Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Qatargate duce mai sus. Nume de comisari europeani implicati în mega-scandalul care a aruncat în aer instituțiile europene

Euranet Plus
Qatargate

Comisia Europeană verifică în prezent dacă fostul său comisar pentru afaceri interne din perioada 2014-2019, grecul Dimitris Avramopoulos, a îndeplinit condiţiile pentru a fi autorizat în 2021 să lucreze pentru ONG-ul „Fight Impunity”, aflat în centrul scandalului de corupţie care afectează Parlamentul European şi este legat de statele Qatar şi Maroc, conform agenției EFE.

„Facem controale interne şi, desigur, dacă este necesar îl vom contacta pe fostul comisar pentru mai multe detalii”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Eric Mamer, scrie Agerpres, citând EFE.

Fostul comisar „este membru de onoare al organizaţiei (...) şi a primit o autorizaţie cu restricţii din partea Comisiei pe 3 februarie 2021, în urma unei recomandări a comitetului etic independent” al executivului comunitar, a adăugat purtătorul de cuvânt.

El a subliniat că Bruxellesul nu are deocamdată suspiciuni că Avramopoulos nu şi-ar fi respectat angajamentele, adăugând însă că executivul comunitar nu a fost informat despre sumele încasate de fostul său comisar. Acesta din urmă susţine că - după ce şi-a încheiat activitatea în Comisia Europeană - a încasat anual din colaborarea cu acel ONG circa 60.000 de dolari.

Fondatorul şi preşedintele ONG-ului „Lupta contra impunităţii” (Fight Impunity) este fostul eurodeputat socialist italian Pier Antonio Panzeri, unul dintre inculpaţii în scandalul de corupţie legat de presupuse sume de bani oferite de Qatar şi Maroc unor oficiali europeni pentru a influenţa decizii ale instituţiilor UE.

La fel ca vicepreşedinta demisă a PE, Eva Kaili, Panzeri se află în arest preventiv. În cadrul investigaţiei în care sunt inculpaţi mai mulţi eurodeputaţi, asistenţi parlamentari, sindicalişti şi lobbişti, poliţia belgiană a găsit 700.000 de euro la domiciliul lui Panzeri din Bruxelles.

Potrivit unor informaţii din presă pe care Comisia Europeană a refuzat să le comenteze, Avramopoulos este în prezent candidat pentru postul de trimis special al UE pentru ţările din Golf. Dar acest politician conservator grec nu este singurul nume important ce are legături cu ONG-ul menţionat şi care nu se regăseşte în Registrul de Transparenţă al Comisiei Europene.

Printre alţi membri onorifici ai „Fight Impunity”, susceptibili să primească o remuneraţie, se numără fosta comisară italiană pentru pescuit între anii 1995 şi 1999, Emma Bonino, care apoi a fost de două ori ministru de externe al Italiei, dar şi fosta şefă a diplomaţiei europene din perioada 2014-2019, Federica Mogherini. Social-democrata din Italia, în prezent rector al Colegiului Europei, nu avea însă nevoie de o autorizaţie din partea Comisiei Europene pentru colaborarea sa cu respectivul ONG, întrucât atunci când aceasta a început trecuseră deja doi ani de când nu mai era membră a Comisiei Europene, a justificat purtătorul de cuvânt comunitar citat mai sus.

Scandalul de corupţie din Parlamentul European

Amintim că Parlamentul European este zguduit în ultimele zile de un răsunător scandal de corupție în urma unor acuzaţii potrivit cărora Qatarul ar fi oferit bani şi cadouri unor oficiali ai PE pentru a-i influenţa procesul decizional.

În centrul acuzaţiilor este eurodeputata greacă Eva Kaili, vicepreşedintă a Parlamentului European, aleasă în PE încă din 2014. Ea a fost arestată şi pusă sub acuzare pentru corupţie de autorităţile belgiene, alături de alte trei persoane.

Ar fi primit bani mulţi de la Qatar pentru a-şi influenţa colegii ca să ia decizii favorabile acestei ţări. În momentul în care a fost reţinută, eurodeputata ar fi fost prinsă în flagrant delict, având „genţi cu bani”, motiv pentru care nu s-a putut prevala de imunitatea parlamentară.

Ulterior, liderii Parlamentului European au votat pentru revocarea Evei Kaili din funcția de vicepreședinte, iar procurorul-șef european, Laura Codruţa Kovesi, a cerut Parlamentului European ridicarea imunității eurodeputatei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.