Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raed Arafat tulbură din nou apele din MAI

www.presagalați.ro
Raed Arafat

stiripesurse.ro vă prezintă principalele știri ale zilei, având ca temă centrală un articol din cotidianul Național pe tema demarării de către Ministerul de Interne a unei licitații importante în vederea achiziționării unui număr de 2200 de ambulanțe.

Național:

Exact la doi ani de cand coordonarea interventiei de urgenta dupa tragedia de la „Colectiv” o fi fost ea sublima, dar a lipsit cu desavarsire de a cazut un guvern intreg, mai putin „nemuritorul” secretar de stat Raed Arafat, iata ca acesta tulbura din nou apele si asa agitate ale Ministerului de Interne in cazul achizitionarii a nu mai putin de 2.200 de ambulante. De care, ce-i adevarat, sistemul medical are nevoie ca de aer si premierul Mihai Tudose s-a dat peste cap pentru a gasi finantarea necesara.
Numai ca, supriza de proportii, desi 15 – 17 firme si-au declarat deja oportunitatea de a participa la licitatie sau barem de a avea si ele sansa de a-si prezenta ofertele, Raed Arafat, desemnat coordonator al acestei operatiuni de achizitii publice fara precedent ca si valoare bugetara o tine mortis cu alte incredintari si negocieri „de urgenta”. Asta desi nu s-au lamurit inca pe deplin suspiciunile privind alte achizitii pe banda rulanta de Ambulante din trecut, intotdeauna de la aceeasi sursa, si anume de la „Deltamed” SRL.
Adica firma detinuta de nimeni altul decat  Dan Vasile Gorgan, cel mai bun prieten al lui Arafat inca de pe vremea cand imparteau aceeasi camera din caminul studentesc, dupa cum au aratat pe larg dezvaluirile din „National”. Cum de acesta data este insa vorba de nu mai putin 2.200 de ambulante dotate corespunzator, suma alocata din bugetul MAI fiind una de-a dreptul astronomica, normal ca mai multe voci s-au ridicat pentru a cere garantii ca povestea nu se va repeta. Asa cum s-a intamplat, de altfel, la recentele achizitii privind proiectul RO – ALERT, unde a fost invocat „presiunea populatiei” pentru a se cumpara totul „dintr-o lovitura”. Si asa cum se fac deja presiuni si pentru „tocarea” zecilor de milioane de euro destinate innoirii flotilei aeriene a IGAV doar pe elicoptere pentru SMURD.
Iar aflat in plina ofensiva pentru spargerea „pusculitei” MAI, surse din minister sustin ca Raed Arafat si-ar mai gasi totusi timp si sa incerce  „interventii” pentru ca unii angajati din structurile MAI, desi gasiti inapti medical de catre comisia de expertiza medico-militara din cadrul Directiei Medicale sa nu paraseasca sistemul! Dar, culmea, numai atunci cand este vorba despre proprii oameni sau de cei care se afla in fruntea „bucatelor”, pardon, serviciilor de unde se aloca fondurile bugetare sau europene, cel mai adesea catre ONG-uri conduse de oameni care au lucrat inainte ca si sefi ai „protejatilor”  unui Raed Arafat care, iata, aproape ca a ajuns sa dispuna din nou de cea mai mare parte a bugetului MAI. (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Cum vrea noul presdinte USR, Dan Barna sa conduca partidul, unde il vede pozitionat ideologic, cu cine se vede aliat la alegerile din 2020 si ce spune despre riscul unei rupturi interne dupa plecarea lui Nicusor Dan? "Eu vreau cumva sa iesim din logica asta de ONG cu parlamentari, ca aici mi se pare ca am stat o perioada, si vreau sa intram intr-o logica a unui partid politic cu obiective politice clare", a declarat Barna, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Dar care ar fi aceste obiective pe termen scurt si mediu, avand in vedere ca a fost ales la Congresul de sambata de la Brasov pentru un mandat de doi ani.
Dan Tapalaga: Dan Barna, ati fost ales presedintele USR pe un mandat limitat, de doi ani, insa deja va confruntati cu probleme interne in partid. Asa-numita aripa nicusorista contesta modul de organizare a alegerilor, deputatul Adrian Dohotaru si-a anuntat, in aceasta dimineata, demisia din partid. Cum comentati?
Dan Barna: E destul de simplu. Una dintre caracteristicile democratiei este ca intotdeauna intr-un proces electoral democratic exista o tabara care nu are castig de cauza la respectivul proces, la acest congres in cauza. Colegii care au semnat ieri acea scrisoare semnaleaza niste elemente care factual nu sunt tocmai exacte. Ceea ce s-a intamplat in cadrul pregatirii acestui congres este, sa spun, campania inerenta, lupta politica inerenta unei campanii electorale. Toate deciziile, insa, au fost luate in cadru statutar si in cadrul organelor partidului, alegerile acelea de la Bucuresti mult invocate au fost, s-a solicitat refacerea lor de catre comisia de arbitraj, care in unanimitate, adica opt din opt arbitri, un fel de Curte Constitutionala a USR-ului pot sa spun, au spus ca intr-adevar, incercarea de a elimina reprezentativitatea sectoarelor in cazul delegatilor de la Bucuresti incalca acest principiu, care este fundamental pentru USR. Si-atunci a fost necesara refacerea alegerilor. Adica e un element foarte clar. Iar la Congres au fost 70 la suta dintre delegati, adica nu se pune o problema de legitimitate. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Exporturile de ceasuri elveţiene, produse scumpe şi simboluri ale statutului social îşi revin de 12 luni. În septembrie au fost ajutate de o creştere de 90% a livrărilor în Singapore. Au fost vândute mai ales modele scumpe. Producătorii sunt încrezători că exporturile vor creşte şi anul viitor.
În Valenza, capitala industriei bijuteriilor din Italia, Bulgari, producător de bijuterii de lux, tocmai şi-a deschis o fabrică, punctul culminant al unor investiţii de zeci de milioane de euro. Executivii companiei spun că aceste cheltuieli vor mări capacitatea de producţie din Italia cu 50% şi că vor investi în continuare acolo, ceea ce va majora numărul de locuri de muncă de la 500 în prezent la 700 în doi ani. Este un optimism surprinzător având în vedere că exporturile de bijuterii italiene s-au prăbuşit cu 30% în cei mai grei ani ai crizei financiare.
Revenirea industriei din Valenza  oglindeşte o tendinţă generală în zona euro, scrie Financial Times. Tendinţa se poate observa şi în celelalte părţi ale ecomomiei mondiale. Încurajate de profiturile mai mari şi de entuziasmul pieţelor de acţiuni, unele dintre cele mai mari companii ale lumii, de la Amazon.com la Volkswagen, îşi accelerează investiţiile în fabrici noi şi echipamente după ani de prudenţă. Pentru o extindere economică globală care a prins deja viteză, aceste cheltuieli sunt o sursă suplimentară de energie. Investiţiile în fabrici erau o piesă lipsă din puzzle-ul creşterii economice globale, notează Bloomberg. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Franța s-a aflat în stare de urgență timp de 718 zile. Un record pentru acest regim de excepție creat în anul 1955 în timpul războiului cu Algeria. De atunci Franța nu s-a aflat niciodată pentru o perioadă atât de lungă în stare de urgență. Măsura a fost impusă imediat după atentatele din Paris și Saint Denis din 13 noiembrie 2015 soldate cu 130 de morți. În total, în acești doi ani, în Franța au murit în atentate jihadiste 241 de oameni. Starea de urgență este ridicată miercuri și va fi înlocuită de o lege antitero care ar trebui să asigure pe deplin securitatea francezilor, după cum s-a exprimat președintele Emmanuel Macron.
În cei doi ani de stare de urgență s-au făcut aproximativ 4.500 de percheziții. Au fost descoperite peste 600 de arme dintre care 80 de război. Iar 750 de oameni au fost arestați la domiciliu. Toate acestea cu scopul de a fi evitate eventuale atentate: 32 de atacuri au fost dejucate ca urmare a informațiilor primite din exteriorul țării fie ca urmare a stării de urgență. Doar anul acesta au fost dejucate 13 atentate.
Votată la mijlocul lui octombrie, cu o largă majoritate, legea antitero ce intră în vigoare din 1 noiembrie oferă o mai mare putere Executivului pentru a impune restricții de circulație și pentru a percheziționa domiciliul unui suspect, pentru a închide lăcașuri de cult sau orice alt spațiu în care se incită la terorism. Totodată pot fi realizate mai ușor controale în zonele de frontieră, gări, aeroporturi, fără să existe un accept judiciar și asta pentru a se câștiga timp.
Ministrul de Interne, Gérard Collomb spune că nu este vorba de o îngrădire a libertăților individuale ci din contră, ele sunt mai bine garantate sub noua lege.
41 de oameni sunt în continuare arestați la domiciliu iar 11 lăcașuri de cult închise. Unii vor avea permisiunea să iasă din casă dar vor purta o brățară electronică. Nu vor putea însă părăsi localitatea de domiciliu. Piețele de Crăciun ori alte evenimente publice se vor afla cu precădere în vizorul forțelor de ordine. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.