Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raportul Curții de Conturi pe anul 2018: Ministerul Turismului a înregistrat eronat contravaloarea a 100 calculatoare

Curtea de Conturi

Situațiile financiare ale Ministerului Turismului încheiate în 31 decembrie 2018 nu oferă, sub toate aspectele, o imagine fidelă a poziției financiare, a performanței financiare și a celorlalte informații referitoare la activitatea desfășurată, se arată în raportul Curții de Conturi pe anul 2018, anunță MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, Ministerul Turismului a înregistrat eronat în evidența contabilă contravaloarea a 100 de calculatoare, inclusiv softurile sistemului de operare și licențele Microsoft Office.

De asemenea, Ministerul nu a efectuat scăderea din evidența contabilă și patrimoniu a 19 autoturisme integral amortizate, disponibilizate în temeiul HG nr. 841/1995 privind procedurile de transmitere fără plată și de valorificare a bunurilor aparținând instituțiilor publice, și transmise fără plată către autorități administrativ-teritoriale în baza unor procese-verbale de predareprimire. În timpul misiunii de audit, entitatea auditată a procedat la evidențierea contravalorii calculatoarelor în conturile contabile adecvate și, totodată, a procedat la scăderea din evidența contabilă, la închiderea situațiilor financiare ale trimestrului I al anului 2019, a celor 19 autoturisme disponibilizate, în sumă de 872,2 mii lei.

Citește și: O nouă lovitură încasată în plin de Liviu Dragnea

Ministerul nu a procedat la calcularea și înregistrarea în evidența contabilă a amortizării aferente perioadei mai-decembrie 2018, în sumă de 44 mii lei, pentru 100 de bucăți de calculatoare achiziționate în anul 2018, începând cu luna următoare recepției sau punerii în funcțiune. În timpul misiunii de audit, entitatea verificată a procedat la calcularea și înregistrarea amortizării în contabilitate.

Curtea de Conturi anunță, totodată, că Ministerul Turismului nu a respectat principiul contabilității pe bază de angajamente, întrucât nu au fost înregistrate, în anul 2018, obligații de plată în sumă de 1.326 mii lei și, implicit, nu au fost declarate ca datorii în situațiile financiare încheiate la data de 31 decembrie 2018. Pe parcursul misiunii de audit au fost înregistrate în contabilitate obligațiile de plată în sumă de 1.326 mii lei.

Standardele de control intern managerial prevăzute în Codul controlului intern/managerial nu au fost implementate integral. Din cele 16 standarde de control intern/managerial au fost implementate integral două standarde, nouă au fost implementate parțial, iar cinci standarde nu au fost implementate.

De asemenea, nu au fost reevaluate și actualizate obiectivele generale și obiectivele specifice ca urmare a modificărilor intervenite în structura organizatorică a Ministerului Turismului. Nu au fost elaborate toate procedurile scrise pentru activitățile procedurabile identificate în cadrul entității. Din cele 59 de proceduri operaționale identificate au fost aprobate 26, erau 17 proceduri operaționale în faza de proiect, iar 16 nu au fost elaborate. Din cele opt proceduri de sistem identificate au fost aprobate șase proceduri. Nu au fost identificate funcțiile sensibile, conform Procedurii de sistem privind inventarierea funcțiilor sensibile.

Citește și: #Rezist, solicitare către Klaus Iohannis: Vă transmitem această scrisoare pentru a vă semnala o mare nedreptate pe care Guvernul României o face .

Ministerul nu a respectat prevederile legale privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru un număr de 10 persoane detașate la Ministerul Turismului au fost acordate drepturi de natură salarială în sumă de 267 mii lei, peste nivelul salariului de bază stabilit aferent funcției pe care au fost detașați, conform prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Ministerul nu a urmărit recuperarea unor sume reprezentând:

• avansuri acordate salariaților entității ca indemnizații de deplasare, nejustificate, reflectate în contabilitate. Până la finalizarea misiunii de audit au fost înregistrate în contabilitate, în baza documentelor justificative, deconturile de cheltuieli pentru cea mai mare parte a sumei identificate;

• cheltuieli cu transportul aerian internațional potrivit modalităților stabilite de Comisia Europeană, prezentate în invitațiile de participare;

• sume achitate din creditele bugetare aprobate pentru anul 2018 în baza unor sentințe civile definitive emise de instanțele de judecată. În vederea punerii în aplicare a sentințelor judecătorești

Ministerul Turismului a procedat la achitarea obligațiilor de plată stabilite în sarcina sa, în sumă de 1.136,1 mii lei. Pentru suma de 323,8 mii lei, la nivelul instituției nu au fost întreprinse măsuri pentru analizarea cauzelor care au determinat stabilirea de către instanțele de judecată a unor obligații de plată în sarcina instituției, stabilirea eventualului prejudiciu creat, identificarea persoanelor responsabile de producerea acestuia și, implicit, nu au fost dispuse măsuri de recuperare.

Citește și: Daniel Funeriu, IEȘIRE NERVOASĂ la adresa lui Tudor Gheorghe: Mizerabile rapsod! Pune-te, mă, în genunchi în fața copiilor acestei țări și cere-le iertare!

Conform raportului, nu au fost respectate nici prevederile legale privind efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, întrucât:

• nu au fost incluse informațiile referitoare la rezultatele inventarierii sau la existența eventualelor plusuri;

• în listele de inventariere s-au consemnat doar soldurile faptice și nu au fost semnate de Comisia de inventariere;

• nu au fost inventariate acțiunile deținute de Ministerul Turismului, în numele statului român, pe baza documentelor care atestă deținerea acestora;

• în ultima zi lucrătoare a exercițiului financiar nu au fost inventariate cecurile, biletele la ordin și disponibilitățile în lei și în valută prin confruntarea soldurilor din registrul de casă cu monetarul și cu soldurile din contabilitate;

• nu au fost inventariate creanțele și obligațiile prin transmiterea extraselor de cont în vederea confirmării soldurilor debitoare și creditoare ale conturilor de creanțe și datorii;

• Registrul-inventar a fost completat necorespunzător.

Recomandările Curții de Conturi:

- respectarea principiului contabilității de angajamente prin înregistrarea operațiunilor economico-financiare în momentul creării obligației de plată;

- înregistrarea corespunzătoare a amortizării, efectuarea inventarierii patrimoniului și întocmirea situațiilor financiare în conformitate cu prevederile legale în vigoare, astfel încât acestea să reflecte operațiunile patrimoniale ale entității, precum și proiectarea, concomitent cu implementarea adecvată a Sistemului de control intern managerial;

Citește și: Medicii de la UPU Bacău și-au dat DEMISIILE, după ce medicul care a tratat studentul întors din China a fost amendat

- în ceea ce privește situația sentințelor judecătorești rămase definitive și irevocabile se va dispune analizarea cauzelor care au determinat plata obligațiilor (penalități, dobânzi legale, cheltuieli de judecată) pronunțate de instanțele de judecată în sarcina instituției, precum și cheltuielile de executare silită, iar, în funcție de rezultatele analizei, stabilirea întinderii eventualului prejudiciu creat Ministerului Turismului, precum și dispunerea tuturor măsurilor legale de recuperare, evidențiere în contabilitate și urmărirea încasării acestora, potrivit legii.

Curtea de Conturi a auditat, în 2019, 2.246 de instituții publice sau operatori economici cu finanțare de la bugetul de stat, fiind identificate 18.176 de cazuri de abateri, nereguli sau erori, în scădere cu 4% față de anul anterior, informează instituția.

Curtea de Conturi a României a transmis Parlamentului Raportul public pe anul 2018 și Raportul de activitate pe 2019, după ce acestea au fost aprobate de Plenul instituției. Raportul public cuprinde concluziile misiunilor de audit financiar al conturilor publice de execuție bugetară, precum și concluziile misiunilor de audit al conformității la operatorii economici din sectorul guvernamental, servicii publice de interes local și la alte entități. Documentul include și sinteza misiunilor de audit al performanței pentru programe finanțate din fonduri publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.