Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO A murit una dintre legendele pianului, Radu Lupu, premiat cu un Grammy

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Unul dintre cei mai mari pianiști ai lumii, o legendă a muzicii, maestrul Radu Lupu, a încetat din viață. Compozitor și pianist, Radu Lupu s-a stins 76 de ani.

S-a născut la Galați, în familia avocatului evreu Meyer Lupu și a profesoarei Ana Gabor și s-a stabilit în Marea Britanie și Elveția.

”Suntem profund îndurerați de aflarea veștii decesului maestrului Radu Lupu, un prieten drag al Festivalului George Enescu și un muzician magnific.

Compozitorul și pianistul român a a câștigat, în 1967, marele premiu al Concursului internațional George Enescu.

Vom împărtăși pentru totdeauna modalitatea sa uimitoare de a transforma muzica în magie. Cuvintele nu sunt de ajuns pentru a ne exprima mâhnirea pentru această pierdere a întregii lumi muzicale.

Maestrul Radu Lupu va rămâne pentru totdeauna în memoria și în inimile noastre: o adevărată legendă!

Rămas bun, Maestre”, scrie pe pagina de Facebook a Festivalului George Enescu.

La vârsta de 6 ani începe să studieze pianul cu Lia Busuioceanu și la vârsta de 12 ani debutează cu un program complet de muzică compusă de el însuși. Urmează liceul la Galați. După absolvirea Școlii Populare de Artă din Brașov, își continuă studiile la București, cu Florica Musicescu și Cella Delavrancea. La șaisprezece ani, în 1961, primește o bursă de studiu la Conservatorul din Moscova, unde va studia 2 ani cu Galina Eghiazarova, apoi cu Heinrich Neuhaus și, mai târziu, cu Stanislav Neuhaus.

În 1966, în perioada studiilor din Rusia, concertează la Moscova și Leningrad, și participă la Concursul de pian "Van Cliburn" de la Fort Worth, Texas, unde câștigă premiul I. Își reia studiile la Moscova și, înainte de finalizarea acestora, va câștiga încă două prestigioase premii I: la Festivalul Internațional „George Enescu”, în 1967, și la Concursul internațional de pian de la Leeds, în Marea Britanie, în 1969. În noiembrie 1969 debutează pe scena londoneză, înregistrând un mare succes.

Cariera lui Radu Lupu continuă alături de cele mai prestigioase orchestre și cei mai mari dirijori ai lumii: în 1972 el cântă în SUA, la New York, cu Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, și cu Orchestra Simfonică din Chicago, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini. Apoi face un turneu de doi ani prin America, cu Orchestra Filarmonică din New York. Ulterior întreprinde cu regularitate turnee în Europa și Statele Unite, dar și în Asia (în Israel și în China).

Regretatul pianist a concertat în marile festivaluri internaționale și a realizat înregistrări pentru casa germană de discuri Decca. Printre premiile pe care le-a obținut pentru imprimările sale se numără un Grammy, pentru Sonate de Schubert și un premiu Edison, pentru înregistrarea unor lucrări de Schumann. De asemenea, Radu Lupu a realizat două albume împreună cu pianistul Murray Perahia, două cu lieduri de Schubert, împreună cu soprana Barbara Hendricks și un disc cu piese pentru patru mâini de Schubert, alături de Daniel Barenboim.

Apreciat la superlativ pentru pianistica sa rafinată, pentru tușeul nuanțat și finețea interpretărilor sale, iubit de presa de specialitate și adorat de public, Radu Lupu a fost una dintre figurile care au dominat scena pianistică internațională timp de decenii, în ciuda refuzului său de a acorda interviuri și a lipsei totale de pe rețelele de socializare. Din cauza problemelor de sănătate, artistul se retrăsese de pe scenă în anul 2019. S-a stins din viață la reședința sa din Laussane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.