Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția Inspecției Judiciare la declarațiile șefului Secției pentru Procurori din CSM: A distorsionat adevărul și a dat informații false

stiripesurse.ro
Inspectia Judiciara

Reacție dură a Inspecției Judiciare după ce șeful Secției pentru Procurori din Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), procurorul Cristian Ban, a criticat conducerea Inspecției Judiciare (IJ) și a spus că procurorul-șef al DNA nu este obligat să se prezinte în fața Comisiei parlamentare de anchetă în ciuda deciziilor repetate ale Curții Constituționale (CCR).

”Interviul acordat de domnul procuror Cristian Ban, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, interviu care, în opinia conducerii Inspecţiei Judiciare, conţine o serie de informaţii eronate privind unele aspecte referitoare la activitatea instituţiei, se spune în comunicatul remis STIRIPESURSE.RO de Inspecția Judiciară.

Ca atare, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare este împuternicit să dea publicităţii următoarele clarificări:

În ciuda permanentei referiri la necesitatea apărări interesului superior al sistemului judiciar, foarte multe dintre susţinerile cuprinse în cadrul interviului reprezintă o distorsionare profundă a realităţii care decredibilizează Inspecţia Judiciară şi conducerea acesteia în încercarea de a le atrage într-o zonă străină de misiunea conferită de lege .

Astfel, susţinerea că procedura de numire si revocare in si din functie a inspectorilor judiciari cu functii de conducere si de executie nu este nici obiectivă şi nici transparentă este lipsită de orice argumentare fiind, ca atare, o simplă afirmaţie, fără suport obiectiv având în vedere că toate concursurile organizate de Inspecţia Judiciară au fost validate, potrivit legii, de Plenul CSM.

Nu cunoaştem raţionamentul domnului procuror Ban care i-a permis să concluzioneze în sensul că viitoarea Inspecţie Judiciară se va afla sub control politic atâta vreme cât toţi judecătorii şi procurorii au primit acelaşi proiect de lege în cuprinsul căruia nu există dispoziţii care să conducă  la astfel de concluzii. Prin reglementările propuse se intenţionează ca Inspecţia Judiciară să fie o instituţie independentă.

Considerăm că este foarte grav ca un membru al Consiliului Superior al Magistraturii să lanseze în spaţiul public scenarii alarmiste privind cursul relaţiilor dintre clasa politică şi magistraţi, caracterizat printr-o pretinsă stare de beligeranţă. Asemenea scenarii, prin temerea indusă în rândul judecătorilor şi procurorilor, facilitează manipularea în vederea aderării la o idee periculoasă, promovată deasemenea în cadrul interviului, în sensul căreia Inspecţia Judiciară nu ar fi decât un “instrument” utilizat de clasa politică pentru exercitarea de presiuni asupra magistratilor şi membrilor Consiliului Superior al Magistraturii care vor "deranja".

În altă registru, domnul procuror menţine în opinia publică dar şi în rândul magistraţilor dubiul cu privire la existenţa unui alt scop decât cel legal al controlului efectuat de curând de Inspecţia Judiciară la Direcţia Naţională Anticorupţie apreciind, departe de adevăr, că s-ar fi dorit vânarea “cu orice preţ” a unor erori punctuale administrative, de natură să distorsioneze realitatea.

Prin modul de formulare a răspunsurilor privind soluţiile pentru o pretinsă “situaţie explozivă” la Inspecţia Judiciară, domnul procuror lansează un atac voalat, dar susţinut, la adresa  inspectorul-şef, acuzat indirect de:

- vicierea unor proceduri de maximă importanţă pentru managementul Inspecţiei Judiciare, cum este cazul recrutării inspectorilor judiciari şi alegerii auditorului extern independent, prin numirea comisiilor de concurs chiar şi în cazul în care unii candidaţi sunt inspectori judiciari în exerciţiu dar cărora urmează să le expire mandatele şi subiectivismul selecţiei auditorului, inducând idea subliminală a unei conivenţe între Inspecţia Judiciară şi entitatea care urmează se realizeze auditarea; ceea ce se omite cu bună ştiinţă este faptul că procedurile în discuţie sunt prevăzute de Legea nr. 317/2004 şi de reglementările legale privind achiţiile publice;

- opoziţie la modificarea Regulamentului privind numirea in functie a inspectorilor judiciari, prin votul majoritar al Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Ceea ce trebuie să cunoască toţi judecătorii şi procurorii, precum şi publicul este că în cadrul interviului continuă să se dezinformeze cu privire la motivul pentru care instanţa de judecată a desfiinţat Regulamentul modificat, adevăratul motiv fiind încălcarea flagrantă a legii de către Plen şi nicidecum inexistenţa aprobării inspectorului-sef, întrucât acesta nu are o astfel de competenţă legală. Pe de altă parte, opinia publică trebuie să cunoască  faptul că propunerile de modificare a Legii 317/2004 în privinţa Inspecţiei Judiciare au fost transmise Ministerului Justiţiei înainte de modificarea Regulamentului ceea ce denotă graba în preluarea controlului total asupra procedurii de recrutare a inspectorilor judiciari. Mai mult, în interviu sunt calificate drept aberante unele dispoziţii legale care au fost declarate de CCR ca fiind constituţionale încă din anul 2012;

- rezistenţă, alături de inspectorul-şef adjunct,  la schimbările “încercate” de Consiliul Superior al Magistraturii în anul current.

În această încercare de reinterpretare a  demersului conducerii Inspecţiei Judiciare, dedicat exclusiv respectării legii, suntem surprinşi de informaţiile deţinute de domnul procuror cu privire la atmosfera şi sincopa de comunicare pretins existente în interiorul Inspecţiei şi prezentate în premieră în cadrul interviului câtă vreme acesta declara că Inspecţia este o “instituţie total independentă functional”.

Potrivit actualelor reglementări, Inspecţia Judiciară nu se află şi nici nu ar fi recomandabil să se afle în coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii, astfel cum s-a susţinut, cu insistenţă, în cadrul interviului. Coordonarea la care se face referire vine în contradicţie cu principiul independenţei operaţionale a Inspecţiei şi cu “totala independenţă funcţională” în care, potrivit domnului procuror, s-ar afla în prezent Inspecţia Judiciară.

Continuând seria susţinerilor neconforme cu realitatea, se răstălmăceşte intenţionat opinia conducerii Inspecţiei judiciare cu privire la viitoarea poziţionare a instituţiei în raport cu sistemul judiciar. Subliniem încă o dată că inspectorul-şef şi inspectorul-şef adjunct au exprimat, în mod constant, opţiunea pentru o reală independenţă a Inspecţiei Judiciare.

Toate aspectele evocate ne întăresc opţiunea pentru un statut de independenţă a Inspecţiei Judiciare, independenţă care nu poate cunoaşte jumătăţi de măsură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.