Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacţia Comisiei Europene după demisia ambasadorului britanic la UE

Comisia Europeană şi-a exprimat miercuri regretul faţă de demisia surprinzătoare a ambasadorului britanic la Uniunea Europeană, Ivan Rogers, pe care l-a descris drept un interlocutor 'foarte profesionist', deşi 'nu întotdeauna comod', transmite AFP, potrivit agerpres.

'Regretăm pierderea unui interlocutor foarte profesionist, foarte bine informat, chiar dacă nu întotdeauna comod', a declarat Natasha Bertaud, purtătoare de cuvânt a executivului european, întrebată în legătură cu demisia diplomatului britanic, anunţată cu o zi în urmă.

Citeşte şi: Malta: UE este mai unită ca niciodată în ceea ce priveşte Brexitul

Natasha Bertaud l-a descris de asemenea pe Ivan Rogers drept 'un diplomat care a apărat întotdeauna cu loialitate interesele guvernului său'.

Anunţul demisiei ambasadorului Rogers intervine cu mai puţin de trei luni înaintea declanşării procedurilor de ieşire a Marii Britanii din UE.

Premierul Theresa May a dat asigurări că va activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona până la finalul lui martie, moment ce va da startul perioadei de doi ani la sfârşitul căreia Marea Britanie va părăsi blocul comunitar.

Ivan Rogers, numit în noiembrie 2013 de fostul premier David Cameron şi un fin cunoscător al dosarelor europene, ar fi urmat să joace un rol de prim-plan în negocierile asupra Brexitului.

Într-o scrisoare adresată colaboratorilor săi, prin care îşi anunţa demisia, Rogers s-a referit la lipsa de experienţă a negociatorilor Londrei şi a recomandat echipei sale de la Bruxelles să combată 'argumentele nefondate şi raţionamentele confuze'.

'Nu ştim deocamdată ce va stabili guvernul drept obiective de negociere pentru relaţiile Marii Britanii cu UE după ieşire', a menţionat el, evidenţiind importanţa expertizei tehnice şi a cunoaşterii detaliate a poziţiilor de cealaltă parte a mesei de negociere şi a motivelor care stau în spatele lor.

Citeşte şi: Demisia ambasadorului Marii Britanii la UE complică şi mai mult Brexitul

'Există foarte puţină experienţă serioasă în ce priveşte negocierile multilaterale la Whitehall', cartierul ministerial din Londra, a scris Rogers în lungul e-mail adresat reprezentanţei britanice pe lângă UE, diplomatul indicând spre ecartul pe care l-a observat între pregătirea Londrei şi cea a instituţiilor europene pentru negocierea Brexitului.

Potrivit cotidianului The Telegraph, care citează surse guvernamentale, Ivan Rogers ar fi plătit preţul pentru 'viziunea negativă asupra Brexitului', plecarea sa din funcţie fiind oricum programată, în condiţiile în care Downing Street doreşte să dispună de un ambasador 'care crede în Brexit', înaintea deschiderii negocierilor.

Un purtător de cuvânt al reprezentanţei britanice la Bruxelles a declarat că Ivan Rogers va părăsi postul în săptămânile viitoare, succesorul său urmând să fie numit 'în curând'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.