Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Tayyip Erdogan nu glumește: PEDEAPSĂ URIAȘĂ primită de zeci de persoane care ar fi încercat să-l UCIDĂ

justitie turcia

Un tribunal turc a condamnat miercuri la închisoare pe viaţă 34 de persoane găsite vinovate pentru tentativă de asasinare a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în timpul puciului eşuat din 15 iulie 2016, relatează AFP şi DPA.

Procesul are loc la tribunalul din Mugla, oraş situat în sud-vestul Turciei. Printre cei condamnaţi miercuri se află fostul general de brigadă Gokhan Sahin Sonmezates, acuzat că a făcut parte din junta care a încercat să răstoarne regimul Erdogan.

Citește și: SURSE! Indivizii care l-au escortat pe Liviu Dragnea la ÎCCJ nu fac parte din clanuri! La ce renumit club din Capitală au fost bodyguarzi

Un fost militar a fost acuzat în acest caz, scrie agerpres.ro.

Acesta este cel mai important dintre procesele deschise în Turcia după tentativa de lovitură de stat, soldată cu circa 250 de morţi.

În noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, în timp ce puciştii încercau să preia controlul asupra centrelor de putere de la Ankara şi Istanbul, un comando de soldaţi pucişti a luat cu asalt hotelul unde Erdogan îşi petrecea vacanţa alături de familie, în staţiunea Marmaris (sud-vest).

Citește și: Vești bune pentru pensionari: Cine s-ar putea pensiona cu doi ani mai devreme

Şeful statului turc plecase cu puţin timp înainte de sosirea militarilor pucişti, potrivit declaraţiilor lui Erdogan. Doi poliţişti care asigurau protecţia preşedintelui turc şi au rămas la hotel au fost ucişi în schimbul de focuri cu puciştii.

În cadrul acestui proces, predicatorul musulman Fethullah Gülen, care trăieşte în exil în SUA de la sfârşitul anilor '90, a fost judecat în absenţă.

Citește și: Țiriac declară război Băncii Naționale: De ce este acuzată BNR

După tentativa de puci, autorităţile turce au lansat o amplă campanie de represalii, fiind vizaţi presupuşii susţinători ai lui Gülen. Începând din iulie 2016, circa 50.000 de persoane au fost arestate şi 140.000 concediate sau suspendate în cadrul acestei campanii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.