Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Radu Preda, fostul șef al IICCMER, despre reportajul Recorder: 'Mercenarii pseudo-jurnalismului recidivează'

Epoch Times Romania
Radu Preda

Un reportaj publicat pe site-ul recorder.ro, catalogat drept manipulator de elita intelectuală, a stârnit vâlvă în mediul online între politicienii USR și votanții acestora, recunoscuți anti-clericali, îndeosebi anti-ortodoxie și ortodocși.

Radu Preda, fost președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), consideră că ceea ce jurnaliștii de la recorder.ro numesc anchetă jurnalistică este, de fapt, pseudo-jurnalism. ”Așa-zișii jurnaliști, ticăloși, înregistrează fără să avertizeze - faptă probabil penală -, nu este culpa Patriarhului”, scrie Radu Preda, preot în Munchen.

Citește și: Primul lider politic, despre reportajul Recorder: 'Nu îmi amintesc un atac mai violent la adresa ei decît cel declanșat de useriști și de slugile lor din presă'

”MARELE ALB

”Mercenarii pseudo-jurnalismului recidivează. Ce aflăm? Că Patriarhul este preocupat de construcția bisericilor, de restaurarea altora, istorice, de bunul mers al vieții religioase în general. Care este vina, așadar? A vorbi cu politicieni, oameni de afaceri sau din alte medii, inclusiv cu văduva și cu orfanul, nu poate reprezenta o vină. Dimpotrivă. Într-o țară furată sistematic, cu pădurile tăiate și oamenii talentați puși pe fugă, în lumea largă, a zidi, a consolida și a prelungi, la nivel secular, mărturiile identitare se traduce în termeni mafioți, ca și cum ai avea cele mai negre și vinovate intenții. Că unii proști din Administrația Patriarhală vorbesc cum le vine la gură, că alții din exterior, așa-zișii jurnaliști, ticăloși, înregistrează fără să avertizeze - faptă probabil penală -, nu este culpa Patriarhului. Singurul păcat este tocmai acela de a lupta pentru comunitatea de credință pe care o îndrumi.

Citește și: Avocata Ingrid Mocanu aruncă în aer reportajul manipulator de la Recorder:Nici ăla cu valiza găsită cu documentele/pozele lui Dragniiia n-a fost atât de penibil

Un exercițiu: traduceți "ancheta", înlocuind termenul de Patriarh cu cel de director de școală sau primar independent. Cine reușește să schimbe ceva, să văruiască o clădire sau să finanțeze un drum cât de cât practicabil, pietruit, ar fi lăudat. Patriarhul, nu! Cunosc pe propria piele, recent: dacă aduci bani, dacă situația financiară este pe plus, tot nu ești bun. Chiar deloc. Dacă ai fura, ai omite, ai deturna, ai ascunde sau nu ai declara, mulți ar arăta înțelegere. Săracul, trebuie și el să trăiască din ceva! Așa, mereu în căutare de resurse, având un calendar strict și obiective precise, devii suspect, indezirabil chiar.

Pe scurt, de dragul dreptății strâmbe: de mâine să se oprească finanțările și sponsorizările. Stadioanele, școlile, spitalele, centrele comerciale, aeroporturile, autostrăzile și toate celelalte să fie înghețate. Niciun ban. De la nimeni. Societatea să își țină respirația timp de câteva minute, pe ceas. Apoi, cu cei care o să supraviețuiască, să o luăm, curat, de la capăt. Fără suspiciuni. Iată unde ajungem cu isteria anticorupției, corupții făcându-și bine merci de cap, Dacă tot nu a reușit revoluția comunistă, o încercăm pe cea a interesului comun. Înfierăm, sugerăm, insinuăm, protestăm, acuzăm, creionăm scenarii și, evident, atacăm, contestăm, ne indignăm. Acțiunea nu costă nici prea mult. În fine, cui servește toată această însăilare?

Citește și: Vasile Bănescu, reacție dură la reportajul Recorder: 'Un decerebrat anticlericalism, o patologică fobie la BOR'

Celor care nu vor o țară cu politicieni onești, cumpărându-i, care nu vor o societate liberă, înrobind-o mediatic, care nu vor oameni sănătoși, otrăvindu-i prin poluare și mâncare, care nu vor o Biserică demnă, înjosind-o prin atacarea slujitorilor ei. Cum se numesc ăștia, la grămadă, dar și pe contingente? Aflați în Evanghelie.

Sus să avem inimile!”, e mesajul lui Radu Preda de pe grupul de Facebook spynopsis.ro.

Citește și: Mihail Neamțu: 'Dacă PF Daniel era măcar cinci ani Prim-Ministru al României, aveam azi și catedrale, dar și spitale, școli sau autostrăzi' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.