Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin dă startul dezindustrializării fabricilor din Europa

cnn.com
putin sah

În regiunile industriale din vestul Germaniei se află principala unitate BASF din Ludwigshafen, un complex vast care consumă aproximativ la fel de mult gaz ca întreaga Elveție, anunță telegraph.co.uk.

La fel ca mulți giganți din industria prelucrătoare, producătorul de produse chimice a constatat că noua normalitate a războiului și a prețurilor ridicate la gaze din Ucraina, impusă de Vladimir Putin, pune la încercare modelul de afaceri pe care au fost construite centrele industriale ale țării.

"Aceste condiții-cadru dificile din Europa amenință competitivitatea internațională a producătorilor europeni", a recunoscut în octombrie șeful său, Martin Brudermueller, în timp ce dezvăluia măsuri permanente de reducere a costurilor.

Pe măsură ce războiul intră în iarnă, Europa se confruntă cu un viitor fără gaz rusesc. Aceasta este o problemă pentru companiile industriale care depind de o ofertă abundentă de gaz ieftin livrat prin conducte din Rusia.

Experții avertizează că fabricile din țări precum Germania și Italia vor fi pierdute în alte părți, deoarece competitivitatea lor va fi afectată, nu în ultimul rând de SUA. Modelul de afaceri care a fost coloana vertebrală a sectoarelor industriale europene ar putea fi distrus de Kremlin.

Carsten Brzeski, economist șef la ING Germania, spune că există o "problemă de concurență" care ar putea duce la o dezindustrializare în Europa.

"Nu se va întâmpla peste noapte, dar este clar că există o tendință", spune el. "Credem că prețurile la energie vor rămâne ridicate cel puțin în următorul an și, de fapt, până în 2024. Apoi, avem întreaga tranziție energetică în curs, care cred că va fi prima fază a unei energii și mai mari Prețurile vor scădea și abia după ce se va trece la mai multe surse regenerabile, prețurile energiei vor scădea din nou.

Însă unii sunt optimiști, considerând că alternativele și o campanie masivă de eficientizare ar putea oferi o speranță după o tranziție dificilă. În plus, companiile încearcă să scurteze lanțurile de aprovizionare și să mute producția departe de regimurile care riscă să fie prinse în tensiuni geopolitice, deși Brzezczyk spune că este mai probabil ca aceasta să fie o tendință de dezindustrializare. este probabil să.

Holger Schmiding, economist-șef la Berenberg, spune: "Pentru o perspectivă pe termen mai lung, pe o perioadă de trei-cinci ani, Europa este acum obligată să devină lider mondial în domeniul eficienței energetice și, în câțiva ani, va vinde tehnologie de top. Eficiența energetică Dar lumea

El adaugă că, având în vedere schimbările climatice, "acest lucru s-ar putea transforma de fapt într-o binecuvântare deghizată".

În cazul în care dezindustrializarea se instalează în Europa, Germania și Italia vor avea cel mai mare impact asupra regiunii. Fabricile germane vor reprezenta 27 % din producția industrială a UE în 2021, în timp ce firmele italiene vor reprezenta 16 %, urmate de Franța, cu 11 %.

Un sondaj realizat de institutul german Ifo în octombrie a arătat că industriile chimică și metalurgică sunt cele mai susceptibile să spună că ar trebui să reducă producția dacă ar trebui să economisească costurile cu gazele în următoarele șase luni.

Sectoarele de îmbrăcăminte, prelucrare a datelor și hârtie au fost cele mai susceptibile de a spune că ar putea face economii la gaze fără a reduce producția, indicând sectoarele cele mai puțin afectate și mai puțin vulnerabile la orice schimbare.

Claus Wittesen, economist pentru zona euro la Pantheon Macro, a declarat: "Într-un fel, industria europeană arată puțin mai bine după perturbările foarte grave la care am asistat la începutul acestui an, când prețurile la gaze au crescut brusc.

"Până acum, industria europeană s-a adaptat destul de bine și cred că aceasta este o veste bună în ceea ce privește rezolvarea timpurie a provocărilor pe termen lung." El adaugă că societățile cele mai dependente de gaz ar putea fi "neviabile", dar avertizează că acestea reprezintă "o mică parte a industriei europene".

Cu toate acestea, Goldman Sachs a avertizat că lovitura de durată "considerabilă" asupra producției industriale europene ar fi între 2 și 3 procente.

Economistul său, Alexandre Stott, spune: "În timp ce reducerea aprovizionării cu gaz implică o lovitură semnificativă pentru producția potențială, modelele economice sugerează, de asemenea, că o economie poate reduce acest cost prin renunțarea la gaz ca factor de producție." În plus, studiile academice arată că abilitatea de substituire a unei surse de energie crește în timp."

Șocul ar putea fi înjumătățit odată ce "este permisă substituirea de la gaz către alte surse de energie", spune ea. Nu numai centralele industriale de pe continent au fost expuse. Marea Britanie este una dintre cele mai orientate spre servicii economii majore din Europa, dar experții consideră că este încă vulnerabilă.

Potrivit Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară, prețurile persistent ridicate la energie vor provoca un impact de durată asupra producției potențiale a economiei, pe care firmele consideră că este profitabil să o producă.

În ciuda faptului că petrolul și gazele naturale devin mai puțin importante pentru economia britanică, Biroul a avertizat în iulie că este dificil să se accelereze construirea de noi infrastructuri pentru a reduce dependența de combustibilii fosili, cum ar fi energiile regenerabile sau energia nucleară pe termen mediu.

Acesta estimează că o creștere de 10% a prețurilor la petrol și gaze naturale reduce producția potențială cu 0,13% în primul an și cu 0,18% după cinci ani.

Este clar că orice dezindustrializare precum cea a Germaniei ar avea un preț economic de plătit. Creșterea tendențială deja încetinită - rata medie de expansiune pe termen lung - ar putea fi afectată de transferul de resurse de la sectoarele industriale cu productivitate ridicată.

Goldman spune că, chiar și în cazul unei substituiri în afara gazului, este probabil ca sectorul industrial din Europa să se micșoreze permanent, ceea ce ar putea afecta ratele de creștere.

"S-ar putea argumenta un scenariu pozitiv dacă acesta este motorul pentru a obține o economie mai orientată spre servicii, pentru a susține mai multă automatizare, mai multă producție de înaltă calitate, mai multă cercetare și dezvoltare", spune Brzeski. "Scenariul cel mai pesimist ar fi o tendință continuă de scădere, Europa pierzând din creșterea potențială din cauza sectoarelor de creștere cu productivitate ridicată. [și] Companiile se mută din Europa.

El spune că SUA ar avea cel mai mult de câștigat, având în vedere prețurile scăzute ale energiei și recenta introducere a Legii privind reducerea inflației.

Pachetul include 369 de miliarde de dolari în subvenții pentru investiții "Made in America", care se așteaptă să stimuleze industria americană a automobilelor electrice, printre alte tehnologii ecologice, ceea ce îi înfurie pe liderii europeni.

Pe măsură ce iarna rece se instalează, atât prietenii, cât și dușmanii cresc presiunea asupra sectorului industrial european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.