Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raed Arafat trage cu TUNUL în Guvernul PNL: a identificat portița lăsată spitalelor private

arafat raed

Secretar de stat în MAI, Raed Arafat, pune la colț Guvernul pentru OUG care permite spitalor private să acceseze banii din sistemul public de sănătate. Arafat arată că această OUG a lăsat porțite privaților, care vor putea, de exemplu, să declare un caz critic, chiar dacă nu era în această categorie, dar în goana după profit vor fi deschise unitățile de urgență la o formă de competiție comercială.

Citește și: STOP joc! Numirea conducerii marilor parchete este blocată. CSM, în dificultate

”Poate că cel mai nociv este articolul 111, a cărui modificare deschide bugetul de stat către entitățile comerciale într-un mod foarte interesant, Articolul 111 fiind în titlul de medicină de urgență. Initial era că, dacă tratează un caz critic, pot accesa bugetul de stat, apoi a apărut că și la suspiciune de caz critic pot să acceseze bugetul de stat. Ce inseamnă asta? Înseamnă că am deschis și unitățile de primiri urgențe la o formă de competiție comercială”, a spus Raed Arafat, la Antena 3.

”Sistemul de sănătate din România este subfinanțat. Avem 5% din PIB, pe când media în Europa e peste 8%. La care intră spitalele private, spialele publice, toate cheltuielile de sănătate. Absolut tot ce intră pe acțiuni prioritate. (...) Apoi, spitalele publice trebuie încurajate să dezvolte tehnici noi. Cine mai vine cu o tehnică nouă să o dezvolte la spitalul public când știe că dincolo, dacă o dezvoltă la sectorul comercial poate să obțină bani pentru asta. Noi, ca impact, trebuie să ne gândim nu doar la satisfacția bolnavului că are o cameră mai frumoasă. Sectorul public nu poate fi slăbit. Un stat depinde de sectorul public. Un spital comercial oricând poate da faliment. Un spital județean de urgență nu e voie să dea faliment”, a mai spus Raed Arafat, la Antena 3.

Concret, un efect al ordonanțelor ar fi acela că spitalele private ar putea drena bani din bugetul public, din considerente de profit, facând analize care nu sunt necesare în cazurile în care nu se dovedește a fi, de fapt, un caz critic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.