Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rangerii Parcului Cheile Bicazului-Hăşmaş cer confiscarea vehiculelor de off-road care încalcă aria protejată

Facebook
cheile bicazului
Directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, Hegyi Barna, a declarat presei că este vorba de persoane care intră în aria naturală protejată cu maşini de teren, ATV-uri, motociclete, iar în timpul iernii cu snowmobile, susţinând că sunt "iubitori de natură", dar că nu au văzut atenţionările legate de accesul interzis cu astfel de vehicule.

Potrivit sursei citate, în ciuda a ceea ce susţin, persoanele care intră în parc cu vehicule motorizate ştiu unde se află, existând situaţii în care bariere de intrare în anumite zone din aria naturală au fost îndepărtate chiar de către cei care mai fuseseră amendaţi pentru activităţi off-road în zonă.

Hegyi Barna a arătat că printre cei care vin în parc cu maşini de teren, motociclete sau ATV-uri se numără şi foarte mulţi străini, care nu pot practica acest sport la ei în ţară şi care ştiu că aici găsesc căi de încălcare a legii.

În plus, mulţi dintre practicanţii de off-road scot plăcuţele de înmatriculare ale vehiculelor atunci când intră în parc şi astfel nu pot fi identificaţi.

"Problema este că am devenit teren de joacă al străinilor. Dacă îi prinde în Ungaria, cu Poliţia le confiscă vehiculul. În Germania nici nu se închipuie să facă aşa ceva. La noi există legislaţie, dar e foarte greu de pus în aplicare. Suntem foarte puţini, cinci rangeri şi patru jandarmi, şi asta numai în arie protejată. (...) La noi nu există să se confişte vehiculul", a spus directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş.

Acesta a dat exemplul unei firme din străinătate, care a venit în Harghita cu 80 de maşini să testeze cauciucuri, în urmă cu zece zile, şi pentru că nu se ştia în ce zonă vor merge, rangerii din parc au fost chemaţi din timpul liber pentru a supraveghea zona şi doar faptul că în aria protejată este încă zăpadă a descurajat respectivele persoane să intre pe traseele din Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş.

"Norocul nostru este că zăpada este mare şi nu au putut să intre în zona aceasta. Era în week-end, am chemat colegii de acasă. Acum, cum e zăpadă, au început cu snowmobilele. Iar trebuie să fim non-stop acolo, să nu intre în parc. Noi nu avem snowmobil, mergem cu jandarmii, cu schiuri", a precizat Hegyi Barna.

Directorul Parcului a mai spus că, dacă nu sunt însoţiţi de jandarmii montani, rangerii reuşesc cu greu să îi oprească sau îi identifice pe cei care aleg ca loc de distracţie suprafeţele accidentate din aria naturală protejată.

"Cu ajutorul Jandarmeriei (reuşim să îi prindem-nr), fără ei nu am fi eficienţi. Primim poze de la turişti, se văd numere de înmatriculare. Ne ajută foarte mult, e un ajutor enorm. Solicităm de la Prefectură, de la Serviciul Înmatriculări, să ne dea numele proprietarului şi trimitem procesul verbal de amendă (...) Motocicletele nici nu poţi să le opreşti. Au cască, nu au numere de înmatriculare, au trecut pe lângă tine şi nu poţi să îi opreşti (...) Amenzile sunt relativ mari, între 30.000 şi 60.000 lei în cazul persoanelor juridice şi între 5.000 şi 10.000 de lei, în cazul persoanelor fizice", a spus Hegyi Barna.

Acesta a explicat că efectul major al prezenţei acestor vehicule motorizate în aria naturală protejată este distrugerea pajiştilor. De asemenea, animalele din parc sunt speriate, iar zgomotele făcute de vehicule îi deranjează şi pe turiştii care vin în zonă pentru a se bucura de linişte.

Potrivit directorului parcului, este nevoie de întărirea capacităţii umane şi de achiziţionarea unor autovehicule mai performante pentru a-i putea prinde pe cei care încalcă legea, dar şi de modificarea legislaţiei pentru a se putea confisca vehiculele off-road ale celor care încalcă perimetrul parcului.

De asemenea, conducerea parcului speră că, prin educaţie ecologică, elevii care participă la programele Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş nu se vor îndrepta, în viitor, către astfel de activităţi.

Parcul Naţional Cheile Bicazului - Hăşmaş, situat în munţii Hăşmaş, pe aria judeţelor Harghita şi Neamţ, are o suprafaţă de 7.000 de hectare, incluzând păsări şi plante rare, Lacu Roşu - unul dintre puţinele lacuri de baraj natural din Europa Centrală şi de Est, dar şi Cheile Bicazului - una dintre cele mai pitoreşti zone turistice din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.