Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacţii internaţionale dure după testul nuclear. Coreea de Nord face un nou anunţ

kim-coreea-de-nord

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a calificat miercuri testul de bombă cu hidrogen realizat de Coreea de Nord o "provocare gravă" în faţa eforturilor mondiale de neproliferare nucleară şi o "ameninţare serioasă" împotriva Japoniei, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Vezi și: Bomba cu hidrogen, cea mai distrugătoare armă de pe Pământ

"Condamn ferm" acest test, a declarat Abe presei. "Testul nuclear efectuat de Coreea de Nord este o ameninţare serioasă la adresa securităţii ţării noastre, iar noi absolut nu îl putem tolera", a adăugat el, spunând că vede în el "o provocare gravă în faţa eforturilor internaţionale de neproliferare".

Vezi şi: Moment istoric: Coreea de Nord anunță că a efectuat primul test nuclear reușit

La rândul ei, Coreea de Nord a declarat miercuri că va continua să-şi consolideze programul nuclear în scopul de a se proteja împotriva politicilor ostile ale Statelor Unite. 

Într-un comunicat după efectuarea celui de-al patrulea test nuclear, agenţia de presă de stat din Coreea de Nord a afirmat că Phenianul nu va renunţa la programul său nuclear atât timp cât Statele Unite îşi menţin ceea ce agenţia a numit "poziţia sa de agresiune". 

Coreea de Nord a declarat de asemenea că va acţiona ca un stat nuclear responsabil şi a promis să nu utilizeze armele sale nucleare, cu excepţia cazului dacă suveranitatea îi este încălcată. De asemenea, ea afirmă că nu va transfera capabilităţile sale nucleare altor părţi, notează Reuters.

***

La rândul lor, SUA au criticat 'provocările' Coreii de Nord, declarându-se totuşi incapabile să confirme dacă această ţară a efectuat într-adevăr un test al bombei cu hidrogen, aşa cum pretinde, relatează AFP, potrivit Agerpres.

'Nu putem să confirmăm aceste afirmaţii pentru moment', dar 'condamnăm orice violare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi invităm din nou Coreea de Nord să-şi respecte obligaţiile şi angajamentele internaţionale', a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale de la Casa Albă, Ned Price, într-un comunicat difuzat în noaptea de marţi spre miercuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.