Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacția SRI la acuzațiile că va aplica un program de supraveghere în masă

SRI

SRI e acuzat că vrea să dezvolte supravegherea în masă a populației cu fonduri europene. Mai multe ONG-uri au spun că sunt îngrijorate față de proiectul pe care Serviciul Român de Informații vrea să-l implementeze cu bani europeni. SRI a reacționat și a făcut o serie de precizări pe această temă.

Serviciul anunță că obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de căutare a informației relevante în bazele de date deja existente, iar acesta nu va colecta date noi, ci va face analize. În plus, valoare proiectului e de 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finanțare din fonduri externe nerambursabile.

”Proiectul "SII Analytics - Sistem informatic de integrare și valorificare operațională și analitică a volumelor mari de date" este destinat asigurării unei capacități superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituții din România.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Zeci de răniți la un concert al lui Snoop Dogg și Wiz Khalifa

Obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de căutare a informației relevante în bazele de date deja existente. Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic și procedural, instituțiile statului vor putea accesa informațiile integrat, rapid și eficient.

Sistemul nu colectează date noi, ci le analizează, pe baza unor algoritmi, pe cele existente. Rapiditatea în accesarea bazelor de date este impusă ca necesitate de amenințările specifice instituțiilor de intelligence din România - terorism, migrație ilegală, crimă organizată, pentru a căror contracarare este necesară o primă reacție în timp foarte scurt.

Citește și: S-a aflat cel mai mare SECRET al Bisericii: Ce pasaje a scos din Biblie

Proiectul are drept scop modernizarea si eficientizarea activităților interne ale instituțiilor cu atribuții în prevenirea și combaterea fenomenelor de terorism, crimă organizată, corupție și evaziune fiscală, respectiv a instituțiilor publice beneficiare (MAI, MP, MFP, DGAF, SRI).

Proiectul presupune un sistem de audit complex din punct de vedere al respectării legislației în vigoare, precum și al normelor de securitate privind accesul la datele stocate, orice interogare fiind jurnalizată automat și analizată în sensul evitării oricărei forme de abuz.

Citește și: Cel mai frumos drum din lume se transformă în cel mai aglomerat

Aceasta este o platformă modernă, similară altora existente în plan european.

Valoarea proiectului este estimată la 142,071 milioane de lei, reprezentând aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finanțare din fonduri externe nerambursabile.”, precizează SRI.

Citește și: Delia și-a ieșit din minți! Mesaj VIOLENT pentru părinți: Nu-s nici mă-ta, nu-s nici tac-tu…

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.