Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război în PNL după referendum. Raețchi: Trebuie să ne cerem scuze, nu am reprezentat publicul liberal laic

orban raetchi

După eșecul referendumului, deputatul liberal Ovidiu Raețchi a reiterat că o platformă ideologică liberală va fi lansată în următoarele săptămâni în interiorul PNL. Liberalul a spus și că partidul trebuie să ceară scuze votanților tradiționali ai PNL pentru faptul că publicul laic liberal nu a fost reprezentat:

Ludovic Orban, despre criticile unora din PNL: O ieşire ciudată, care în mod evident avantajează PSD

“Așa cum am anunțat, vom lansa în următoarele săptămâni o platformă ideologică liberală în cadrul PNL, având că obiectiv atât contrabalansarea unor poziții conservatoare excesive ale partidului în ultima perioadă, cât și - pe termen lung - susținerea unei moțiuni integral liberale la următorul Congres.

În acest moment, publicul laic liberal, orientat către drepturi și libertăți, este subreprezentat ideologic în partid, iar acest lucru a dezamăgit mulți votanți tradiționali PNL, față de care trebuie să ne cerem scuze. Nu avem decât de pierdut negând realitatea. Am ajuns ca, într-un partid nominal liberal, cei care resping excesele reacționare și mistice să fie considerați "neo-marxiști" sau "progresiști LGBT", deși în joc sunt cele mai simple principii ale liberalismului și solicitarea elementară de a separa sfera politică de cea religioasă - care trebuie să rămână în spațiul privat și să nu devină izvor de drept secular. Din punctul nostru de vedere, oricât de tentante ar fi sondajele de opinie (care, paradoxal, s-au dovedit total neîntemeiate), un liberal trebuie să își dedice în primul rând energia protejării libertăților și drepturilor inclusiv celor care, uneori, pot fi puțini și slabi, iar nu suprareglementării moralei publice.

Acesta trebuie să fie centrul unui crez liberal autentic.

Precizez că aceasta este o dezbatere de idei - nu o păruială tradițională pentru funcții - și se adresează, în consecință, celor deschiși dezbaterilor și argumentelor, nu celor speriați sau pasionați de comploturi politice. Obiectivul nostru este conturarea unei moțiuni liberale la viitorul Congres PNL tocmai pentru că respectăm toate procedurile statutare și pentru că înțelegem că este nevoie de un efort real, pe termen mai lung, pentru a explica la nivelul fiecărei filiale - celor care doresc să ne asculte, desigur - de ce un partid liberal trebuie să fie liberal, nu reacționar, nu confesional, nu ultraconservator.

Fără o clarificare onestă asupra propriei identități și fără o înțelegere a solicitărilor electoratului său tradițional, PNL nu va face saltul în sondaje pe care îl așteptăm de atâta vreme.

Eforturile liberale trebuie să meargă înspre un stat suplu, modern, digitalizat, înspre educație și sănătate (legea vaccinării trebuie deblocată!), înspre apărarea valorilor occidentale și a pluralismului fecund (legea parteneriatul civil trebuie deblocată!), nu înspre dezbateri despre ce tip de dragoste este "normală" și "tradițional românească" (dezbateri absolut firești în Biserică, dar nu în Parlament)”,  a scris Raețchi pe contul său de Facebook.

Adriana Săftoiu, Alina Gorghiu, Mihai Voicu, Iulia Scântei, Mara Calista, Cezar Preda şi Mugur Cozmanciuc au postat duminică seara, pe Facebook, un mesaj comun împotriva conducerii PNL, despre care spune că dezbină şi propune o politică retrogradă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.