Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacție DURĂ a ANI față de o legea care îi 'spală' pe parlamentari de conflictul de interese

integritate, ani

Agenţia Naţională de Integritate apreciază că forma proiectului de modificare a legii privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice este neconstituţională şi este de natură să excludă, retroactiv, de la sancţionarea pentru conflict de interese a unei singure categorii de demnitari, respectiv parlamentarii.  Legea urmează să fie votată miercuri în Camera Deputaților, în calitate de primă cameră sesizată.

"Agenţia Naţională de Integritate nu susţine adoptarea propunerii de modificare a Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, apreciind faptul că forma propusă nu corespunde Deciziei Curţii Constituţionale nr. 81/2013, iar textul din proiectul de lege este de natură să excludă, retroactiv, de la aplicarea sancţiunilor pentru conflictul de interese, o singură categorie de demnitari: parlamentarii pentru care s-a constatat definitiv încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese în perioada 2007 - 2013", se precizează într-un comunicat al ANI.

Vezi și: Scandal în Parlament: PNL și USR invocă doliul pentru amânarea proiectelor controversate

Sursa citată arată că prin noua reglementare propusă sunt lipsite de efecte actele emise de Agenţia Naţională de Integritate şi hotărârile definitive şi irevocabile ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin anularea sancţiunilor unor persoane care au încălcat dispoziţiile legale privind integritatea în exercitarea demnităţilor publice şi se instituie un tratament preferenţial şi discriminatoriu parlamentarilor, faţă de celelalte categorii de funcţii publice prevăzute de Legea nr. 161/2003, în contradicţie cu dispoziţiile Constituţiei României. 

De asemenea, precizează ANI, propunerea legislativă este de natură să aplice retroactiv Decizia Curţii Constituţionale invocată în expunerea de motive. 

"Considerentele de mai sus au fost cuprinse în punctul de vedere formulat de Agenţia Naţională de Integritate şi transmis în data de 27 noiembrie atât Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, cât şi Ministerului Justiţiei", se menţionează în comunicatul citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.