Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția Rusiei după votul din Grecia

revista presei

Digi24:

Grecia, care a votat masiv împotriva măsurilor de austeritate la referendumul de duminică, a făcut un pas către ieșirea din zona euro, dar își menține stabilitatea politică, ceea ce ar putea face țara mai atractivă pentru investitori, a declarat adjunctul ministrului rus al economiei, Aleksei Lihacev. „Dacă Grecia va decide să se retragă din zona euro și să introducă moneda națională, va fi obligată să-și caute parteneri în afara Uniunii Europene”, a arătat viceministrul rus al economiei. În plus, exemplul ei ar putea fi urmat și de alte țări, ceea ce ar avea consecințe ireparabile pentru UE și pentru euro. „Nu putem să ne facem că nu înțelegem că este vorba de un pas către ieșirea din zona euro”, a declarat oficialul rus, deși s-a ferit să prognozeze dacă Grecia va merge până la capăt în această direcție.„O eventuală ieșire a Greciei din zona euro ar fi o terapie de șoc pentru Uniunea Europeană”, a spus adjunctul ministrului rus al economiei. El a spus că se așteaptă ca euro să se devalorizeze față de dolar, dar nu într-o manieră catastrofală. „Dacă UE trage concluziile potrivite, se va ajunge la o anumită asanare bugetară în zona euro, iar moneda europeană va crește din nou”, a afirmat Lihacev.

Romania Libera:

Indiferent de momentul ajungerii în țară, pe Ponta îl așteaptă o lungă listă de probleme, ce țin de situația personală, de Guvern și de partid... O primă problemă pe lista premierului, și cea mai arzătoare, o constituie dosarul în care este urmărit penal și așteptat de procurorii anticorupție la audieri. Evoluțiile pe acest subiect sunt greu de anticipat în acest moment. Scenariul optimist pentru Ponta ar fi ca lucrurile să rămână în stadiul actual, iar anchetatorii să nu dispună măsuri suplimentare, de genul celei de care a vorbit, la un moment dat, prietenul său Sebastian Ghiță: punere sub control judiciar. Scenariul pesimist pentru premier ar fi ca pe numele său să fie deschise și alte dosare, fapt vehiculat din plin după ce s-a aflat că același Ghiță are interdicție de a vorbi cu Victor Ponta... Ponta are de dat explicații și colegilor de partid. Explicații despre plecarea sa misterioasă, despre desemnarea lui Oprea ca prim-ministru interimar, dar și despre cauzele care au făcut ca, pentru prima dată în ultimii ani buni, liderul PSD să se situeze în sondaje sub partid (30% - Ponta, 40% - PSD, potrivit sociologului Vasile Dâncu). Și mai trebuie Ponta să prezinte colegilor planul său pentru ca PSD să rămână la guvernare și să câștige alegerile din 2016, dar și să țină UNPR aproape fără a ceda zeci de funcții de parlamentar, primar etc.Aceasta în condițiile în care s-au înmulțit, în ultimele zile, vocile social-democrate care vorbesc de o ieșire a PSD de la guvernare și despre necesitatea organizării unui congres extraordinar al partidului (congresul acela tot amânat după pierderea prezidențialelor).

Ziarul Financiar:

Comisia Europeană a lansat o anchetă oficială din cauza suspiciunilor că proiectul de extindere a singurei centrale nucleare a Ungariei va folosi ilegal subvenţii de la stat, scrie Budapest Business Journal. Ancheta privitoare la acest proiect, cunoscut sub denumirea de Paks II şi în care sunt implicate tehnologie rusească şi finanţare de 10 miliarde de euro din partea Moscovei, a fost lansată pe 22 mai anul acesta, iar guvernul ungar a fost informat în legătură cu această acţiune. Un posibil următor pas ar putea fi demararea proce­durilor de infringement împotriva Ungariei.La baza anchetei se află un studiu trimis Uniunii Europene de către Benedek Javor, membru al Parlamentului European, şi Energiaklub. Studiul respectiv calculează, pe baza informaţiilor cunoscute în prezent cu privire la planurile de extindere, că investiţia nu va ajunge niciodată să fie rentabilă şi că proiectul nu va supravieţui în lipsa unei subvenţii de la stat, practică restricţionată de reglementările UE.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.