Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ratingul de ţară al României câştigă încrederea investitorilor, transmite ASF

autoritatea pentru supraveghere financiara ASF

Spread-ul dintre obligaţiunile suverane ale României pe 10 ani, denominate în euro, şi cele similare ale Germaniei s-a redus, ceea ce poate fi interpretat şi ca o îmbunătăţire a încrederii investitorilor în ratingul de ţară al României, arată cel mai recent raport privind tendinţele şi riscurile pe pieţele financiare locale şi internaţionale elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)., potrivit Agerpres.

Totodată, cotaţiile CDS (Credit Default Swap) aferente obligaţiunilor emise de România (în USD, cu maturitate la 5 ani) se situează în jurul nivelului de 119 puncte, în scădere cu aproximativ 29% faţă de ultimul maxim. Variaţiile CDS sunt influenţate de variaţia randamentelor titlurilor de stat cu aceeaşi maturitate.

"European Systemic Risk Board (ESRB) a decis să revizuiască, în contextul reducerii incertitudinilor legate de perspectivele macroeconomice şi al păstrării rezilienţei sistemului financiar în ultima perioadă, recomandarea privind restricţionarea distribuirilor de dividende, răscumpărărilor de acţiuni şi plăţilor remuneraţiilor variabile", se menţionează în raportul dat joi publicităţii.

Citește și: 'Am adus 300.000 de euro pentru campania din 2009-Situația mea și a soțului permitea', a spus Udrea în fața instanței -A explicat că nu știe nimic despre fapte

Astfel, entităţile din pieţele financiare vor avea posibilitatea să efectueze astfel de operaţiuni, în anumite condiţii. ESRB recomandă autorităţilor de supraveghere să solicite băncilor, firmelor de investiţii şi societăţilor de asigurări să se abţină de la distribuiri care reduc cantitatea sau calitatea fondurilor proprii, mai puţin atunci când aceste instituţii sunt prudente în realizarea distribuirilor, iar reducerea fondurilor proprii nu depăşeşte pragul conservativ stabilit de autoritatea competentă.

"Pragul conservativ trebuie calibrat luând în considerare: nevoia instituţiilor financiare de a menţine un nivel ridicat de capital; nevoia de a se asigura că nivelul general al distribuirilor este mai mic decât în anii anteriori crizei COVID-19; particularităţile fiecărui sector", se mai precizează în raport.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.