Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poate învață ceva și Bogdan Aurescu sau Klaus Iohannis: cum a ajuns diplomația lui Erdogan să facă din Turcia un jucător cheie pe scena internațională

albawaba.com|
Recep Erdogan, nervos

Inițiativele diplomatice ale președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan pentru soluționarea crizelor internaționale au făcut din Turcia un actor indispensabil pe scena politică mondială, transmite publicația franceză Le Figaro într-o analiză, pe care o redăm mai jos.

Într-un articol despre modul în care diplomația lui Erdoğan a plasat Turcia pe o poziție cheie pe scena internațională, cotidianul francez Le Figaro a afirmat: "Acest adevărat succes diplomatic dezvăluie o politică externă turcă foarte activă și, mai ales, mai pașnică, care deține a șasea rețea de ambasade la nivel mondial".

De asemenea, cotidianul a remarcat că, prin faptul că nu a impus niciuna dintre sancțiunile economice impuse de aliații Ucrainei, Erdoğan poziționează Turciei drept "o platformă centrală între Occident și Rusia, în special în ceea ce privește gazele".

Referindu-se la rolul Turcia în rezolvarea problemelor apărute din cauza războiului actual dintre Rusia și Ucraina, ziarul a punctat: "Conflictul din Ucraina a evidențiat repoziționarea politicii externe turcești lăudată în Est, Vest și lumea arabă."

În ceea ce privește calitățile de lider ale președintelui, se spunea: "Astăzi, Erdoğan se prezintă ca un pacificator și o persoană care stabilește un dialog cu toată lumea."

Acordul privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene a fost un succes al Turciei, notează articolul.

De asemenea, articolul a atras atenția asupra faptului că Erdoğan este un lider excepțional care dă mâna atât cu președintele ucrainean Volodimir Zelenskyy, cât și cu președintele rus Vladimir Putin. Turciei, ONU, Rusia și Ucraina au semnat luna trecută un acord pentru reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, care au fost oprite din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, aflat acum în a șasea lună.

Un centru comun de coordonare (JCC), cu oficiali din cele trei țări și de la ONU, a fost înființat la Istanbul pentru a supraveghea transporturile.

Fostul ambasador francez Jean de Gliniasty, cercetător senior la think tank-ul IRIS, a declarat, de asemenea, că Turcia, deși rămâne parte a blocului occidental, își diversifică și alianțele. Guvernul turc se află într-un dialog constant, chiar și în cazuri contrare propriilor interese. "A obținut dominația printr-un raport de forțe pe care îl realizează. Acum este necesar și lăudat de toți. Turcia a devenit un virtuoz al multipolarității", a declarat Gliniasty.

Dorothee Schmid, expertă în Mediterana și Turcia la Institutul Francez de Relații Internaționale, a declarat: "Nu este o problemă: Această nouă politică se bazează pe o repoziționare economică, militară și diplomatică impresionantă, mai capabilă să își asume responsabilitățile decât în trecut și dispusă să joace un rol mai puțin aventuros de mediator și pacificator".

De asemenea, Igor Delanoe, șeful adjunct al Centrului analitic franco-rus Observo, a remarcat că Erdoğan are capacitatea de a trata separat problemele sensibile, spre deosebire de europenii care se bazează în întregime pe criza ucraineană în relațiile cu Putin. Referindu-se la eforturile de normalizare ale Turciei cu vecinii săi și cu țările din regiune, acesta a afirmat că "diplomația de normalizare totală a Turciei a dat roade".

Cu inițiativa lui Erdoğan privind procesul de normalizare dintre Tutcia și Armenia, a declarat că cele două țări, cu frontierele lor reciproce închise de aproape 30 de ani, au făcut pași spre normalizare în ultimele luni. "Embargoul asupra produselor turcești pe partea armeană a fost ridicat și au fost numiți trimiși speciali pentru un nou dialog", a subliniat acesta. Calificând eforturile Turciei pentru normalizarea cu țările arabe drept un succes, acesta a afirmat că Turcia a devenit o țară indispensabilă și adesea flexibilă în ceea ce privește Iranul, Libia, Siria și Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.