Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul Rusiei în Ucraina: SUA denunţă 'absurditatea' unor reuniuni ale Consiliului de Securitate al ONU

Standford University
sua rusia federatia rusa

Rusia şi-a reînnoit vineri în faţa Consiliului de Securitate al ONU afirmaţiile potrivit cărora SUA desfăşoară în Ucraina un program secret de arme biologice, Washingtonul calificând în schimb aceste acuzaţii drept "absurdităţi", potrivit France Presse.

"Conversaţie aiuritoare", "dezinformare şi teorii ale conspiraţiei cu privire la Ucraina", "reuniuni absurde" - ambasadorul american adjunct la ONU, Richard Mills, nu a făcut economie de cuvinte pentru a respinge acuzaţiile ruse în cursul unei sesiuni a Consiliului, convocată la cererea Moscovei, potrivit Agerpres.ro.

Aceste sunt "afirmaţii fără sfârşit cu privire la programe de arme chimice şi biologice în Ucraina, care sunt categoric false şi ridicole", a declarat el.

La fel ca Franţa, SUA s-au întrebat dacă această insistenţă rusească de a ţine reuniuni asupra acestui subiect - a treia de la începerea invaziei în 24 februarie - nu este cumva preludiul recurgerii la o armă biologică în Ucraina.

Potrivit ambasadorului rus la Naţiunile Unite, Vasili Nebenzia, deşi ONU a reafirmat vineri că nu are cunoştinţă de activităţi biologice suspecte în Ucraina, există "programe periculoase" americane în această ţară care sunt o "ameninţare pentru Rusia şi ţările din regiune".

Ele ar putea duce la "răspândirea în aer a unor bio-agenţi periculoşi", a insistat el, evocând descoperirea în Ucraina a unor drone care au o capacitate de a transporta încărcături biologice.

Diplomatul a mai spus că Rusia va recurge în viitor la articolele 5 şi 6 ale Convenţiei asupra armelor chimice din 1972 pentru a cere o anchetă internaţională.

Articolul 5 cere statelor semnatare să coopereze pentru rezolvarea oricărei probleme. Articolul 6 autorizează pe fiecare dintre ele să depună o plângere pe lângă Consiliul de Securitate în caz de presupusă încălcare a Convenţiei, integrând toate probele posibile care să susţină demersul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.