Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răspunsul așteptat de magistrații români: Ce a decis CSM

CSM

Participarea magistraţilor români în calitate de experţi în cadrul unor programe externe pentru justiţie este compatibilă cu statutul şi exigenţele funcţiei, precizează, vineri, Consiliul Superior al Magistraturii. CSM face o serie de menţiuni cu privire la această problemă, după apariţia în presă a unor speculaţii privind participarea magistraţilor români, în calitate de experţi, la programe cu finanţare externă pentru justiţie şi remunerarea acestora pentru activităţile desfăşurate în astfel de programe.

În acest context, CSM arată că problematica privind compatibilitatea funcţiei de magistrat cu participarea la astfel de programe în cadrul unor proiecte europene sau internaţionale a constituit, în repetate rânduri, obiectul unor solicitări tranşate, începând cu anul 2008, prin hotărâri ale plenului Consiliului. "Astfel, prin HCSM nr. 261/13.03.2008, plenul a hotărât că 'este posibilă participarea în calitate de experţi în cadrul programelor cu finanţare externă pentru justiţie a judecătorilor, procurorilor, grefierilor şi a personalului de specialitate juridică asimilat magistraţilor'. Mai mult, prin HCSM nr.1022/6.10.2015 şi HCSM nr.1184/10.11.2015, plenul Consiliului a hotărât, cu valoare de principiu şi în considerarea tuturor dispoziţiilor legale în materie de incompatibilităţi, că funcţia de judecător (implicit şi cea de procuror) este compatibilă cu participarea în calitate de experţi a magistraţilor români la programe cu finanţare externă pentru justiţie", explică CSM.

Totodată, reprezentanţii Consiliului arată că, în ultimii ani, un număr considerabil de judecători şi procurori din România au fost invitaţi şi au participat la programe externe pentru justiţie, împărtăşind partenerilor externi experienţa sistemului judiciar român. "În cadrul programelor pentru justiţie cu finanţare externă (de genul celor de asistenţă tehnică), fructificarea experienţei practicienilor de drept român şi schimbul de informaţii teoretice, dar îndeosebi din activitatea practică pot fi extrem de valoroase atât pentru beneficiarul programelor, cât şi pentru expertul desemnat", susţine CSM. În ceea ce priveşte criteriile şi procedura de selecţie a magistraţilor români în calitate de experţi în cadrul programelor menţionate, CSM arată că aceasta se realizează de către promotorii proiectelor şi nu de către Consiliu. "Exercitarea unor activităţi de formare educaţională şi profesională în cadrul diverselor instituţii de pregătire sau în cadrul programelor externe pentru justiţie de către un magistrat (procuror sau judecător) este compatibilă cu statutul şi exigenţele acestei funcţii. Participarea magistraţilor români în cadrul unor programe externe pentru justiţie reprezintă o confirmare a valorii expertizei magistraţilor români, consolidând prestigiul profesiei juridice", conchide CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii subliniază, în context, că acreditarea ideii potrivit căreia participarea magistraţilor la programe cu finanţare externă pentru justiţie şi remunerarea pentru activităţile desfăşurate în cadrul acestora se realizează în afara cadrului legal şi ar trebui sancţionate reprezintă "o atitudine regretabilă ce dăunează grav imaginii justiţiei, interesului public şi societăţii, subminând încrederea cetăţenilor în sistemul judiciar". "Pentru eliminarea oricăror confuzii, precizăm că CSM are doar competenţa, conform prevederilor art.68 alin. 3 lit. m din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin HCSM nr. 326/2005, de a aviza propunerile instanţelor şi parchetelor privind deplasările în străinătate în misiuni temporare ale judecătorilor şi procurorilor, atunci când, în urma unor verificări, se constată îndeplinirea condiţiilor prevăzute de textul regulamentar menţionat", mai arată CSM, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.