Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raluca Prună vine cu o soluție pentru rezolvarea problemelor din sistemul judiciar

luju.ro
raluca pruna

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat marţi că o soluţie pentru rezolvarea problemelor din sistemul judiciar, ridicate de reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi, o poate reprezenta alocarea unei părţi mult mai mari din taxele judiciare de timbru magistraturii decât până acum.

"Salut faptul că în al 12-lea ceas asociaţiile de magistraţi au ieşit cu un memorandum pentru justiţie. Mă bucur că acest memorandum a fost redactat, pentru că nu am avut impresia, în cursul acestor ultimi ani, că magistratura română a fost prea activă în acest sens prin asociaţiile pe care le are", a afirmat Raluca Prună, întrebată ce ar putea face Ministerul Justiţiei faţă de revendicările asociaţiilor de magistraţi.

Citește și: Ioan Oltean i-a dat un sfat lui Augustin Zegrean: Ce i-a spus PNL-istul

Ministrul Justiţiei a reamintit că este membru de onoare al AMR şi a fost primită în asociaţie după ce, în anul 2004, s-a implicat ca reprezentant al societăţii civile în crearea Asociaţiei pentru o justiţie europeană în România, "un vehicul foarte important pentru avansarea pe o agendă a justiţiei".

"Astfel încât eu, ca persoană care am lucrat nemijlocit la acel proiect, (...) din acest punct de vedere nu pot decât să salut că, în fine, magistratura se ocupă de probleme restante ale justiţiei. Justiţia are încă o problemă de subfinanţare (...) şi pentru asta există şi explicaţii. Şi vă dau numai una: toate încercările diverselor guverne de a face în aşa fel încât taxele de timbru, de exemplu, să rămână ca fonduri pentru justiţie au fost blocate. (...) În mare parte, taxele de timbru care se plătesc în cursul fiecărui proces merg la bugetele locale. Şi atunci, sigur, dacă vrem o finanţare a justiţiei, eu aş vrea ca împreună cu Parlamentul, care văd că susţine demersurile magistraţilor, să acţionăm în aşa fel încât să arătăm că şi noi în Executiv şi domniile lor în Parlament suntem serioşi. Şi eu propun public să dăm întâi taxele de timbru într-o măsură mult mai mare decât până acum magistraturii", a explicat Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a adăugat că, dacă acest lucru va fi realizat, va exista o mai bună finanţare pentru infrastructura judiciară.

"Da, este adevărat, sunt multe instanţe care stau în condiţii improprii, ÎCCJ, cea mai înaltă instanţă din România, stă într-o clădire improprie pentru nevoile sale. (...) Am fost ministrul care a dat un sediu secundar Înaltei Curţi. Deci sunt conştientă de toate aceste lucruri. Ceea ce, însă, resimt ca pe un regret este că magistratura este foarte vocală acum şi nu a fost foarte vocală înainte ca eu să-mi preiau acest mandat. Însă iau asta ca pe o încredere în mine şi le promit că voi livra în măsura unor aşteptări realiste. Dacă vorbim despre măriri spectaculoase de salarii, mesajul meu este acelaşi ca şi până acum. De salarizare se ocupă Ministerul Muncii. (...) Şi, împreună cu ministrul Muncii înţeleg să am o discuţie cu magistraţii ca să mai explicăm încă o dată care a fost scopul Ordonanţei 20, de a corecta anumite inechităţi, şi ca să mai explicăm încă o dată ceea ce ministrul Muncii a anunţat şi anume o lege a salarizării unice, care să aducă echitate în toate sectoarele publice din România", a afirmat Prună.

Ministrul Justiţiei a participat marţi la o dezbatere organizată de europarlamentarul Monica Macovei pe tema legislaţiei anticorupţie în sectorul de bussines, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.