Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raluca Turcan: Provocarea pentru un sistem de pensii sustenabil este să determini oameni, unii pensionari, să intre în câmpul muncii

Facebook
raluca turcan

Sistemul de pensii din România poate fi redresat dacă se creşte raportul dintre persoanele active şi numărul de pensionari, iar provocarea este să determini oameni, unii pensionari, să intre în câmpul muncii, a declarat, joi seara, ministrul Muncii, Raluca Turcan.

"Există posibilitatea de redresare a sistemului de pensii în România, dacă punem degetul pe câteva răni acumulate, adică creşterea raportului dintre persoanele active şi numărul de pensionari. Dacă avem, aşa cum s-a întâmplat la începutul anului 2000, un număr de pensionari mai mare decât numărul de persoane active, înseamnă că presiunea pe buget este una foarte mare şi greu de suportat. Atunci provocarea este să determini oameni să intre în câmpul muncii, poate unii dintre ei pensionari după o anumită vârstă, cu contracte ulterioare de colaborare şi de muncă înregistrate, astfel încât să coexiste pensia cu activitatea în câmpul muncii, şi, atenţie, nu neapărat la stat, dar în economia privată un pensionar, şi în alte ţări, lucrează în continuare, iar populaţia activă să crească ca şi pondere şi, de asemenea, ca şi nivel de salarizare. Acesta este un concept sănătos pentru a avea un sistem de pensii sustenabil, care pe fond să ducă la creşterea puterii de cumpărare", a spus Turcan la Antena 3.

Vezi și: START la 'EXECUȚII' în Ministerul de Interne?! Lucian Bode ar vrea să-l ELIMINE pe unul dintre greii SISTEMULUI

Ea a subliniat că, de multe ori, au existat abordări politicianiste prin care se vorbea despre creşteri de pensii fără a preciza vreo sursă de finanţare, fără a încerca să se creeze o proiecţie de unde pot fi suportate în permanenţă creşteri "pe care orice om de bună credinţă şi le-ar dori.

"Dacă aceste creşteri de care unii vorbesc deşănţat, nu au sustenabilitate economică, de fapt o creştere poate să se transforme într-o scădere a puterii de cumpărare şi o scădere a calităţii vieţii. Şi provocarea noastră tocmai aceasta este: să creşti gradual pensiile, să aduci contributivitate, echitate în sistem, astfel încât creşterea puterii de cumpărare să aducă şi creşterea calităţii vieţii", a explicat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a vorbit şi despre majorarea pensiilor cu 40%, subliniind că "mulţi politicieni au vândut iluzii deşarte" în preajma momentelor electorale.

"Pentru că acea majorare de 40% este pe o lege publicată în 2019, dar gândită să intre în vigoare la 1 septembrie 2021, pentru a pregăti întreg sistemul de pensii cu recalcularea a aproximativ 4,9 milioane de pensii. 4,9 milioane de pensii nu pot fi recalculate de azi pe mâine. Acea lege prevedea o perioadă în care se actualizau toate pensiile, se pregăteau dosarele, pentru ca după aceea să se aplice o nouă formulă. Dar pentru a pregăti dosarele, aproximativ 6.000 de dosare pe fiecare casă de pensii, era nevoie de aproximativ 1.000 de oameni în plus în sistem, plus echipamente şi softuri care să facă bazele de date compatibile. Nu s-a întâmplat nimic", a punctat Turcan.

Ea a adăugat că, în momentul de faţă, casele de pensii au un deficit de personal între 500 şi 1.000 de angajaţi şi nu au toată aparatura, toate echipamentele digitale necesare.

Ministrul Muncii a reiterat că vor fi recalculate pensiile, temeinic, astfel încât să nu existe erori, pensiile să aibă la bază principiul contributivităţii.

"Sunt inechităţi între pensii şi discrepanţe în privinţa contributivităţii la bugetul asigurărilor sociale. Şi, în acelaşi timp, vrem o formulă care să asigure plata pensiilor pe termen lung, însoţită de creşterea puterii de cumpărare. Sustenabilitate, acompaniată de creşterea puterii de cumpărare, contributivitate şi echitate, trei principii peste care niciun om raţional şi cu respect faţă de poporul acesta nu poate să pornească la drum în recalcularea pensiilor. Şi o vom face", a mai spus Raluca Turcan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.