Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin crește presiunea asupra Ucrainei prin înarmarea masivă a Belarusului/ Minsk-ul primește asigurări ca ajutorul vine și în zona nucleară

RTE
Putin Lukasenko

'Totul a fost discutat, va fi mult mai ușor în viitor', a spus liderul belarus, după discuțiile ample purtate cu omologul său rus, la Minsk. Președintele rus, Vladimir Putin, a sosit, luni, într-o vizită de lucru de o zi, la Minsk, unde a purtat discuții cu Aleksandr Lukașenko. Liderul belarus l-a întâlnit pe aeroport, împreună cu fiul său cel mare Nikolai, în timp ce, după cum notează Agenţia de presă TASS, Putin l-a salutat şi a dat mâna şi cu fiul liderului belarus.

Cum au explicat cei doi președinți necesitatea organizării unei astfel de întâlniri la Minsk?

Vladimir Putin a sosit în Belarus pentru prima dată, în ultimii trei ani, ultima sa vizită efectuată în republică a fost cea din iunie 2019. Potrivit lui Lukașenko, întâlnirea de la Minsk a fost necesară deoarece guvernele celor două țări și-au epuizat posibilitățile de a mai purta convorbiri, fără participarea șefilor de stat. Liderul rus, la rândul său, a remarcat că discuțiile de la cel mai înalt nivel au menirea de a deveni o platformă pentru a face un bilanţ al activităţii comune a celor două țări, precum și pentru găsirea unor soluții pentru acele probleme care mai necesită să fie discutate. Înainte ca șefii de stat să înceapă discuţiile bilaterale, au avut loc convorbirile în format extins. În cursul zilei de luni, miniștrii ruși de externe și cei ai apărării, Serghei Lavrov și, respectiv, Serghei Șoigu, au sosit şi ei la Minsk. În plus, din delegația rusă a făcut parte şi viceprim-ministrul Aleksei Overciuk, consilierul prezidențial Iuri Ușakov, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi șeful Roskosmos Iuri Borisov. Serghei Lavrov a participat la o întâlnire cu noul său coleg din Belarus, Serghei Aleinik, care a fost numit în locul lui Vladimir Makei, care a murit subit, la sfârșitul lunii noiembrie, înainte de începerea convorbirilor la nivel de delegaţii. Miniștrii de externe ai Rusiei și Belarus au subliniat necesitatea 'creșterii cooperării pe fondul unei presiuni externe, fără precedent'. Serghei Şoigu a vizitat deja Minsk-ul, cu două săptămâni în urmă, atunci când s-a întâlnit cu ministrul apărării din Belarus, Viktor Hrenin, și a discutat, de asemenea, cu Lukașenko, relatează Rosbalt preluat de Rador.

Care a fost agenda zilei?

În ajunul discuțiilor, Dmitri Peskov a specificat că discuţiile dintre Putin și Lukașenko vor cuprinde 'întreaga gamă a relațiilor bilaterale', inclusiv cooperarea comercială și economică. Președintele Belarus a susținut cu câteva zile înainte de întâlnirea de luni, o reuniune consacrată problemelor cooperării belaruso-ruse, în cadrul căreia a subliniat că problemele economice vor fi principalele aspecte de pe agenda discuțiilor. În plus, el a anunțat că discuțiile se vor axa pe situația politică şi cea militară din jurul celor două state, problemele complexului militaro-industrial, securitate și capacitatea de apărare. De asemenea, trebuie de remarcat faptul că în ziua discuțiilor dintre Putin și Lukașenko, în Belarus au fost finalizate măsurile cu privire la verificarea pregătirii de luptă a forțelor armate belaruse. Ministerul Apărării din Belarus a anunțat începerea lor pe 13 decembrie, menționând că evenimentele respective sunt de natură defensivă.

Cooperarea militară și perspectiva participării Belarus la operaţiunea specială militară rusă din Ucraina, a fost sau nu un subiect aflat pe agenda discuţiilor de la Minsk? Chiar înainte de începerea summit-ului ruso-belarus, Dmitri Peskov a respins presupunerea că Vladimir Putin va soluţiona la Minsk chestiunea participării Belarus la operațiunea militară specială a Rusiei din Ucraina și le-a sugerat jurnaliștilor să trateze această versiune ca fiind una absolut stupidă şi nefondată. În același timp, răspunzând la întrebarea dacă președinții vor lua unele decizii cu privire la obiectivele operaţiunii speciale militare ruse din Ucraina, în cadrul acestor discuţii, Peskov a explicat că Putin și Lukașenko vor discuta despre noi obiective ale grupării aliate, din care fac parte militari ruşi si belaruşi, în contextul şi regimul actuale. Peskov a răspuns, de asemenea, unei solicitări de a comenta declarația unui general ucrainean, care a anunțat o posibila intrare a trupelor ruse în Ucraina de pe teritoriul Belarus. Comentâd şi precizând, totodată, că afirmaţiile respective aparţin comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valeri Zalujni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus: ''Ar trebui să se odihnească. A muncit prea mult''.

În timpul discuțiilor în format extins, Lukașenko și-a exprimat convingerea că Occidentul va asculta vocea rațiunii și că va relua în curând discuțiile constructive atât în ceea ce priveşte problemele legate de securitate, în general, cât și a viitoarei ordini mondiale. Potrivit acestuia, apărarea democrației și a progresului, cu ajutorul restricțiilor și a forței militare impuse împotriva Rusiei și Belarus, nu mai impresionează nici pe alegătorii din țările occidentale, care au resimţit pe deplin deficienţele unei astfel de politici.

Serghei Lavrov a remarcat luni că reacția isterică a Occidentului la operațiunea specială militară rusă confirmă concluziile Moscovei că operaţiunea era absolut necesară, în timp ce acțiunile Federației Ruse au asigurat eșecul jocurilor și planurilor geopolitice ale Occidentului. Șeful diplomaţiei ruse a mai spus că situația actuală este rezultatul planului pe termen lung al Occidentului de a transforma Ucraina într-o ţară antirusească.

În urma discuțiilor, Vladimir Putin a anunțat că Moscova și Minsk-ul vor continua practica exerciţiilor comune operative şi a altor evenimente operaționale și de antrenament de luptă. În urma întâlnirii cu Lukașenko, Vladimir Putin a anunțat că s-a ajuns la un acord privind principalii parametri ai prețurilor resurselor energetice rusești livrate pentru Belarus. El a mai amintit că Federația Rusă furnizează petrol și gaze în Belarus în condiții foarte favorabile, preferențiale, ceea ce confirmă caracterul privilegiat al parteneriatului dintre Moscova și Minsk, care este o măsură serioasă de sprijin pentru economia belarusă. El a mai menționat că, în cadrul implementării consecvente a doctrinei militare comune, se realizează planificarea militară comună, funcționează gruparea regională de trupe ruso-belaruse și se iau măsuri pentru coordonarea luptei formațiunilor și unităților militare ale celor doua tari. În plus, Putin a spus că Rusia va continua să antreneze echipaje pentru aeronavele Forțelor Aeriene Belaruse transformate pentru a transporta muniție de aviație cu focoase speciale (nucleară), menționând că astfel de măsuri sunt extrem de importante în legătură cu situația tensionată de la frontierele externe ale Statului Uniunea Rusia-Belarus. În același timp, președintele Federației Ruse a subliniat că această formă de cooperare nu este o invenție a Rusiei şi Belarus. Potrivit acestuia, Statele Unite, de exemplu, desfășoară activități similare cu aliații săi din blocul NATO de zeci de ani.

Aleksandr Lukașenko, la rândul său, a specificat că sistemele rusești de rachete S-400 și Iskander au fost deja puse în serviciul de luptă în Belarus. În același timp, el i-a mulțumit lui Putin pentru că a găsit înțelegere reciprocă și sprijin pe toate subiectele și a luat deciziile necesare.

Washingtonul a reacționat imediat la discuțiile de la Minsk, menționând că Statele Unite sunt preocupate de rolul Belarus în ostilitățile din Ucraina și au promis că va continua să mențină contacte strânse cu Kievul, legat de această chestiune. După cum a declarat șeful Serviciului de presă al Departamentului de Stat, Ned Price, Statele Unite vor impune noi sancțiuni împotriva Belarus, dacă republica va spori asistența acordată Rusiei în conflictul din Ucraina.

În ceea ce privește unificarea piețelor energetice dintre cele două țări, Lukașenko a spus că această problemă va fi rezolvată în viitorul apropiat. În general, potrivit acestuia, Belarus este mulțumită de soluția găsită pentru această  problemă, formarea prețului la gaze. 'Am stabilit prețul, este unul profitabil pentru noi. Rusia ne ajută foarte mult în acest sens'', a susţinut Lukașenko, adăugând că 'guvernele vor oficializa toate deciziile noastre în viitorul apropiat'. Vladimir Putin a spus că, în 2021, cifra de afaceri a schimburilor comerciale dintre cele două țări a crescut cu o treime și a ajuns la 38,5 de miliarde de dolari, iar pe parcursul celor 10 luni ale acestui an a crescut cu alte 10%.

'Și asta este, de asemenea, foarte bine. Dacă anul trecut am avut un record, există motive să credem că anul acesta vom avea un nou record. Cel mai probabil, vom atinge pragul de 40 de miliarde de dolari în cifra de afaceri comercială', a spus președintele rus.

Prim-viceministrul economiei din Belarus, Iuri Cebotar, a declarat că Minsk-ul a compensat jumătate din importurile după reducerea livrărilor din țările neprietenoase către Rusia. În plus, Moscova este pregătită să continue să ajute Minsk-ul să dezvolte sectorul energiei nucleare. Președintele Federației Ruse a confirmat, de asemenea, că există proiecte de a trimite un cosmonaut belarus în misiune la bordul Staţie Spaţiale Internaţionale, ISS, în 2023.

Evaluând discuțiile de la Minsk, Vladimir Putin a spus că, în opinia sa, ''întâlnirea de astăzi (de luni) a fost una foarte productivă''. Aleksandr Lukaşenko, la rândul său, a spus: ''Am luat în calcul toate problemele. Mai departe va fi mai ușor. Mulțumesc mult. Cred că oamenii vor aprecia deciziile pe care le-am luat aici până în prezent și strategia''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.