Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Erdogan se dezlănțuie împotriva lui Joe Biden pe un subiect delicat: 'E o provocare! Nu putem ierta această tentativă!'

www.reuters.com
erdogan biden

Joe Biden ar trebui să învețe istoria 'foarte bine, nu putem ierta această încercare care are ca scop provocarea Turciei', ignorând istoria, afirmă președintele Recep Tayyip Erdogan, relatează agenția turcă Anadolu.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat declarațiile recente ale președintelui american Joe Biden privind evenimentele din 1915, calificându-le drept bazate pe dezinformare. "Președintele SUA ar trebui să învețe și să cunoască foarte bine istoria", a declarat Erdogan reporterilor în capitala Ankara, după o ședință de guvern. "Nu putem ierta această tentativă care vizează provocarea Turciei în absența unor astfel de cunoștințe (istorice)".

Comentariile lui Biden pe această temă, publicate duminică, nu merită să mai insistăm asupra lor, deoarece se bazează pe "informații false", a adăugat el. Astfel de declarații cu privire la evenimentele din 1915, care se presupune că sunt recunoscute de guvernele și parlamentele diferitelor țări, nu au niciun efect asupra Turciei, a declarat Erdogan.

Referindu-se la evenimentele din 1915, el a spus: "În timpul Primului Război Mondial, armenii din Anatolia au început o revoltă prin provocarea și echiparea statelor străine și au atacat populația musulmană. Amintirile legate de masacrele și cruzimile comise de bandele armenești în toată țara noastră sunt încă vii".

El a adăugat: "Deși propaganda armeană exprimă cifre absurde, este un fapt că mult mai mulți musulmani decât armeni care și-au pierdut viața în Anatolia au fost martirizați cu brutalitate de aceste bande. Desigur, uciderea unei singure vieți nevinovate, chiar și a unei singure persoane civile, indiferent de credința și originea lor, este o tragedie."

De asemenea, cu această înțelegere, Turcia consideră că este "o datorie umanitară să exprime condoleanțe armenilor otomani care și-au pierdut viața în condițiile dure ale Primului Război Mondial", a precizat Erdogan.

El a mai spus că va avea marți o discuție telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin.

Poziția Turciei cu privire la evenimentele din 1915

Poziția Turciei cu privire la evenimentele din 1915 este că moartea armenilor din estul Anatoliei a avut loc atunci când unii au trecut de partea rușilor invadatori și s-au revoltat împotriva forțelor otomane. O relocalizare ulterioară a armenilor a dus la numeroase victime. Turcia se opune prezentării acestor incidente drept "genocid", descriindu-le ca pe o tragedie în care ambele părți au suferit pierderi.  Ankara a propus în repetate rânduri crearea unei comisii comune de istorici din Turcia și Armenia, precum și de experți internaționali, pentru a aborda această problemă. În 2014, premierul de atunci Erdogan a exprimat condoleanțe urmașilor armenilor care și-au pierdut viața în evenimentele din 1915.

Ce a spus Biden

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat sâmbătă că masacrele armenilor din 1915 din Imperiul Otoman au constituit un „genocid”, o declarație istorică care a înfuriat Turcia și a tensionat și mai mult legăturile tensionate dintre cei doi aliați din NATO, relatează Reuters.

Mișcarea, în mare parte simbolică, care se îndepărtează de decenii de limbaj atent calibrat din partea Casei Albe, a fost salutată de diaspora armeană din Statele Unite, dar vine într-un moment în care Ankara și Washingtonul se confruntă cu dezacorduri politice profunde asupra unei serii de probleme.

Guvernul turc și cea mai mare parte a opoziției au dat dovadă de o rară unitate în respingerea declarației lui Biden. Ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că Turcia "respinge în totalitate" decizia SUA, despre care a spus că se bazează "exclusiv pe populism", în timp ce opoziția a denunțat-o ca fiind o "greșeală majoră".

Mesajul lui Biden a fost primit cu "mare entuziasm" de poporul armean și de armenii din întreaga lume, a scris premierul armean Nikol Pashinyan într-o scrisoare adresată președintelui american.

În declarația sa, Biden a spus că poporul american îi onorează "pe toți acei armeni care au pierit în genocidul care a început acum 106 ani astăzi". "De-a lungul deceniilor, imigranții armeni au îmbogățit Statele Unite în nenumărate moduri, dar nu au uitat niciodată istoria tragică", a spus Biden. "Noi le onorăm povestea. Vedem acea durere. Noi afirmăm istoria. Facem acest lucru nu pentru a arunca vina, ci pentru a ne asigura că ceea ce s-a întâmplat nu se va repeta niciodată."

În comentariile care au încercat să atenueze lovitura, un oficial de rang înalt al administrației a declarat reporterilor că Washingtonul continuă să vadă Turcia ca pe un aliat critic al NATO și că încurajează Armenia și Turcia să urmărească reconcilierea.

Context

Timp de zeci de ani, măsurile de recunoaștere a genocidului armean s-au împotmolit în Congresul SUA și majoritatea președinților americani s-au abținut să îl numească astfel, împiedicați de preocupările legate de relațiile cu Turcia și de lobby-ul intens din partea Ankarei. Ronald Reagan, fostul președinte american din California, un centru al diasporei armenești din Statele Unite, a fost singurul președinte american care a numit public genocidul crimelor.

Turcia acceptă faptul că mulți armeni care trăiau în Imperiul Otoman au fost uciși în confruntările cu forțele otomane în timpul Primului Război Mondial, dar contestă cifrele și neagă faptul că omorurile au fost orchestrate sistematic și constituie un genocid.

În Montebello, California, un oraș din comitatul Los Angeles în care locuiesc mulți armeni-americani, membrii comunității au organizat o ceremonie mică și sumbră în timpul căreia au așezat o cruce făcută din flori la un monument dedicat victimelor. Unii dintre participanți purtau insigne pe care scria "genocid negat genocid repetat".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.