Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport ASF: Capitalizarea bursieră de pe piaţa reglementată a atins nivelul de 204,02 miliarde lei, la finalul lunii martie

Cristi Șelaru
Autoritatea de Supraveghere Financiară ASF

Capitalizarea bursieră de pe piaţa reglementată a atins nivelul de 204,02 miliarde lei, la finalul lunii martie, în creştere cu aproximativ 3% comparativ cu finalul anului 2022, arată raportul privind evoluţia pieţei de capital în primul trimestru al anului 2023, publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). La finalul trimestrului I 2023 pe piaţa reglementată administrată de BVB îşi desfăşurau activitatea un număr total de 28 de intermediari, dintre care 18 Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF). Cei mai activi intermediari pe BVB (piaţa reglementată şi SMT) au fost SSIF-urile, valoarea intermediată de acestea fiind de aproximativ 3,8 miliarde lei. Valoarea tranzacţiilor cu titluri de stat la 31 martie 2023 a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022, înregistrând un nivel de aproximativ 43 milioane lei.

”La finalul lunii martie 2023 comparativ cu finalul anului 2022, indicii bursei româneşti au înregistrat evoluţii pozitive. Indicele de referinţă BET a avut o creştere de 3,84% la 31 martie 2023 comparativ cu finalul anului 2022. Indicele BETAeRO a înregistrat o creştere de 7,88%, având cea mai importantă creştere dintre indicii locali, urmat de indicele BET-NG, cu o creştere de aproximativ 7,85%”, arată raportul ASF.

Valoarea totală tranzacţionată pe piaţa reglementată şi SMT a atins nivelul de 2,72 miliarde lei în primul trimestru al anului 2023, în scădere cu 57% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2022. Numărul de tranzacţii derulate la BVB s-a diminuat cu 36% în primele trei luni din anul 2023, comparativ cu primele trei luni din anul 2022. Aproximativ 95% din valoarea totală a tranzacţiilor a avut loc pe piaţa reglementată a BVB, restul fiind derulate pe SMT, scrie news.ro.

Valoarea tranzacţiilor cu titluri de stat la 31 martie 2023 a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022, înregistrând un nivel de aproximativ 43 milioane lei. Acţiunile rămân clasa dominantă de active financiare, cu o pondere de 89% din totalul valorii tranzacţionate la BVB până la 31 martie 2023.

Dinamica obligaţiunilor suverane la 10 ani a fost predominant descendentă pentru mai multe state europene, aşa cum rezultă din analiza prezentată în secţiunile ulterioare. Alternativ, se observă faptul că o selecţie limitată de fonduri de obligaţiuni este expusă la riscul de rată de dobândă, şi anume cele care au o durată modificată superioară pragului de 4 ani.

Capitalizarea bursieră de pe piaţa reglementată a atins nivelul de 204,02 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 3% comparativ cu finalul anului 2022, în ciuda contextului geopolitic şi macroeconomic nefavorabil.

La finalul trimestrului I 2023 pe piaţa reglementată administrată de BVB îşi desfăşurau activitatea un număr total de 28 de intermediari, dintre care 18 Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), 3 instituţii de credit locale şi 7 entităţi autorizate în alte state membre UE. În cadrul SMT, la finalul primelor trei luni ale anului 2023 erau activi un număr total de 22 de intermediari, din care 17 Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), 3 instituţii de credit locale şi 2 entităţi autorizate în alte state membre UE.

Cei mai activi intermediari pe BVB (piaţa reglementată şi SMT) au fost SSIF-urile, valoarea intermediată de acestea fiind de aproximativ 3,8 miliarde lei. Intermediarii locali (SSIF şi instituţiile de credit) au realizat aproximativ 85% din valoarea totală intermediată. Dintre intermediarii autorizaţi în alte state membre UE care au efectuat tranzacţii pe pieţele la vedere, cele mai active au fost firmele de investiţii, acestea cumulând o cotă de piaţă de 10,5%.

Valoarea totală a activelor organismelor de plasament colectiv (OPC) din România la data de 31 martie 2023 a fost de aproximativ 42,21 miliarde lei, în scădere cu 0,6% comparativ cu finalul anului anterior şi cu circa 12% faţă de 31 martie 2022.

La finalul lunii martie 2023, în România îşi desfăşurau activitatea 17 administratori, din care 6 autorizaţi exclusivi ca şi societăţi de administrare a investiţiilor (SAI), 2 autorizaţi exclusiv ca şi administratori de fonduri alternative de investiţii (AFIA), iar 9 având dublă autorizaţie.

De asemenea, la 31 martie 2023, erau autorizate 90 organisme de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM), 36 fonduri de investiţii alternative (FIA) care includ cele 6 societăţi de investiţii (SI) şi Fondul Proprietatea. Serviciile de depozitare pentru cele 126 de OPC-uri erau asigurate de 4 depozitari.

Totodată, la finalul lunii martie 2023, un număr de 287 de conturi individuale de investiţii erau administrate de 3 SAI-uri, valoarea totală a activelor fiind de aproximativ 632 milioane lei, în creştere cu 3,44% faţă de valoarea de la sfârşitul anului 2022 şi în scădere cu aproximativ 4% faţă de finalul lunii martie 2022.

Categoria dominantă din totalul administratorilor continuă să fie grupurile bancare, controlând cea mai mare parte din totalul cumulat al activelor administrate de SAI.

În trimestrul I 2023, toate categoriile de strategie de investiţii au avut rezultate pozitive, cele mai bune randamente raportate la riscul asumat fiind înregistrate de cele din categoria MAF (multi-active flexible) şi MAA (multi-active agresive).

Pentru piaţa organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM), analizată din perspectiva activelor administrate de SAI-uri, gradul de concentrare este ridicat, la 31 martie 2023, primele trei SAI administrând aproximativ 73% din activele OPCVM şi 63% din activele FIA.

La 31 martie 2023, activele nete aferente celor şase societăţi de investiţii au cumulat aproximativ 10,89 miliarde lei, în creştere cu circa 2 % faţă de finalul anului 2022 (10,69 miliarde lei).

Cele mai mari active nete aparţin SIF Banat-Crişana (SIF1), urmat de SIF Oltenia (SIF5) şi de EVERGENT Investments. Valoarea totală a activelor nete aferente Fondului Proprietatea era de aproximativ 14 miliarde lei la finalul lunii martie 2023, în scădere cu 3,9% faţă de luna decembrie 2022. Activele FP erau concentrate preponderent în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.