Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport: 'Nava de amplasare a Nord Stream 2 se apropie de Kaliningrad Rusia'

eadaily.com
nord stream 2

Akademik Cherskiy, o navă de conducte rusești care este staționată în mod normal în Orientul îndepărtat rus, a pornit spre Marea Baltică în februarie pentru a ajuta la completarea gazoductului Nord Stream 2, potrivit sputniknews.

În lunile de atunci, nava s-a angajat într-un comportament neregulat, schimbând în mod repetat cursul fără nicio explicație.

Modificările repetate ale portului de destinație declarat al lui Akademik Cherskiy sunt rezultatul dorinței sale de a evita dezlănțuirea mâniei de a zdrobi sancțiunile americane, a explicat Igor Iușkov, analist senior al Fondului Național pentru Securitatea Energiei din Rusia.

„De ce Akademik Cherskiy nu a reușit să indice că se îndreaptă spre Marea Baltică spre zona în care se află porțiunea neterminată a Nord Stream 2?

O face astfel încât autoritățile de reglementare din SUA să nu aibă motive formale de a pune sancțiuni pe navă în avans, deoarece acest lucru ar îngreuna trecerea navei prin strâmtoare ", a explicat Iușkov, vorbind cu postul de radio al serviciului național de știri din Rusia.

În realitate, Yushkov crede despre cursul navei că nu s-a schimbat cu adevărat.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 49: vine FOAMEA!

„Nava intenționează să navigheze prin canalul englez, iar indicarea lui Nakhodka [ca destinație] este destul de logică. Acest lucru se încadrează în comportamentul recent al lui Akademik Cherskiy.

Nava s-a deplasat întotdeauna în direcția Mării Baltice ... Nu m-ar mira că într-o săptămână indică portul de destinație ca St. Petersburg sau Kaliningrad ", a spus el.

„Nava nu merge la Nakhodka. Și în acest sens, planul Gazprom de a finaliza Nord Stream 2 folosind Akademic Cherskiy, singura navă rusă cu un sistem de stabilizare dinamică pe care Danemarca trebuie să funcționeze în apele sale, nu s-a schimbat niciodată ", insistă Yushkov.

Comentariile lui Yushkov au urmat duminică rapoartele conform cărora Akademik Cherskiy a schimbat din nou cursul, schimbându-și portul de destinație spre Nakhodka din portul Aberdeen din Marea Britanie în timp ce navigheaza prin Marea Nordului.

Anterior, nava indicase o destinație finală în Las Palmas, Spania.

Navigând spre vest din Extremul Orient rusesc, nava cu conducte ridica anterior sprâncenele printre observatori, alegând să facă călătoria lungă în jurul Africii în loc să treacă prin canalul Suez, ceea ce i-ar fi economisit timp și câteva mii de kilometri de navigare.

Și acest lucru poate fi explicat de Iușkov.

"Astăzi combustibilul este mai ieftin, iar trecerea prin Africa este mai ieftină pentru navă decât trecerea prin canalul Suez", a menționat el. Mai mult, „nava nu trebuie să se grăbească. Conform planurilor Gazprom, oricum ar fi mai bine să înceapă munca în vară, când vremea va fi mai favorabilă în Marea Baltică.

Apoi, Akademik Cherskiy va putea pune până la 2 km de țeavă pe zi.

"Mai mult, a spus Iușkov, Rusia are și alte două conducte în rezervă. Acestea erau deja folosite pentru a completa porțiunea rusească a Nord Stream 2 și ar putea finaliza proiectul dacă Gazprom ar primi permisiunea de la Copenhaga.

Akademik Cherskiy a fost pe mare timp de 77 de zile de la plecarea de la Nakhodka pe 10 februarie.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat la sfârșitul lui 2019 că nava este una dintre opțiunile posibile pe care Gazprom trebuia să completeze Nord Stream 2.

În ianuarie, președintele Putin a spus că se aștepta ca conducta să fie terminată până în primul trimestru din 2021 cel târziu.

Desfășurarea lui Akademik Cherskiy vine în urma deciziei Allseas Group S.A, de la Elveția, de a suspenda activitatea navei sale de conducte în proiectul Nord Stream 2, cu doar 160 km pentru a construi, la sfârșitul anului 2019, în condițiile în care se tem că aceasta se va confrunta cu o „strivire și potențial fatală” sancțiune din SUA.

Washingtonul a aprobat restricții împotriva proiectului comun rus-vest european în decembrie.

Nord Stream 2 este o asociere comună între Gazprom din Rusia și cele cinci mari preocupări energetice din Europa de Vest.

După finalizare, conducta va putea transporta până la 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia în Germania, dublând capacitatea rețelei Nord Stream și transformând Germania într-un important hub regional de gaz.

În februarie, presa germană a raportat că SUA iau în considerare sancțiuni suplimentare dacă Rusia ar face o acțiune pentru finalizarea conductei, vizând fie companiile europene de energie implicate în proiect, fie posibilii cumpărători ai gazelor tranzitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.