Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport ÎNGRIJORĂTOR al ONU: Coreea de Nord OCOLEŞTE sancţiunile internaţionale apelând la INTERMEDIARI din state terţe

kim jong Un

Cu cât se impun mai multe sancţiuni împotriva Coreei de Nord, cu atât aceasta caută noi modalităţi să le ocolească, în special prin efectuarea unor operaţiuni de export prin intermediari din ţări terţe, relevă un raport întocmit de experţi ONU şi prezentat duminică de agenţia France Presse.

Documentul a fost publicat înaintea deciziei pe care Consiliul de Securitate al ONU este aşteptat să o adopte luni cu privire la a opta serie de sancţiuni prin care se încearcă determinarea regimului de la Phenian să-şi întrerupă programele de înarmare nuclear şi balistic, scrie AGERPRES.

Citeşte şi:  UPDATE - Accident teribil lângă Viena: 5 ROMÂNI au decedat, iar alți 2 sunt în stare gravă - FOTO

'În pofida celui mai complet regim de sancţiuni ţintite aplicat vreodată în istoria Naţiunilor Unite, Coreea de Nord a făcut progrese semnificative în materie de arme de distrugere în masă', relevă raportul, amintind de recentul test cu bombă H şi de cele 14 teste cu rachete efectuate anul acesta.

Pe de altă parte, 'Coreea de Nord continuă să încalce sancţiunile financiare folosind intermediari externi care efectuează tranzacţii financiare în numele unor entităţi naţionale', anchete fiind în curs în dosare ce implică Siria şi state africane, precizează experţii ONU.

De asemenea, regimul de la Phenian ocoleşte interdicţiile de export, reuşind în continuare să exporte toate produsele vizate de sancţiunile ONU. De exemplu, după ce China a acceptat oficial cererea ONU de a sista importurile de cărbune din Coreea de Nord, regimul de la Phenian a continuat totuşi să livreze Chinei cărbune prin intermediari din state terţe, precum Malaezia sau Vietnam.

În urma unor astfel de operaţiuni, Coreea de Nord a încasat anul acesta între lunile februarie şi august circa 270 de milioane de dolari, conform estimării ONU.

China, ţară spre care merg circa 90% din exporturile nord-coreene, a fost adesea acuzată că nu aplică întocmai sancţiunile cuprinse în rezoluţiile ONU. Guvernul de la Beijing a promis însă de mai multe ori în ultimele luni că va lua măsuri pentru respectarea sancţiunilor.

Citeşte şi: ATAC într-o biserică din Birmingham! Trei oameni au fost înjunghiați - VIDEO .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.