Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Fragmentele unei nave spațiale, găsite pe Lună, de către NASA

captura youtube
crater luna

O sondă spațială a NASA a reperat sonda lunară japoneză Hakuto-R, care s-a prăbușit pe suprafața Lunii pe 25 aprilie. Dovezile foto confirmă faptul că nava s-a dezintegrat în apropierea locului de aterizare.

Hakuto-R, creația companiei spațiale japoneze ispace, urma să devină primul modul privat de aterizare lunară care a atins cu succes Luna. A pierdut în mod neașteptat comunicarea cu controlul de la sol în timpul ultimei coborâri, pe 25 aprilie.

După mai multe încercări eșuate de a restabili comunicarea, echipa ispace a ajuns la concluzia că nava spațială a suferit o „aterizare dură”, lovind Luna în loc să aterizeze ușor.

A doua zi, pe 26 aprilie, Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) al NASA a trecut pe deasupra locului de aterizare a lui Hakuto-R, captând 10 imagini. Oamenii de știință au comparat aceste imagini cu fotografii anterioare ale regiunii în speranța de a identifica locul impactului.

Echipa a identificat o „schimbare neobișnuită a suprafeței” în jurul locului de aterizare vizat de Hakuto-R, potrivit unei declarații a cercetătorilor care au folosit camera LRO.

Patru bucăți mari de resturi spațiale apar în fotografiile din 26 aprilie; aceste bucăți erau absente în fotografiile anterioare, ceea ce sugerează că acestea sunt într-adevăr părți ale modulului de aterizare, mai degrabă decât bolovani sau alte caracteristici naturale, au declarat cercetătorii.

În plus, imaginile arată ceea ce pare a fi un nou crater mic în apropierea locului presupus al prăbușirii.

Acesta nu este primul loc de impact pe care LRO l-a observat în timpul tranzitului. În 2019, acesta a localizat, de asemenea, rămășițele modulului de aterizare Chandrayaan 2 Vikram din India și ale modulului privat israelian Beresheet, care ar fi putut să livreze din greșeală primele tardigrame pe Lună în momentul prăbușirii.

Cercetătorii vor continua să analizeze situl în următoarele câteva luni, pe măsură ce LRO va face o nouă trecere și va avea ocazia să fotografieze situl din diferite unghiuri și în diferite condiții de iluminare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.