Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rata deceselor de COVID-19, de cinci ori mai mare în rândul săracilor din Catalonia

Forbes
COVID coronavirus

Rata deceselor provocate de coronavirus în rândul celor mai săraci catalani este de cinci ori mai mare decât în rândul celor mai bogaţi rezidenţi ai regiunii spaniole, se arată într-un nou studiu, relatează vineri Reuters potrivit AGerpres.

Catalonia, în nord-estul Spaniei, a înregistrat al doilea cel mai mare număr de cazuri şi de decese în rândul regiunilor spaniole. Spania a fost una dintre ţările cele mai grav lovite de pandemia de coronavirus, cu aproape 28.000 de decese.

Studiul realizat de un institut regional de sănătate a comparat cazurile de coronavirus şi decesele înregistrate în Catalonia până pe 7 ani cu vârsta şi veniturile persoanelor în cauză.

În intervalul de vârstă 45-64 de ani, studiul a arătat o rată a mortalităţii de 100 de decese la 100.000 de bărbaţi în grupul cu cele mai mici venituri, în timp ce în grupul cu cele mai mari venituri, rata a scăzut la 20 de decese.

Deşi decesele au fost mult mai mici în rândul femeilor, diferenţa dintre grupuri a fost aceeaşi: 50 de decese faţă de 10.

Diferenţa a fost mai mică în intervalul de vârstă 65-79 de ani, cu o rată a mortalităţii în rândul bărbaţilor de circa 500 de decese la 100.000 de infectări în grupul cu cele mai mici venituri, faţă de 250 în grupul cu cele mai mari venituri. În rândul femeilor, diferenţa a fost de circa 300 de decese faţă de 100 între cele două grupuri.

Pentru cei cu vârste peste 79 de ani, rata a fost în jur de 2.830 de decese la 100.000 în rândul bărbaţilor în grupul cel mai sărac şi de 1.910 în grupul cel mai bogat. În rândul femeilor rata a fost 1.360 faţă de 1.090.

Studiul nu a analizat motivul acestor diferenţe.

"Când pandemia se va încheia, va trebui să analizăm toate cifrele şi să tragem concluzii care să ajute la conceperea politicilor de sănătate", a declarat într-un comunicat Anna Garcia-Altes, director al Observatorului pentru Inegalităţi în Sănătate care a realizat studiul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.