DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

RĂZBOI online total: ”Ministrul Zero”, față cu specialiștii

C. T.
cristi_ghinea

Scandalurile în care este implicat ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, cel supranumit mai nou ”Ministrul Zero”, se țin lanț. Recent, comisarul european Corina Crețu a declarat că ”pentru perioada 2014-2020, așa cum am spus în repetate rânduri, mă îngrijorează startul lent în implementarea proiectelor. Până în momentul de față, România are o rată de absorbție de 0% a fondurilor europene din exercițiul bugetar 2014-2020", reîncălzind disputa despre absorbția fondurilor structurale în centrul căreia se află Ghinea.

Caraghios este răspunsul lui Ghinea către Crețu: absorbția în România ar fi de fapt 0,18%. Adică, e ca și cum ar spune că protestează, nu este “Ministrul Zero”, așa cum a fost poreclit, ci ”Ministrul Zero Virgulă!”

Nu e de mirare că PSD a profitat de ocazie și l-a criticat la scenă deschisă pe ministrul Ghinea, acuzându-l că blochează absorbția fondurilor europene.

Dar lovitura cea mai dură la adresa ”Ministrului Zero” nu vine din partea politicienilor din PSD, ci chiar din partea specialiștilor pe fonduri europene care au ieșit în mediul online să comenteze felul dezastruos în care sunt gestionate fondurile structurale.

Experții și consultanții de fonduri, consternați cum se umflă "absorbția"

Andrei Linu, Manager de raportare și calitate la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, specialist în fonduri europene, a intrat într-un adevărat război online cu Cristian Ghinea pe tema incompetenței ministrului: ”Mie mi-a dat block pe pagina lui de facebook acum mai mult de o lună, când i-am comentat că în loc să stea de război cu Ghiță+Ponta, mai bine ar dinamiza odată Helpdesk-ul ăla, de care mi-a promis cu altă lună înainte că s-ar ocupa. Rezultat: block. Deci omul e histrionic, nu suportă niciun fel de critică și va ieși la contra-atac să susțină că este atacat la comandă de PSDiști și idioții utili vor continua să aplaude din lăbuțe, că e rost de circ și bălăcăreală între tehnocrați si psdiști. Că tare le place la români de demagogii diletanți, știm asta de zeci de ani. Răstimp, noi, experții și consultanții de fonduri, privim consternați cum se umflă "absorbția", dar așa de mult, încât ne-a copleșit; zeci de mii de șomeri, proiecte care nu demarează nici în 2016, apeluri prelungite, amânate, contractare cu calendar nerespectat, sistem informatic dezastruos care se blochează când scrii și este chin să înscrii un proiect în el, apeluri scrise de diverși oengiști din camarila proprie care sunt dedicate doar unor cazuri speciale și care arată că nu cunosc deloc sistemul de învățământ...să mai continui?”

Ghinea, ”politician demagog perfect, fix stilul Ponta, care vorbește mult, se laudă și aruncă tot felul de cifre și valori”

În alte comentarii online, Andrei Linu prezintă o situație sumbră a desfășurării absorbției de fonduri pe perioada tehnocrată, iar concluzia despre Ghinea este neiertătoare: ”Nu as generaliza la toți tehnocrații, eu apreciez mult pe unii dintre ei, dar în cazul lui Ghinea, să știți că este exemplarul de politician demagog perfect, fix stilul Ponta, care vorbește mult, se laudă și aruncă tot felul de cifre și valori, cel putin la comunicare și umflat pompieristic imaginea personală se pricepe, ca să ascundă cît de diletant este. Să vă prezint eu (și sunt multi experți și consultanți care știu că spun adevarul) câteva din "realizîrile" dânsului?.

1) Apeluri POCU pentru comunitățile marginalizate, demarate în 16 mai, cu termen 1 august, atat de alambicate și stufoase ghidurile și cerințe atat de dificile că nu prea sunt doritori (deși sunt zeci de mii de experți șomeri din vechiul POSDRU care teoretic s-ar arunca pe orice apel nou). Așa că au fost nevoiți să prelungească apelurile până la 15 septembrie, cu scuza că a fost campanie electorală și nu au avut timp primăriile să se ocupe.

2) sistemul informatic mySMIS 2014 la care tot pritocesc și tehnocrații din nov 2015 e în așa hal făcut încât îți ia minim o săptămână să introduci un proiect în toate sutele de căsuțe și rubrici, cu detalii aberante, nenecesare acum;

3) de o lună tot lansează ghiduri POCU"draft" pline de inepții, care par special croite pentru doar câteva cazuri (adică cu dedicație);

4) OI/OIR/AM POCU pregătiseră sub mandatul Aurei Raducu, tehnocrata demisă de Cioloș și înlocuită de Ghinea, ghiduri pe educație, ocupare și erau gata ca în mai să fie apeluri lansate la POCU. A venit Ghinea și noua echipă se ocupă de scris altele, sau de re-scris aceleași ghiduri, deci munca de luni de zile a zeci de funcționari este aruncată la coș. Cine răspunde pentru această risipă de bani, până la urmă? și de timpul pierdut? Asta nu inseamnă absorbție compromisă?

5) în mai și iunie s-a tot laudat Ghinea în interviuri cum că a gasit el nu știu câte sute de proiecte la Axa 1 POC-cercetare blocate după evaluare și a demarat de urgență contractarea, așa încât la 31 iulie să fie gata. A publicat și calendar cu termene, pe zile, procedura, cu 15 pași, vorba aia. Suntem în 29 iulie și niciun contract NU este semnat. Deci, cel devreme august. O minimă decentă și onoare ar cere ca în astfel de situații să își dea demisia, nu? Deci, pentru ce primește dânsul salariul net de aproape 20.000 lei (vedeți salariile nete de la MFE!!)? Ca să stea de razboi cu Ghinea+Ponta? De 2 luni pare că numai asta face!”.

Concluzia este trasă tot online de un commentator care a urmărit disputa: “M-am lămurit și cu tehnocrații: 0% absorbție și 100% tupeu”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.