact ar transmite un mesaj de stabilitate şi de satisfacţie a lui Putin faţă de succesele echipei sale în ţară şi în străinătate, spun analiştii.

TEHNOCRATUL CARE ŢINE ECONOMIA PE LINIA DE PLUTIRE

Despre Mişustin, un birocrat de carieră, se spunea că nu are ambiţii politice înainte ca Putin să-l numească prim-ministru în 2020. Fără experienţă în serviciile de securitate, el nu face parte din aşa-numita facţiune siloviki (oameni puternici) a veteranilor serviciilor de informaţii apropiaţi de Putin.

Cu toate acestea, deşi a păstrat un profil scăzut, lui Mişustin i se atribuie meritul de a fi menţinut economia Rusiei pe linia de plutire după ce aliaţii Kievului au lovit ţara cu sancţiuni ce au complicat foarte mult finanţarea pentru companiile ruseşti şi au redus pieţele pentru vastele resurse naturale ale ţării.

Înainte de a deveni prim-ministru, Mişustin a condus serviciul federal de taxe timp de un deceniu, unde a fost creditat cu mai mult decât dublarea veniturilor.

În octombrie, în contextul în care Rusia se confruntă cu sancţiuni tot mai mari, Mişustin a declarat că Moscova va simplifica procedurile pentru cetăţenii şi companiile din 25 de ţări "prietene" - inclusiv China, India, Brazilia, Arabia Saudită, Turcia, Kazahstan şi Belarus - pentru a investi în Rusia.

Într-un moment periculos pentru Putin, în iunie anul trecut, Mişustin a declarat că Rusia trebuie să se reunească în jurul preşedintelui, deoarece revolta eşuată a mercenarilor Wagner care luptau în Ucraina a reprezentat "o provocare pentru stabilitatea sa".

"Pentru aceasta, consolidarea întregii societăţi este deosebit de importantă. Trebuie să acţionăm împreună, ca o singură echipă şi să menţinem unitatea tuturor forţelor, raliindu-ne în jurul preşedintelui", a declarat Mişustin.

Mişustin, care va vorbi în Dumă înainte de vot, trebuie să spună cum va rezolva o serie de sarcini stabilite de Putin pentru guvern, printre care "dezvoltarea economică şi regională şi creşterea capacităţii de apărare a ţării", a precizat Volodin.

CINE ESTE MIHAIL MIŞUSTIN

Mişustin, în vârstă de 58 de ani (născut la 3 martie 1966), a fost numit de Putin în funcţia de şef al guvernului în ianuarie 2020, înlocuindu-l pe Dmitri Medvedev. Împreună cu alţi membri ai elitei ruse, Mişustin este vizat de sancţiuni occidentale în legătură cu războiul din Ucraina.

În calitate de tehnocrat-şef al aparatului de guvernare, mandatul său la guvernare a fost dominat de pandemia COVID-19 şi de războiul Rusiei cu Ucraina, care au ridicat provocări logistice vaste pe care Mişustin a fost însărcinat să le rezolve.

Mişustin a fost numit în octombrie 2022 în fruntea unui nou Consiliu de Coordonare care să colaboreze cu liderii regionali şi cu industria pentru o mai bună aprovizionare a forţelor armate şi pentru a îmbunătăţi sprijinul medical şi logistic. Putin recunoscuse problemele din acest domeniu după o mobilizare haotică a 300.000 de oameni, dintre care unii nu aveau nici echipamentul de bază, cum ar fi sacii de dormit.

El se prezintă ca un comunicator încrezător, fiind adesea văzut la televizor răspunzând la întrebările punctuale ale lui Putin cu privire la sarcinile şi termenele limită ale guvernului.

În raportul său anual prezentat parlamentului în aprilie 2024, Mişustin a declarat că guvernul său s-a confruntat cu probleme "foarte complicate", dar a reuşit să adapteze economia Rusiei la sancţiunile occidentale şi să îndeplinească obiectivele stabilite de Putin, la care s-a referit de 67 de ori în extrasele oficiale.

Mişustin ar putea juca un rol important într-o viitoare tranziţie de putere. Conform Constituţiei, premierul este primul în linie pentru a prelua funcţia de preşedinte interimar până la noi alegeri, dacă liderul de la Kremlin demisionează, este demis din funcţie sau trebuie să se retragă din motive de sănătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.