Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport TERIFIANT - peste 100.000 de bebeluşi mor anual din cauza războaielor: armele chimice și violul, printre metode

WNYC Studios
Malnutritie yemen

Zonele de conflict generează adevărate drame printre bebeluși. Un raport al unui ONG, Save the Children, arată că peste 100.000 de bebeluşi mor în fiecare an din cauza unui conflict armat, relatează France Presse, informează Agerpres.

Citește și: Candidatura Laurei Codruța Kovesi, pusă sub semnul întrebării? / Ce riscă și care sunt implicațiile anchetării sale

Potrivit ONG-ului, cel puţin 550.000 de sugari au murit între 2013 şi 2017 în cele zece ţări cel mai mult afectate de războaie, din cauza foametei, lipsei de igienă, accesului la îngrijiri medicale sau refuzului ajutorului. Numărul morţilor a ajuns chiar până la 870.000 dacă includem toţi copiii sub cinci ani, estimează organizaţia care precizează că această tragedie este probabil subevaluată.

În comparaţie, aproximativ 175.000 de combatanţi au murit în aceeaşi perioadă în ţările analizate: Afganistan, Yemen, Sudanul de Sud, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo (RDC), Siria, Irak, Mali, Nigeria şi Somalia. "În fiecare zi, copiii sunt atacaţi deoarece grupurile armate şi forţele militare nu respectă legile şi tratatele internaţionale. De la folosirea armelor chimice sau viol ca armă de război, crimele de război sunt comise cu impunitate", a declarat Helle Thorning-Schmidt, reprezentantă Save the Children.

Citește și: Creșterea alocațiilor copiilor a dat bugetul peste cap - S-a luat decizia majorării deficitului bugetar

Aceşti copii probabil că nu ar fi murit dacă nu ar fi trăit în zone afectate de conflicte, explică ONG-ul, care îşi difuzează raportul în paralel cu conferinţa anuală de securitate de la Munchen. Această conferinţă reuneşte până duminică sute de responsabili politici, diplomatici, militari şi ştiinţifici din aproximativ 40 de ţări.

Aproximativ 420 milioane de copii, sau 18% din toţi copiii din lume, trăiau în zone afectate de conflicte în 2017, în creştere cu 30 de milioane faţă de anul precedent. Printre recomandările adresate guvernelor şi grupurilor armate, ONG-ul cere beligeranţilor să se angajeze să nu recruteze combatanţi sub 18 ani şi să evite utilizarea de arme explozive în zonele locuite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.