Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raportul anchetei ROBOR: Isar a spus că Cinteză (BNR) i-a amenințat în biroul său pe toți trezorierii băncilor / FACSIMIL

www.ancheteonline.ro
Lucian Isar

Lucian Isar a fost audiat în cadrul ședinței din 19 martie 2019 a comisiei senatoriale de anchetă privind manipularea ROBOR, în calitate de vicepreședinte executiv – Head of Counsel Bank la Bancpost, trezoreria fiind dintre ariile pe care le coordona, potrivit Raportului oficial al comisiei de anchetă, consultat de ȘTIRIPESURSE.RO, Isar spunând că șeful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteză, i-a chemat pe trezorierii băncilor în biroul său și i-a amenințat.

Extrase din raport:

  • Întrebat dacă BNR a intervenit în manipularea ROBOR-ului, Lucian Isar a afirmat că intervenția este evidentă, explicând faptul că, în piața din România, singurul jucător care are dimensiunea suficientă încât să manipuleze cursul de schimb sau dobânzile este Banca Națională. În opinia lui Lucian Isar nuu există o altă bancă și nici măcare un cartel care să se poată juca contra Băncii Naționale, întrucât piața din România e mică.
  • Pentru a exemplifica modul în care BNR a intervenit în manipularea ROBOR-ului, Lucian Isar a făcut referire la discuțiile purtate de Nicolae Cinteză cu băncile, discuții ce se regăsesc și în investigația Consiliului Concurenței. De exemplu, vicepreședintele unei bănci a fost amenințat cu locul de muncă în cazul în care nu face ceea ce i-a cerut Guvernatorul prin vocea domnului Șerban Matei. Conform afirmațiilor ale, amenințarea a fost una din metodele prin care BNR a gestionat dobânzile la momentul respectiv, întrucât toți trezorierii băncilor, la nivel de șef de trezorerie sau președinți executivi au fost chemați în biroul lui Nicolae Cinteză și amenințați să asculte ce li se transmite.
  • Lucian Isar a confirmat faptul că și el, împreună cu vicepreședintele pe operațiuni au fost chemați și amenințati în aceeași manieră de Nicolae Cinteză.
  • Nicolae Cinteză- director Direcția de Supraveghere din BNR/ nu a participat la audieri deși a fost invitat la ședințele din data de 26 februarie, 19 martie, 26 martie și 2 aprilie;

content-image

Citește și: Mărturie ȘOCANTĂ în ancheta ROBOR. Chirițoiu ar fi zis că Ghețea l-a sunat să 'închidem investigația, că nu dă bine, pleacă băncile' / FACSIMIL .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.