Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RBL trage un semnal de alarmă asupra unei facturi iminente pentru România, apărută din cauza rectificării bugetare

www.rbls.ro
RBL

Romanian Business Leaders (RBL) trage un semnal de alarmă asupra unei facturi iminente pentru România, apărută din cauza rectificării bugetare adoptate la 5 septembrie, astfel că face un apel către Guvern, entitățile politice raționale și partenerii din societate, potrivit unui comunicat emis marți, scrie Mediafax.

„Rectificarea bugetară din luna septembrie 2018 bagă economia și societatea românească pe ultima fază a paradigmei de creștere bazată pe consumul produselor provenite din alte state, dar pe care le plătim cu banii împrumutați, iar, în paralel, Produsul Intern Brut (PIB) potențial este compromis de restrângerea la minime istorice a investițiilor. RBL solicită Guvernului să cheltuiască cu cap banii pe care îi colectează de la români și, totodată, de la companiile care produc valoare în România. Antreprenorii, managerii și angajații noștri vor ca banii pe care îi plătesc la stat, prin impozite și taxe, să fie folosiți cu discernământ, transparent și într-un mod responsabil de Guvern, primării și consilii județene și, astfel, să contribuie la dezvoltarea pe termen lung a comunităților locale și a României”, se menționează într-un comunicat emis de RBL.

Astfel, rectificarea bugetară scade cu 41,5 milioane de euro alocările pentru infrastructura de transport, conform RBL. „Mediul de afaceri suportă cu stoicism profundele dezavantaje ale lipsei de infrastructură, dar acest lucru nu poate dura la infinit, fără să compromită, pe termen lung, competitivitatea, deoarece marile investiții ocolesc România din cauza infrastructurii, iar situația poate ajunge într-un punct ireversibil: statele vecine, cu un potențial inferior față de cel al României, se vor desprinde decisiv în competiția regional”, menționează sursa citată.

Citește și: Guvernul a anunțat întrebarea de la referendum: 'Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?'

De asemenea, un alt argument pe care liderii mediului de afaceri din România îl aduc este reprezentat de alocările bugetare supradimensionate către consum (prin creșterea pensiilor, creșterea fără fundament economic a salariilor din domeniul public, pensii speciale sau venituri speciale nejustificate, economic și etic), care se fac într-un moment economic „absolut inadecvat și chiar toxic din toate punctele de vedere al consumului care își epuizează potențialul de creștere economică, s-a intrat deja în spirala dezechilibrelor comerciale adânci, deficitul comercial și deficitul de cont curent consumă deja din rezervele financiare strategice ale României”.

„Stimularea profundei inechități în veniturile din societate distorsionează raporturile de muncă între diferitele sectoare ale societății, cu efecte pe termen lung, atât în mentalitatea generală, cât și în relațiile dintre salariați și angajatori și chiar relațiile din interiorul aceluiași domeniu de activitate”, spun reprezentanții RBL.

Aceștia atrag atenția asupra faptului că este nesănătos și toxic ca în mediul privat veniturile să crească exclusiv în baza creșterii productivității, în timp ce în domeniul public (non-business) acestea să crească arbitrar, prin decizii politice. „Ne apropiem de momentul în care mediul privat nu va mai putea susține la infinit deciziile discreționare de creștere a veniturilor în zona publică sau în zona de protecție socială. Statisticile oficiale arată că diferența între salariile de la stat și cele din mediul privat s-a triplat în ultimii 3 ani, un angajat la stat câștigând cu 60% mai mult decât un angajat la privat”, au subliniat reprezentanții RBL.

În plus, în ceea ce privește sistemul de educație, în loc să se alinieze la economia viitorului iminent, România face importanți pași înapoi, potrivit RBL. „Mediul de afaceri a ajuns deja în situația în care capitalul uman e mai greu de obținut decât capitalurile financiare”, mai susțin reprezentanții RBL.

Citește și: Emil Boc propune clusterelor IT ca municipiul Cluj-Napoca să aibă, începând de anul viitor, un reprezentant permanent în Silicon Valley

De asemenea, rectificarea bugetară amână digitalizarea și modernizarea administrației, conform reprezentanților RBL, care consideră că amânarea nu are drept cauză lipsa resurselor financiare. „Miza pare să fie conservarea lipsei de transparență - adică mediul propice pentru corupție, aservirea contribuabilului și subordonarea acestuia față de autoritatea administrativ-politică”, mai spun reprezentanții antreprenorilor români.

Reprezentanții RBL mai consideră că reașezările bugetare din ultimii doi ani, inclusiv rectificarea actuală, ignoră capacitatea reală a României de a repatria o parte din forța de muncă emigrată - „capital uman care ar aduce o valoare adăugată socială incontestabilă: ca mentalitate, financiară, ca potențial de a produce și de a se integra în paradigma economică generală”.

„RBL atrage atenția decidenților că tendința globală este de revenire a creșterii PIB către potențialul real. Bugetele sunt croite acum potrivit unor prognoze excesiv de optimiste, iar în fața ponderării creșterii economice, primele sacrificate vor fi investițiile, ceea ce conservă gradul de subdezvoltare actual. Astăzi, investițiile se află la un nivel mai mic chiar și decât în ani de criză - pe execuția bugetară se observă cum nivelul acestora, ca pondere din PIB, nu atinge nici măcar 1% în primele șapte luni ale anului. O performanță mai proastă recent s-a înregistrat doar anul trecut și în 2015, sub aceeași viziune asupra guvernării”, susțin reprezentanții antreprenorilor români.

Citește și: O fetiță de 10 ani a murit, după ce a fost spulberată pe trecerea de pietoni de un TIR

Pentru a evita un derapaj major, antreprenorii și managerii din RBL cer Guvernului: să prioritizeze de urgență investițiile în infrastructura de transport, educație, sănătate și digitalizarea administrației publice; să elimine pensiile speciale, să crească vârsta de pensionare pentru meseriile ocupaționale și să întărească sistemul de pensii contributive (Pilon II și Pilon III), complementar sistemului public; să ia măsuri urgente de stopare a emigrației.

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru antreprenorii și șefii de companii din mediul de business privat. Proiectele RBL sunt inițiate și dezvoltate pe bază de voluntariat de cei 200 de membri RBL, antreprenori și executivi din România.

La începutul lunii septembrie, Executivul a aprobat prima rectificare bugetară pe anul 2018, fără avizul CSAT, iar ministrul Finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a precizat că decizia Guvernului s-a bazat pe un punct de vedere de la Ministerul Justiţiei care prevede că Executivul poate adopta rectificarea bugetară fără aviz de la CSAT. Oficialul de la Finanle a mai spus că baza legală pentru acest punct de vedere este o decizie a Curții Constituționale a României din 2015 potrivit căruia este obligatorie solicitarea unui aviz de la CSAT, nu şi primirea avizului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.