Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experții militari avertizează - Israelul trebuie să se pregătească de o confruntare militară cu Iranul: 'Nu văd nicio cale care să nu implice forța'

israel iran israel

În timp ce Iranul și puterile mondiale par să se apropie de reînnoirea acordului nuclear, foști oficiali israelieni de rang înalt din serviciile de informații au avertizat că IDF (forțele armate israeliene) trebuie să înceapă urgent pregătirile pentru o posibilă confruntare militară cu republica islamistă și aliații săi.

Într-un interviu acordat Israel Hayom, fostul șef al Biroului pentru afaceri politico-militare al Ministerului Apărării, Amos Gilad, și fostul consilier pe probleme de securitate națională, generalul-maior (în retragere) Yaakov Amidror, au declarat că eforturile de a împiedica acordul nuclear în acest moment nu vor da niciun rezultat și, prin urmare, Israelul ar trebui să se pregătească să se protejeze.

"Amenințarea iraniană este o amenințare strategică majoră pentru statul Israel. Trebuie să se înțeleagă că aceasta nu este doar o viziune, ci că iranienii investesc eforturi enorme în dezvoltarea unor capacități amenințătoare. În Liban, potrivit unor publicații străine, ei au 150.000 de rachete îndreptate spre Israel, precum și rachete cu rază lungă de acțiune, capacități cibernetice și de terorism și, mai presus de toate - faptul că sunt pe punctul de a deveni nucleari", a declarat Gilad.

Amidror a declarat: "Este un acord prost și este bine că Israelul a spus clar că nu este legat de el. Opțiunile diplomatice au fost epuizate după ce americanii au decis să urmărească un acord cu aproape orice preț. Nu văd nicio cale care să nu implice forța pentru a-i convinge pe iranieni, pentru că Iranul nu se oprește sub nicio presiune diplomatică sau economică. Acest lucru ne obligă să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru o opțiune militară."

Gilad crede și el că pactul nuclear emergent este rău, deși spune că, în situația actuală, toate opțiunile sunt la fel de rele.

"Întrebarea este dacă să mergem cu SUA sau să o criticăm. SUA vor decide dacă vor reînnoi sau nu acordul cu sau fără noi, iar noi avem capacitatea de a influența această chestiune. Teoretic, dacă mergem împotriva lor, nu vom câștiga nimic. Trebuie să înțelegem că nu putem ataca Iranul fără coordonare cu SUA din diverse motive. De aceea, este posibil să avem un dialog ascuțit cu SUA, dar nu în mod public. Trebuie să consolidăm legăturile cu țările occidentale și legăturile emergente cu statele arabe. Acesta este un multiplicator de forță, dar, în același timp, nu trebuie să cădem în iluzia că aici va exista un NATO regional."

El a spus: "Dacă Iranul obține o bombă nucleară, va teroriza întregul Orient Mijlociu și întreaga regiune ar putea degenera într-o cursă nucleară. Avantajul nostru este că avem imaginea de a avea capacități strategice și am putea fi văzuți într-o cu totul altă lumină într-un Orient Mijlociu nuclear."

Potrivit generalului de brigadă (în retragere) Yossi Kuperwasser, fostul șef al Diviziei de cercetare a serviciilor de informații militare ale IDF, "deși SUA au promis că vor folosi toate mijloacele necesare pentru a împiedica Iranul să dezvolte o armă nucleară, în acest stadiu nu vor mai putea să împiedice acest lucru, deoarece Iranul este prea aproape de țintă.

În mod similar, locotenent-colonelul (în retragere) Michael Segall, fostul șef al birourilor internaționale și iraniene ale Direcției de informații a IDF, consideră că, după expirarea restricțiilor privind îmbogățirea uraniului, Iranul va putea, în câțiva ani, să profite de cunoștințele și echipamentele pe care le-a dobândit pentru a-și moderniza rachetele balistice și a dezvolta o bombă într-un timp record.

"În scurt timp, acordul nuclear va duce la o întărire semnificativă a Hezbollah, a rebelilor Houthi din Yemen, a milițiilor șiite din Irak și Siria și a elementelor șiite subversive din țările din Golf", a avertizat el.

Yoel Guzansky, cercetător principal la Institutul pentru Studii de Securitate Națională, a declarat: "Acordul care se conturează este rău. În acest moment, nu văd o alternativă sub forma unei acțiuni militare. Israelul vrea, dar nu este sigur că poate, iar SUA poate, dar nu vrea."

"Este o întrebare cu privire la cât de mult vor SUA să acționeze împotriva Iranului în cadrul acordului și să nu se limiteze. Sub [fostul președinte american Barack] Obama, Iranul a primit un "permis" gratuit în regiune și sper că nu va fi la fel sub [președintele Joe] Biden."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.