Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport GIEC: Doar reduceri semnificative ale emisiilor vor permite evitarea extremelor climatice

RFI
schimbari climatice seceta

Reducerea drastică a utilizării combustibililor fosili, creşterea suprafeţelor împădurite şi scăderea consumului de carne sunt doar câteva dintre acţiunile necesare în acest deceniu pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste temperaturile din perioada preindustrială, conform unui important raport publicat luni de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC/GIEC), informează Reuters.

În pofida avertismentelor emise din 1990 de GIEC asupra schimbărilor climatice, emisiile globale au continuat să crească în ultimul deceniu, atingând cel mai înalt nivel din istorie, potrivit Agerpres.ro.

Rezultatul: emisiile globale sunt pe cale să conducă la depăşirea limitei de încălzire prevăzută în Acordul de la Paris din 2015, de 1,5 grade Celsius, cu riscul de a se ajunge la aproximativ 3,2 grade C peste temperaturile din perioada preindustrială până la sfârşitul secolului.

"Am plecat de la COP26 la Glasgow cu un optimism naiv, bazat pe noi promisiuni şi angajamente", a declarat secretarul general al ONU Antonio Guterres cu ocazia publicării raportului.

"Însă, angajamentele climatice actuale ar însemna (în continuare) o creştere cu 14% a emisiilor. Iar majoritatea marilor emiţători nu iau măsurile necesare nici măcar pentru a îndeplini aceste promisiuni insuficiente", a adăugat Guterres.

În acest moment, doar reducerea severă în acest deceniu a emisiilor în toate sectoarele, de la agricultură şi transporturi la energie şi construcţii, poate schimba lucrurile, se precizează în raport. Chiar şi în acest caz, guvernele ar trebui, totodată, să intensifice eforturile de a planta mai mulţi copaci şi de a dezvolta tehnologii care ar putea elimina o parte din dioxidul de carbon aflat deja în atmosferă după mai bine de un secol de activitate industrială.

"Este acum sau niciodată", a spus copreşedintele raportului GIEC, Jim Skea, într-o declaraţie ce însoţeşte raportul.

Aceasta este ultima dintr-o serie de trei părţi ale raportului, următorul ciclu de revizuiri fiind aşteptat peste cel puţin cinci ani.

În timp ce alte rapoarte recente ale GIEC au abordat cele mai recente descoperiri ştiinţifice în materie de schimbări climatice, precum şi modalităţi prin care lumea se poate adapta la o lume în încălzire, concluziile publicate luni au abordat modalităţile de reducere a emisiilor - ceea ce îl face unul dintre cele mai controversate rapoarte ale pachetului pentru guverne.

Unii oameni de ştiinţă au descris procesul ca fiind "chinuitor", iar grupul GIEC a fost nevoit să amâne publicarea raportului cu şase ore, luni. "Ţări diferite au interese diferite", a declarat climatologul şi coautorul raportului Jan Minx. "Toţi vor să se asigure că preocupările lor sunt abordate... dar oamenii de ştiinţă au ultimul cuvânt", a spus el.

Antonio Guterres a denunţat luni minciunile "anumitor guverne şi ale conducerii companiilor" în ceea ce priveşte lupta împotriva încălzirii climatice, ca reacţie la publicarea raportului GIEC. "Unele guverne şi şefii unor companii spun una şi fac alta. Pentru a spune mai simplu, ei mint", a declarat Antonio Guterres, calificând drept "covârşitor" noul raport al GIEC cu privire la scenariile pentru limitarea încălzirii globale şi a impactului ei deja devastator.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.