DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Rebega (Pro România) solicită înghețarea fondurilor pentru Ucraina ca răspuns la atacul împotriva românilor din Cernăuți

arhiva personala
Laurentiu Rebega

Europarlamentarul Laurențiu Rebega (Pro România) a cerut printr-un comunicat de presă acțiuni drastice de sancționare a Ucrainei pentru atacul împotriva Centrului de Cultură român din Cernăuți. Potrivit lui Rebega, ”Ucraina este al doilea URSS, mai prost!”

Într-un demers fără precedent, europarlamentarul Pro România anunță că, în calitatea de deputat european, va iniția ”o solicitare de înghețare a fondurilor și ajutoarelor destinate Ucrainei până când autoritățile de la Kiev nu vor demonstra practic că au înțeles valorile și normele europene”.

El solicită de asemenea Guvernului României ”un protest energic la adresa autorităților de la Kiev și adoptarea unor sancțiuni împotriva Ucrainei, dacă situația de la Centrul Eudoxiu Hurmuzachi nu se rezolvă în cel mai scurt timp și Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) nu prezintă oficial scuze personalului Centrului”.

Rebega mai atrage atenția că potrivit tuturor observatorilor independenți, ”situația minorităților etnice din Ucraina este mult mai rea decât în perioada sovietică. Nu numai românii, ci și maghiarii, polonezii și cetățenii altor etnii sunt supuși sistematic unei discriminări de facto. Toate acestea se întâmplă în timp ce diverși oficiali ucraineni se perindă servili pe la instituțiile din Bruxelles și din alte capitale europene cerșind bani și avantaje economice. De fapt, Ucraina șantajează Uniunea Europeană, promițând reforme care nu se fac și primind bani care se topesc în conturile unei oligarhii corupte”. De aici, Rebega extrage concluzia că ”din nefericire, Ucraina nu poate fi considerată un stat democratic. Clasa politică a eșuat, corupția a atins cote amețitoare, iar ceea ce se întâmplă în culisele puterii de la Kiev ne trimite cu gândul la nomenclatura din epoca lui Stalin”.

Europarlamentarul Pro România își explică protestul prin aceea că ”agenți ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au descins luni, 11 iunie, la Centrul de Cultură Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuți, confiscând materiale și reținându-l pe președintele acestuia, Vasile Tărâțeanu, căruia i s-a deschis un dosar penal, în baza articolului 110 al Codului Penal al Ucrainei. Acuzația a fost că materialele respective, hărți ale României Mari din 1918, ar constitui „apeluri pentru a încălca integritatea teritorială” a Ucrainei”,

Europarlamentarul român explică însă faptul că ”Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuți se află în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, deci a Guvernului României, și a fost deschis ca urmare a unor acorduri oficiale între România și Ucraina. Prin urmare, prin această acțiune, serviciile secrete ucrainene intră într-un spațiu în care funcționează o instituție a Guvernului României, iar Ucraina acuză România de incitare la încălcarea integrității ei teritoriale”.

Față de această situație, extrem de gravă, mai spune Rebega, ”ar trebui să reacționeze atât România, cât și Uniunea Europeană! Guvernul României, prin MRP, a anunțat doar că „urmărește situația și va oferi tot sprijinul posibil, în conformitate cu respectarea cadrului legal intern și internațional”. Este mult prea puțin!”

Europarlamentarul mai amintește că, ”după 1991, România a tratat Ucraina cu simpatie, deschidere și bunăvoință. Din păcate, niciunul dintre guvernele succedate la Kiev până acum nu au dovedit înțelegerea noțiunilor europene de democrație, drepturi ale omului și protecție a minorităților!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.