Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

(DOCUMENTE) Raportul EPPO/2023: Peste 215 investigații active în România. Jaful național din fonduri europene atinge 1,87 miliarde de euro

captura youtube
kovesi

Parchetul European (EPPO) a publicat, astăzi, raportul privind activitatea desfășurată în anul 2023. La sfârșitul anului, EPPO avea un total de 4 187 investigații active, cu prejudicii în valoare de 14 miliarde de euro. În România, instituția europeană condusă de Laura Codruța Kovesi a deschis, în anul 2023, 215 investigații, cu prejudicii estimate la 1.87 miliarde de euro.

 

Până la 31 decembrie 2023, EPPO avea 1.927 de anchete active, pentru daune estimate la peste 19,2 miliarde de euro. Frauda în materie de TVA a reprezentat 17,5% dintre acestea, cu prejudicii estimate la de 11,5 miliarde de euro.

Peste 1,87 miliarde de euro reprezintă prejudiciul total estimat în cele 215 investigații deschise de Parchetul European (EPPO) anul trecut în România, potrivit raportului publicat pe 1 martie 2024 de instituţia europeană condusă de procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi (de la 508,4 milioane euro în 2022). Ceea ce înseamnă aproape 10% (9,74 la sută) din totalul înregistrat la nivel european.

VEZI ȘI: Laura Codruța Kovesi a dat alerta la nivelul Parchetului European: Asta e tensiunea noastră principală

În toată existența EPPO, în România s-au deschis în total 260 de investigații active, iar prejudiciul total estimat este stabilit la 1,97 miliarde de euro. Dintre acestea, 7 investigații privesc fraudarea TVA, prejudiciul fiind estimat la 55, 4 milioane de Euro (de la la 3 milioane euro la finele anului 2022). "Acest tip de fraudă implică adesea organizații criminale sofisticate și este aproape imposibil de detectat dintr-o perspectivă pur națională", a declarat Parchetul European.

 

Vezi AICI Raportul Parchetului European care vizează România pentru anul 2023

10 la sută din frauda bugetară a UE provine din România: ce spune raportul Parchetului European

 

Potrivit datelor prezentate de procurorii europeni, 23 de investigații derulate în România sunt cu implicații transfrontaliere (de la 10 în 2022), încheiate cu ordine de indisponibilizare pentru 121,1 milioane de euro. Deja 29 de persoane au fost puse sub acuzare, la 17 cazuri s-a renunțat și s-au înregistrat 22 de trimiteri la autorități naționale.

7 dosare se referă la infracţiuni care sunt săvârşite de grupări infracțional-organizate, tot atâtea sunt despre rambursările de TVA, 13 privesc cazuri de corupţie, 12 se referă la deturnări de fonduri.

VEZI ȘI: Primul dosar al EPPO în România s-a încheiat pe fond cu închisoare cu executare - Omul de afaceri Cătălin Hideg, condamnat pentru fraudă în domeniul medical

Cele mai multe cazuri active - 197 - vizează prezentarea unor documente necorespunzătoare legate de retenția fondurilor UE. Alte 142 de dosare se referă la declararea necorespunzătoare a unor achiziții, iar 9 dosare privesc infracțiuni de spălare de bani.

Cele mai multe din proiectele suspecte de fraudarea cheltuielilor sunt în domeniul dezvoltării urbane și regionale - 88, urmate de cele din aria dezvoltării rurale și programe agricole (52 de cazuri) și al programelor de coeziune socială și piața muncii (30). 8 programe de redresare și reziliență sunt investigate, 5 dosare vizează programe maritime și de pescuit, câte 2 dosare se referă la programe legate de educație și cultură, respectiv de cercetare și inovare, în timp ce 54 de cazuri sunt incluse la alte categorii, nenominalizate. Mai sunt deschise dosare - câte unul - și în ceea ce privește programele de cooperare internațională, pentru climă și mediu, respectiv de de mobilitate și transport, energie și digitalizare.

Consultă AICI raportul complet al EPPO pentru anul 2023, dat publicității vineri, 1 martie 2024.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.