Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răscoala preoților în Arhiepiscopia Bucureștilor din cauza lui Vasile Bănescu: Se cere intervenția Patriarhului Daniel

basilica.ro
Patriarhul Daniel Gabriela Firea patriarh Firea

Vasile Bănescu a introdus, fie că și-a dat sau nu seama, Biserica Ortodoxă Română într-un scandal uriaș, după aflarea de ororile din căminele de bătrâni. Din poziția sa de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, Bănescu a indicat vinovații, arătând cu degetul mai cu seamă, voalat sau nu, spre Gabriela Firea.

Citește și: Gabriela Firea, stupefiată după atacul lui Vasile Bănescu: Asta a fost cea mai dureroasă lovitură! A comis un mare păcat

Luările de poziție ale lui Bănescu, neîncuviințate de Patriarhul Daniel, nu au stârnit doar dezamăgirea lui Florentin Pandele, primarul din Voluntari, și a Gabrielei Firea. Surse din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor ne-au precizat că extrem de mulți preoți sunt și ei șocați de atacurile lui Vasile Bănescu și implicarea Bisericii într-un episod nu doar sensibil și nefericit, ci preluat și transformat în glonț politic, prin folosirea vizibilității purtătorului de cuvânt al Patriarhiei.

Citește și: Purtătorul de cuvânt al BOR, atac fără precedent la adresa Gabrielei Firea: 'E proba supremă de abjecție și cinism'

Preoții spun că Vasile Bănescu a ajuns să fie folosit politic, manipulat, readucând în discuție momentele în care el a preluat poziția de purtător de cuvânt. Atunci, spun aceștia, Bănescu era un susținător al USR și un critic al PSD, dovadă fiind emisiunile păstrate în arhiva Trinitas TV.

Totodată, clericii din Arhiepiscopia condusă de Patriarhul Daniel sunt de părere că trebuie luate măsuri urgente, pentru că modul de poziționare a purtătorului de cuvânt le dăunează. ”Arhiepiscopia Bucureștilor are multe cămine de bătrâni, iar prin ceea ce face Vasile Bănescu ne arată și pe noi vinovați, deși nu este deloc așa.”, comentează sursele cu care am stat de vorbă.

Citește și: ÎPS Calinic îl toacă pe Vasile Bănescu: 'Domnia sa are ceva probleme cu caracterul'

”Sigur, nu putem să nu recunoaștem că Gabriela Firea, ca primar al Bucureștiului, și Florentin Pandele, ca primar al Voluntariului, și-au asumat deplin responsabilitatea când au acordat mulți bani pentru biserici și pentru construirea Catedralei Neamului. Ei și-au asumat, atunci, oprobriul celor care sunt împotriva Bisericii, iar acum chiar omul cu cea mai mare vizibilitate, după Părintele Patriarh, se antepronunță în competiție cu neomarxiștii, băgându-ne și pe noi în scandal.”, s-au mai plâns preoții.

Citește și: Vasile Bănescu revine cu un nou atac exploziv care o vizează pe Gabriela Firea: Absența totală a umanității

După ce Florentin Pandele i-a cerut Patriarhului să îl demită pe Bănescu, parte dintre preoți consideră că o plecare a acestuia din poziția de purtător de cuvânt l-ar victimiza și mai mult și l-ar transforma în erou pentru adversarii Bisericii, însă o decizie de înlăturare a lui, prin demitere sau demisie, trebuie luată. ”Ne întreabă credincioșii dacă și în căminele noastre de bătrâni este la fel, dacă nu ne ocupăm și noi cu așa ceva, văzând ce face domnul Bănescu. Spun că sunt uluiți de cum a ajuns purtătorul de cuvânt al Bisericii să se transforme în purtător de cuvânt al celor care ne făceau ”vite”, ”pupători de moaște”, ”înapoiați” și tot așa. Ce treabă are Biserica cu lupta politică și cu cercetarea penală?”, ne-a spus unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați preoți din București.

Citește și: Florentin Pandele a răbufnit în direct la TV! Soțul Gabrielei Firea îl somează pe Patriarhul Daniel să ia atitudine după atacul lui Vasile Bănescu

”Deplângem total ceea ce li s-a întâmplat acelor oameni. Suntem alături de ei și de familiile lor, vom încerca să îi sprijinim cum putem. Sperăm ca vinovații să fie dovediți și ca astfel de nenorociri să nu se mai întâmple, dar aici nu este treaba noastră. Nu Biserica, nu domnul Bănescu stabilește cine și de ce este vinovat.”, a punctat unul dintre duhovnicii din București.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.