Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin și Xi Jinping au pus la cale un plan de amploare: ce înseamnă Noile Drumuri ale Mătăsii

Captura video
Putin Xi Jinping

Președintele rus, Vladimir Putin, a fost întâmpinat marți de omologul și aliatul său chinez Xi Jinping, a anunțat Ministerul rus de Externe, cu ocazia summitului "Noile Drumuri Mătăsii" de la Beijing, într-un moment în care lumea are ochii ațintiți spre războiul Israel-Hamas.

"Președintele Xi Jinping l-a salutat pe președintele Vladimir Putin la sosirea sa, cei doi lideri au avut o scurtă conversație", a arătat diplomația rusă într-un mesaj publicat pe X (fostul Twitter).

Invitat de prim plan, domnul Putin face prima sa călătorie la o mare putere mondială de la invazia Ucrainei în februarie 2022, care a contribuit la izolarea Rusiei de multe alte state.

O întâlnire între cei doi șefi de stat este programată pentru miercuri, într-un moment în care războiul este în toi între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas.

China găzduiește până miercuri reprezentanți din aproximativ 130 de țări pentru forumul "Noile Drumuri Mătăsii" (numit oficial "Centura și Drumul"), un eveniment diplomatic major care ar trebui să contribuie la întărirea statutului său internațional.

Franța este reprezentată de fostul premier Jean-Pierre Raffarin, în calitate de reprezentant special al guvernului pentru China.

După Kârgâzstan, aceasta este a doua sa călătorie în străinătate de la mandatul de arestare emis împotriva lui în martie de către Curtea Penală Internațională – în care China nu este membră – pentru "deportarea" copiilor ucraineni.

Președintele rus s-a întâlnit marți la Beijing cu premierul ungar, Viktor Orban, care încearcă să mențină legăturile cu Moscova în ciuda războiului din Ucraina. Dl Putin și-a exprimat satisfacția că are Ungaria ca interlocutor în Europa.

 

Discuții sincere

Cei doi "vor discuta într-o manieră prietenoasă și sinceră (...) probleme urgente ale cooperării practice bilaterale și agenda internațională", a explicat Kremlinul.

Țările occidentale s-au adunat în mare parte în jurul Israelului din 7 octombrie, când luptătorii Hamas au trecut granița dintre Fâșia Gaza și statul evreu pentru a masacra peste 1.400 de oameni - majoritatea civili.

Washingtonul a cerut Beijingului să-și folosească "influența" pentru a calma situația din regiune, unde bombardamentele israeliene de represalii asupra Gaza au ucis cel puțin 2.750 de persoane, majoritatea civili palestinieni, potrivit autorităților locale.

În martie, sub egida Chinei s-a negociat acordul spectaculos de restabilire a relațiilor diplomatice dintre Iran - un susținător al Hamas - și Arabia Saudită.

Beijingul îl va trimite, de asemenea, pe reprezentantul său pentru Orientul Mijlociu, Zhai Jun, în regiune în această săptămână. Nu s-au oferit detalii despre călătoria sa, dar televiziunea de stat CCTV a spus că va insista pentru o încetare a focului și negocieri de pace.

Rusia, care menține în mod tradițional relații bune cu autoritățile israeliene și palestiniene, a cerut o "încetare imediată a focului" în conflict.

 

"Toate cărțile în mână"

Sancționată puternic de Occident din cauza ofensivei împotriva Ucrainei, Rusia încearcă să-și consolideze legăturile deja foarte strânse cu China, care pare să fi câștigat avantajul în relațiile lor bilaterale - dezechilibrate de la slăbirea Rusiei din cauza războiului.

Beijingul a fost criticat de Occident pe problema ucraineană. Pentru că dacă face apel la respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor – inclusiv a Ucrainei – nu a condamnat niciodată public Moscova.

Forumul Noile Drumuri ale Mătăsii oferă, așadar, o oportunitate pentru Vladimir Putin și Xi Jinping să-și reafirme înțelegerea, dar puțini experți se așteaptă la anunțuri majore.

"Rusia este conștientă de faptul că China nu dorește să semneze acorduri cu mare publicitate", a declarat pentru AFP Alexander Gabuev, directorul Carnegie Russia Eurasia Center.

"China are toate cărțile în mână", insistă el.

 

Relaţie personală

Miniștrii de externe rus și chinez s-au întâlnit luni la Beijing.

Serghei Lavrov a mulțumit Chinei pentru că l-a făcut pe Vladimir Putin "principalul oaspete" al forumului.

În martie, președintele rus l-a primit pe Xi Jinping la Moscova, unde s-a pledat pentru o consolidare a cooperării economice și militare pentru a contracara ceea ce ei prezintă ca hegemonia americană.

Relația personală dintre cei doi, care s-au descris reciproc drept "prieteni dragi", se află în centrul acestei apropieri.

"Președintele Xi Jinping mă numește prietenul lui, iar eu îi spun și eu prietenul meu", a spus dl Putin înainte de vizita sa, într-un interviu acordat televiziunii chineze.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.