Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raluca Turcan, ACUZAŢII dure: Majoritatea parlamentară schimbă legea ca să subordoneze Consiliul Concurenţei

facebook.com/pg/RalucaTurcan
Raluca Turcan

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, acuză majoritatea parlamentară că a modificat legea astfel încât să-şi subordoneze Consiliul Concurenţei. 

"O nouă instituţie cade pradă în mâna PSD-ALDE. Astăzi e rândul Consiliului Concurenţei. Din nou, majoritatea parlamentară schimbă legea ca să schimbe conducerea şi să subordoneze instituţia", a scris Turcan, joi, pe Facebook, conform Agerpres.

Ea precizează că au fost modificate, între altele, condiţiile de ocupare a funcţiei de preşedinte al Consiliului Concurenţei. 

"Astfel, urmăresc să impună un lacheu la conducerea uneia dintre cele mai importante instituţii care supraveghează respectarea regulilor pe piaţa privată din România; concentrează activitatea în mâna unui singur om şi transformă Consiliul dintr-un organ colegial într-o structură decorativă; preşedintele Consiliului Concurenţei va avea puteri discreţionare de a declanşa anchete în materia concurenţei comerciale; este grav afectat principiul funcţionării Consiliului Concurenţei, atribut esenţial pentru credibilitatea anchetelor desfăşurate de această structură autonomă!", subliniază Turcan. 

Preşedintele Consiliului Concurenţei va trebui să fi îndeplinit funcţii de conducere cu largi responsabilităţi pentru o perioadă de cel puţin 15 ani, au decis, joi, deputaţii Comisiei juridice şi Comisiei de industrii într-o şedinţă comună. 

Amendamentul PSD, votat joi de deputaţi la proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Concurenţei, va intra în vigoare după publicarea legii în Monitorul Oficial, Senatul urmând să fie Camera decizională în acest sens. Dacă amendamentul va intra în vigoare, actualul preşedinte al Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, va putea fi schimbat. 

Conform amendamentului, "Preşedintele trebuie să fi îndeplinit funcţii de conducere cu largi responsabilităţi pentru o perioadă de cel puţin 15 ani, în care a făcut dovada înaltei sale competenţe profesionale şi manageriale". 

Deputaţii au mai adoptat un amendament al PSD, conform căruia "membrii Consiliului Concurenţei sunt numiţi prin decret de către preşedintele României, pe baza votului dat de Parlament, la propunerea Comisiilor juridice ale celor două Camere". Până în prezent, preşedintele Consiliului Concurenţei nu era numit la propunerea Comisiilor juridice, ci a plenului Consiliului, propunerea fiind după aceea aprobată de Guvern. Mai exact, "numirea membrilor Plenului Consiliului Concurenţei se realizează de către Preşedintele României, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenţei, cu avizul Guvernului şi după audierea candidaţilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului". 

Pe 24 aprilie, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, declara că iniţiativa legislativă privind modificarea Legii concurenţei care există în acest moment în dezbatere parlamentară reprezintă un regres faţă de forma actuală a legii, însă a adăugat că modul în care este numit preşedintele Consiliului Concurenţei reprezintă o decizie politică. 

El arăta că există în Parlament două proiecte de modificare a Legii concurenţei, unul fiind un proiect de lege privind aprobarea unei ordonanţe de urgenţă emise în timpul Guvernului Grindeanu, prin care se preia o directivă europeană privind modul de despăgubire a victimelor practicilor anticoncurenţiale. 

"Mai există o iniţiativă de modificare a Legii concurenţei, care are un aspect politic, privind cine face numirea preşedintelui Consiliului Concurenţei. Aici nu este competenţa noastră să spunem că numirea trebuie să o facă preşedintele României, ca în momentul de faţă, sau o face Parlamentul, sau o face Guvernul. Este o decizie politică, pe care o pot lua, care nu este de competenţa noastră. În rest, modificările propuse în ceea ce priveşte funcţionarea Consiliului credem că sunt mai degrabă inferioare actualului text de lege. Deci, Legea concurenţei poate fi perfecţionată, ca orice lege, dar credem că ce a rezultat până acum din dezbateri mai degrabă reprezintă un regres, decât un progres privind funcţionarea Consiliului. Repet, nu ne pronunţăm noi în niciun caz în ceea ce priveşte modalitatea de numire a conducerii Consiliului Concurenţei", preciza Chiriţoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.