DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Raport: Volumul tranzacţiilor cu active imobiliare s-a majorat în România, Polonia şi Slovacia

one.ro
One United Properties imobiliare

România, Polonia şi Slovacia sunt ţările din Europa Centrală şi de Est care, în 2021, au raportat o creştere a volumului tranzacţiilor cu active imobiliare, faţă de anul precedent, conform raportului Romania Investment Marketbeat, publicat miercuri de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Astfel, anul trecut, în România au fost consemnate 54 de tranzacţii cu active imobiliare, dublu faţă de 2020, volumul total investit fiind de 916 milioane de euro, în creştere cu 0,2%, raportat la intervalul de referinţă.

Potrivit sursei citate, după un prim semestru în care volumul investiţiilor s-a situat sub cel din perioada corespunzătoare din 2020, piaţa a recuperat puternic în a doua jumătate a anului, când au fost parafate tranzacţii de 618 milioane de euro, dublu faţă de primele şase luni ale lui 2021, informează Agerpres.

În acest sens, cele mai multe active tranzacţionate au fost din sectorul logistic şi industrial, cu aproape 40% din total, în timp ce din sectorul de retail au fost vândute 13 proprietăţi. "În ciuda unui număr mai mic de active tranzacţionate, cele 8 clădiri de birouri care şi-au schimbat proprietarii în 2021 au cumulat 44% din volumul total, respectiv 402 milioane de euro, în timp ce segmentul industrial a avut o pondere de 30%, iar cel de retail de 20%", se menţionează în raport.

În topul celor mai mari cinci tranzacţii au intrat active din toate cele trei segmente mari de piaţă, respectiv birouri, retail şi industrial, cele mai mari au presupus vânzarea de către Louis Delhaize a unui pachet de şase proprietăti comerciale operate de Cora către grupul austriac Supernova, respectiv achiziţia Hermes Business Campus (75.000 metri pătraţi) de către Adventum Group de la Atenor. În plus, CTP, cel mai mare proprietar de spaţii logistice şi industriale din România, a continuat să-şi consolideze poziţia pe piaţă printr-o serie de patru tranzacţii, cu o valoare cumulată de aproximativ 170 de milioane de euro.

La nivel regional, volumul tranzacţionat a totalizat 9,98 miliarde de euro, în scădere cu 4,3% comparativ cu anul anterior, marjă în care Polonia a avut o creştere de 8,3%, în timp ce piaţa din Slovacia a înregistrat un avans de 54,2%.

La polul opus, s-a situat Cehia cu o scădere de 36% a tranzacţiilor cu proprietăţi generatoare de venituri, respectiv Ungaria - cu un volum redus cu 18,2%.

"Randamentele de referinţă au înregistrat o comprimare semnificativă în cea de-a doua jumătate a anului, de 50 - 75 puncte procentuale, trend care ar putea continua şi în 2022. Cu toate acestea, diferenţa dintre piaţa locală şi ţările mai mature din Europa Centrală şi de Est, precum Cehia, Polonia sau Ungaria, se menţine relativ ridicată (100- 300 puncte procentuale), ceea ce ar putea grăbi o viitoare compresie a yieldurilor", consideră consultanţii.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti şi colaboratori ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.